01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podmínky vyvlastnění nebo zřízení věcného břemena

Stejný problém máme i se stavbami místních komunikací a s kabely veřejných telekomunikačních sítí, a také elektrických vedení, které se nacházejí na cizích pozemcích. Jak postupovat v těchto případech? Pokud jde o stavbu dopravní a technické infrastruktury, lze problém řešit - při dobrém územním...

Stejný problém máme i se stavbami místních komunikací a s kabely veřejných telekomunikačních sítí, a také elektrických vedení, které se nacházejí na cizích pozemcích. Jak postupovat v těchto případech?

Pokud jde o stavbu dopravní a technické infrastruktury, lze problém řešit - při dobrém územním plánu a za existence veřejného zájmu - vyvlastněním.

Vyvlastněním se rozumí nejen odnětí vlastnického práva, ale též jeho omezení zřízením věcného břemena, což pro účely stavby na cizím pozemku většinou dostačuje. Vyvlastňovacím úřadem je obecní úřad obce s rozšířenou působností.

Podle § 19 zákona č. 184/2006 Sb., o vyvlastnění (dále jen vyvlastňovací zákon) se při vyvlastnění zákonné předkupní právo neuplatní. Paragraf 170 nového stavebního zákona uvádí, že pro uskutečnění veřejně prospěšné stavby dopravní a technické infrastruktury, kterou tak vymezuje územně plánovací dokumentace, lze provést vyvlastnění. To je vhodné v případě, že vlastník pozemku jej nezamýšlí prodat a předkupní právo nelze uplatnit.

Vyvlastnění je přípustné jen pro účel vyvlastnění stanovený zvláštním zákonem a jestliže veřejný zájem na dosažení tohoto účelu převažuje nad zachováním dosavadních práv vyvlastňovaného. Není však přípustné, je-li možno práva k pozemku nebo stavbě potřebná pro uskutečnění účelu vyvlastnění získat dohodou nebo jiným způsobem.

Sleduje-li se vyvlastněním změna ve využití nebo v prostorovém uspořádání území včetně umísťování staveb a jejich změn, lze je uskutečnit, pokud jsou v souladu s cíli a úkoly územního plánování. Vyvlastnění, i kdyby začalo před před účinností nového vyvlastňovacího zákona, se dokončí podle nového vyvlastňovacího zákona.

Účel vyvlastnění v případě místních komunikací stanovuje výslovně zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích v § 17, podle kterého lze vyvlastnit stavbu, pozemek a zařízení na základě vyvlastňovacího zákona i pro uskutečnění stavby místní komunikace.

Právo věcného břemena podle stavebního zákona opravňuje stavebníka ke zřízení požadované stavby na dotčeném pozemku. Jestliže už obec postavila místní komunikaci na cizím pozemku a prokazatelně se jí nepodařilo dosáhnout majetkoprávního vypořádání s jeho vlastníkem, má příslušný speciální stavební úřad oprávnění na návrh vlastníka stavby zřídit věcné břemeno, které je nezbytné pro výkon vlastnického práva ke stavbě za náhradu podle zákona.

Lze uplatnit věcné břemeno, když je na cizím pozemku telefonní kabel veřejné telekomunikační sítě?

Tento problém je možné řešit zřízením věcného břemene na základě zákona číslo 127/2005, o elektronických komunikacích. Podle § 104 je podnikatel, který zajišťuje veřejnou komunikační síť na základě licence, oprávněn v souladu s podmínkami stanovenými v rozhodnutí a za splnění dále stanovených podmínek zřizovat a provozovat na cizím pozemku nebo v něm nadzemní nebo podzemní komunikační vedení veřejné komunikační sítě. Podmínkou je, že s vlastníkem dané nemovitosti nedojde k uzavření písemné smlouvy o smlouvě budoucí o zřízení věcného břemene. Prokáže-li podnikatel zajišťující veřejnou komunikační síť, že vlastník nemovitosti není znám nebo není určen anebo proto, že je prokazatelně nedosažitelný nebo nečinný nebo je-li vlastnictví nemovitosti sporné, či vlastník v dispozici s ní omezen, rozhodne o návrhu podnikatele na zřízení věcného břemene vyvlastňovací úřad podle vyvlastňovacího zákona.

Podnikatel může vykonávat oprávnění o omezení vlastnického práva k příslušné nemovitosti ode dne vykonatelnosti tohoto rozhodnutí. Jestliže nedošlo přede dnem 1. dubna 2005 k dohodě o náhradě za omezení vlastnického práva (viz § 147), rozhodne vyvlastňovací úřad podle zákona o elektronických komunikacích o zřízení věcného břemene a výši náhrady, pokud ale s výkonem oprávnění nebylo započato.

Věcné břemeno lze uplatnit i při zřizování elektrických vedení přenosové a distribuční soustavy na základě energetického zákona č. 458/200 Sb. Podle paragrafu 24 provozovatel přenosové soustavy, který je držitelem licence na přenos elektřiny, je povinen zřídit věcné břemeno umožňující využití cizí nemovitosti nebo její části, a to smluvně s vlastníkem nemovitosti. Jestliže vlastník není znám nebo určen nebo je prokazatelně nedosažitelný nebo nečinný nebo nedošlo k dohodě s ním, vydá příslušný vyvlastňovací úřad na návrh provozovatele přenosové soustavy rozhodnutí o zřízení věcného břemene.

Obdobně to platí pro provozovatele distribuční soustavy, který je držitelem licence na distribuci elektřiny.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down