01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chomutov byl v Bruselu druhý

Projekt statutárního města Chomutov Chytrá administrativa pro podnikatele se umístil na druhé příčce 1. ročníku soutěže European Enterprise Awards, který vyhlásila pro místní a regionální orgány veřejné správy Evropská komise.V uplynulém roce se Chomutov nejdříve zúčastnil národního kola Evropské...

Projekt statutárního města Chomutov Chytrá administrativa pro podnikatele se umístil na druhé příčce 1. ročníku soutěže European Enterprise Awards, který vyhlásila pro místní a regionální orgány veřejné správy Evropská komise.

V uplynulém roce se Chomutov nejdříve zúčastnil národního kola Evropské ceny za podnikání, v němž získal za projekt Podnikatelského centra Cenu za omezení byrokracie a současně se stal absolutním vítězem národního kola. Ministerstvo průmyslu a obchodu pak nominovalo město a jeho projekt do evropského kola soutěže European Enterprise Awards.

VYHLAŠOVÁNÍ VÝSLEDKŮ V BRUSELU

Do 1. ročníku Evropské ceny za podnikání se přihlásilo téměř 400 zájemců z 29 evropských států. Soutěže se mohly zúčastnit místní a regionální správní orgány členských zemí EU, dále Bulharska, Islandu, Norska, Rumunska a Turecka. Každý stát směl nominovat nejvýše dva projekty. Mezi 54 nominacemi byla i města Chomutov a Ostrava.

"Odborná porota pak vybrala13 finalistů, z nichž jediným zástupcem České republiky zůstalo naše město," uvedl Ing. Jan Mareš, vedoucí odboru ekonomiky Magistrátu města Chomutov a autor projektu Podnikatelské centrum.

V průběhu slavnostního vyhlašování výsledků soutěže v Bruselu, kterého se Ing. Jan Mareš osobně zúčastnil, byly jednotlivé projekty představeny a poté vyhlášeni vždy dva finalisté v každé kategorii udílených cen. V kategorii Evropská cena za omezení byrokracie to byly město Chomutov a region Coimbra z Portugalska. První místo nakonec získal portugalský projekt, který umožňuje založit obchodní společnost ve lhůtě jedné hodiny.

I když podle Ing. Jana Mareše byla "prohra" pro město Chomutov tak trochu zklamáním, nicméně i druhé místo v evropské soutěži považuje za veliký úspěch: "Nebyli jsme o nic horší než Portugalci. Navíc de facto ani nešlo o projekt regionu Coimbra, ale portugalské vlády, která schválila nový zákon pro zakládání obchodních společností. Pilotně ho otestovala v regionu Coimbra a nyní se rozhoduje o jeho zavedení v celém Portugalsku. Takové pravomoci samozřejmě naše město nemá, k omezení byrokracie může přispět pouze tím, co dokáže samo ovlivnit."

SLUŽBY POD JEDNOU STŘECHOU

Úspěšnost chomutovského projektu každodenně potvrzuje zejména spokojenost klientů, kterým Podnikatelské centrum nabízí veškerý komfort. Město ho vybudovalo už v letech 2003 - 2004 v budově bývalé střední školy na Husově náměstí, kam se přestěhovaly všechny odbory, které mají co do činění s podnikáním.

Podnikatelé tak mohou na jednom místě vyřídit všechny registrační úkony související s jejich podnikáním, a to nejen vůči městu, ale i finančnímu úřadu, České správě sociálního zabezpečení, zdravotním pojišťovnám či úřadu práce. Je tam rovněž živnostenský úřad, stavební úřad a agendy týkající se životního prostředí apod. Touto centralizací však projekt neskončil. Doplňuje ho téměř desítka ostatních služeb, které by měly omezit administrativní zátěž podnikatelů.

Pokud klient využije možnost elektronického podání, pak v mnoha případech už nemusí na úřad a ještě ušetří na zaplacených správních poplatcích. Navíc veškeré úhrady může zaplatit bezhotovostně prostřednictvím platebních terminálů.

"Jak jsme se v Bruselu přesvědčili, tato služba není úplně běžná ani v západoevropských veřejných institucích. V našem centru si podnikatel může objednat návštěvu i pomocí SMS, sám si pak zvolit den a čas. V zaslaném potvrzení dostane informaci o tom, co je nezbytné k vyřízení úkonu (jaké formuláře potřebuje, kolik stojí správní poplatek, v jaké místnosti najde svého úředníka). Stavební úřad poskytuje zájemcům údaje na technickém nosiči dat, přístup do programů GISel (mapy, pasparty), AXIS (podnikatelský registr) či internetových infokiosků apod. Součástí projektu jsou semináře, školení a poradenství, zejména k čerpání národních a evropských dotací," uzavřel Ing. Jan Mareš.
/rj/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down