01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet 9/

I malé obci, stejně jako statutárnímu městu se může vyplatit prověřit si společnost, s níž zamýšlí navázat obchodní vztah. Asi nejjednodušší je začít v tzv. ARES. Tahle zkratka znamená Administrativní registr ekonomických subjektů. Najdete ho na adrese http://wwwinfo.mfcr.cz/ (pozor, za www...

I malé obci, stejně jako statutárnímu městu se může vyplatit prověřit si společnost, s níž zamýšlí navázat obchodní vztah. Asi nejjednodušší je začít v tzv. ARES. Tahle zkratka znamená Administrativní registr ekonomických subjektů. Najdete ho na adrese http://wwwinfo.mfcr.cz/ (pozor, za www skutečně není tečka!!!). Celý systém, provozovaný Ministerstvem financí, v sobě sdružuje informace ze všech možných rejstříků a registrů počínaje Obchodním rejstříkem Ministerstva spravedlnosti přes Registr živnostenského podnikání (Ministerstva průmyslu a obchodu společně s Ministerstvem informatiky) až po třeba Registr plátců DPH, jehož správcem je Ministerstvo financí. Proto je vhodné začít údaje o společnosti hledat právě v ARES, kde je většina potřebných údajů i z ostatních registrů soustředěna na jednom místě.

A jak začít hledat? Klikněte na odkaz Ekonomické subjekty a zobrazí se vám vyhledávací formulář, v němž zadáte, podle čeho chcete hledanou společnost najít. Vybírat můžete například podle názvu (nebo jen jeho části), dále pak podle IČ, adresy sídla, ale lze hledat i podle předmětu činnosti (tzv. OKEČ). Když tedy napíši do pole "Obchodní firma" kupříkladu Česká televize, zobrazí se všechny společnosti, které ve svém oficiálním názvu mají zadaný textový řetězec. V tomto případě se mi tedy vedle České televize se sídlem na Kavčích horách v Praze zobrazí ještě dva subjekty, a to Televizní studio Ostrava a Televizní studio Brno. V prvním sloupci je zobrazeno IČO, ve druhém oficiální název a zjednodušeně adresa.

Pro vás je však určitě nejdůležitější třetí sloupec. Tam jsou totiž uvedeny odkazy do dalších výše zmíněných registrů, ve kterých o České televizi existuje záznam. Kliknu-li tedy na RES (Registr ekonomických subjektů), dozvím se v novém okně například obor činnosti, nebo velikost podle počtu zaměstnanců (v tomto případě 2000 - 2499). Pokud kliknu na RŽP (Registr živnostenského podnikání), zobrazí se mně v novém okně předmět podnikání (tedy jaké živnostenské listy, koncese atd.). Pokud zvolím odkaz CEDR (Centrální evidence dotací ze státního rozpočtu), zobrazí se mně seznam dotací, o něž Česká televize žádala a které jí byly přiznány.

Stejně můžete postupovat u každé firmy a zobrazit si její stav například v Obchodním rejstříku, kde se dozvíte i jména vlastníků, statutárních orgánů i údaje o tom, kdo je za ni oprávněn jednat.

VÁCLAV KOUDELE
vedoucí odboru informatiky Krajského úřadu Plzeňského kraje vaclav.koudele@plzensky-kraj.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down