01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Etický kodex spíše raritou

Šetření občanského sdružení Oživení, které se uskutečnilo loni na podzim, potvrdilo předpoklad, že etické kodexy zastupitelů obcí jsou stále spíše raritou. Oživení navázalo na předchozí výzkumy z let 2003 a 2004 a pokusilo se zjistit, jaký posun nastal ve vztahu zastupitelů k etickým kodexům....

Šetření občanského sdružení Oživení, které se uskutečnilo loni na podzim, potvrdilo předpoklad, že etické kodexy zastupitelů obcí jsou stále spíše raritou.

Oživení navázalo na předchozí výzkumy z let 2003 a 2004 a pokusilo se zjistit, jaký posun nastal ve vztahu zastupitelů k etickým kodexům.

Dotazována byla zastupitelstva vybraných městských částí Prahy, všech statutárních měst a krajských měst. Průzkum probíhal na přelomu volebního období, tj. od září do prosince 2006. Zastupitelstva byla proto dotazována dvakrát, před komunálními volbami a po nich.

Výsledky šetření ukázaly, že pouze čtyři zastupitelstva z padesáti oslovených mají etický kodex. Jsou to zastupitelstva v Jihlavě a ve třech pražských městských částech - na Praze 1, Praze 12, Praze 18.

Některé obce mají dílčí pravidla vedoucí k dobré správě. Například zastupitelé Městské části Praha 6 nemají etický kodex, ale stanovili si povinnost zveřejňovat jednou ročně Prohlášení příjemce veřejných prostředků, z něhož se občané mj. dozvědí, za jakých podmínek si zastupitel či jeho manžel/ka pronajímá od obce byt nebo nebytové prostory.

Oživení zjišťovalo také ochotu zastupitelstev přijmout etický kodex v blízké budoucnosti. Ze čtyřiceti šesti oslovených zastupitelstev se pro přijetí etického kodexu vyslovila pouze čtyři: Zastupitelstva městských částí Praha 21, Praha-Klánovice, Praha-Suchdol a statutárního města Liberec.

"Z reakcí oslovených respondentů bylo patrné, že zastupitelé městských částí Prahy mají větší povědomí o důležitosti etických kodexů ve veřejné správě než jejich kolegové z krajů a statutárních měst. Z šetření jasně vyplývá, že další osvěta ohledně etických kodexů je nutná nejen mezi zastupiteli, ale i v rámci široké veřejnosti. Jedině pod tlakem občanů budou zastupitelé cítit potřebu etické kodexy přijímat," komentuje výsledky analýzy její autorka Denisa Dohányosová.

Etické kodexy jsou důležitou součástí politické kultury a indikátorem ochoty zastupitelů vykonávat svou funkci transparentně. Jejich účelem je zprůhlednit jednání zastupitelů a poskytnout veřejnosti přístup k informacím, které jsou často nedostupné (například výše odměn a darů). Nejsou sice automatickou zárukou transparentního a poctivého jednání zastupitelů, mohou však být dobrým pomocníkem při budování efektivní a otevřené samo-správy.

/sk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down