01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Havířov: Tempo sanací je třeba urychlit

Město Havířov, v němž je trvale přihlášeno 80 tisíc obyvatel, má ve svém majetku celkem 7711 bytů. Osmdesát procent z nich je postaveno panelovou technologií. I když průměrné stáří domů je nižší než v jiných městech, stávající technický stav vyžaduje nemalé náklady na údržbu a sanaci domů.Vyplývá...

Město Havířov, v němž je trvale přihlášeno 80 tisíc obyvatel, má ve svém majetku celkem 7711 bytů. Osmdesát procent z nich je postaveno panelovou technologií. I když průměrné stáří domů je nižší než v jiných městech, stávající technický stav vyžaduje nemalé náklady na údržbu a sanaci domů.

Vyplývá to z koncepce Bydlení statutárního města Havířov, kterou v roce 2004 vypracovali odborníci z Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě. V dokumentu se praví, že vzhledem k nízkému nájemnému je zanedbanost bytového fondu ve vlastnictví města vysoká a bez zvýšených finančních prostředků pro tyto účely je dlouhodobě neudržitelná.

Rekonstrukce bytového fondu Havířova započala v roce 2001, kdy město požádalo o státem dotovaný úvěr ve výši 180 mil. Kč Tyto prostředky byly použity na sanaci 17 panelových domů. Havířovský magistrát vybere ročně na nájemném zhruba 77 miliónů korun, které slouží výhradně na běžné opravy bytových domů. K tomu je třeba připočítat ještě dalších 30 miliónů korun, které z městské pokladny na základě rozhodnutí zastupitelstva každoročně putují od roku 2000 na celkovou sanaci bytových domů v majetku města.

V příštích deseti letech je v plánu rekonstrukce zhruba124 bytových jednotek ročně. I když se uvedené tempo oprav bytů a domů v následujících letech zrychlí, je to méně, než bylo dokončeno do prosince 2005. V Havířově má být sanováno celkem 2720 bytů do roku 2015, což je jen 35 procent z celkového počtu bytů ve vlastnictví města. Při pokračování tohoto tempa by celková doba rekonstrukce všech bytů a domů trvala až do roku 2055! Technický stav budov tak zřejmě donutí odpovědné orgány k výraznému zrychlení rekonstrukce.

Podle Ing. Pavla Merty, ředitele Městské realitní agentury, která byty města Havířov spravuje, zrychlení sanací lze dosáhnout například přijetím samofinancovatelného úvěru.

"Současný nájem činí 17,54 korun na jeden metr čtvereční. Podle ustanovení příslušného zákona o jednostranném zvyšování nájemného jsme navrhli zvýšení regulovaného nájmu o 14 procent, což by přineslo do městského rozpočtu navíc měsíčně zhruba jeden milión korun," kalkuluje ředitel Ing. Pavel Merta.

"Zkušební propočty ukazují, že díky zvýšenému nájemnému bychom úvěr do 400 miliónů korun mohli za dvacet let postupně splatit, aniž bychom museli čerpat zvýšené prostředky z městského rozpočtu. Kromě toho se rýsuje ještě jedna varianta: Vývoj v posledních měsících naznačuje, že výhodným zdrojem financování sanací bytových domů by mohly být i evropské fondy," dodal Ing. Pavel Merta.
/lm/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down