01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O co dobří šéfové opírají svůj úspěch

"Zase máme další rok před sebou," povzdechl si vedoucí odboru na první lednové poradě. "Tak se do toho dejme. Kdo má co k diskusi?" A rozbíhá se standardní porada. Vlastně není tak úplně běžná. Je to přece první porada v novém roce! Ještě nám znějí v uších novoroční přípitky - a snad všichni v skrytu duše doufáme, že letošní rok už konečně musí být lepší než minulý: úspěšnější, snazší, spokojenější ...

Jenže už po pár hodinách práce v kanceláři a po první poradě - naprosto stejné, jako byly všechny v minulosti, nás nadšení a odhodlání začíná opouštět. Opět nám dochází, že nás čeká další náročný rok, který znovu bude stát mnoho sil.

Máme jinou šanci?

Rozhodně ano.

PŘÍLEŽITOST KE ZMĚNĚ

Stále více přibývá šéfů, kteří dokáží vědomě směrovat své lidi (a tím i sebe) k úspěchu. Jedním z klíčových okamžiků, kdy k takovému kroku nastávají optimální podmínky, bývá právě začátek roku - a první porada. Ovšem stejný postup můžeme uplatnit kdykoliv. Nejlépe tehdy, když "něco starého končí a něco nového začíná".

Pojďme se podívat, na čem šéfové tohoto ražení stavějí svůj úspěch.

Princip "Věří, že na dobré práci opravdu záleží"

Nový rok je pro ně vhodnou příležitostí, jak se společně vrátit k roku, který skončil. První porada je místem k oslavě všeho, co se jim v minulém roce povedlo. Informují o překážkách, které byly překonány, a jmenovitě vyzdvihnou pracovníky, kteří se o to nejvíce zasloužili. Zdůrazní, jaké chování či jaký postoj toho či onoho pracovníka přispěly k tomu, že se věci pohnuly dobrým směrem. Tito vedoucí dobře vědí, že bez energie budou jejich lidé v novém roce velmi slabí v plnění bezesporu ještě složitějších úkolů. A vyrazit do nových bitev s "decimovanou armádou" je přinejmenším nešťastné řešení. Tímto krokem dodávají svým lidem odvahu a násobí jejich energii.

Princip "Učí všechny táhnout za jeden provaz"

Dobře si uvědomují, že pokud s nimi mají jejich lidé vykročit energicky do další náročné práce, dříve či později se začnou ptát "kam to vlastně jdeme". Šéfové proto nenechávají nic náhodě a sami nabízejí svoji představu o tom, co nejspíš přinese nový rok. Představí tři až pět klíčových bodů či událostí, které budou nuceni společně se svým týmem řešit. A tím je tu vize - představa, která všechny spojuje, a podoba nového roku začíná mít konkrétnější podobu. Je za čím jít, byť je patrné, že to nebude "žádná procházka růžovým sadem".

Princip "Věří v úspěch, v to, že ať se děje co se děje, nakonec se vždy věci k dobrému obrátí"

Dobří šéfové nejsou ti, kdo tvrdí, že "vše půjde samo", bez potu a úsilí. Dokáží ovšem s lehkostí a věcně mluvit o vážných věcech, které nám další rok určitě postaví do cesty. Ovšem jednu věc v jejich slovech slyšíme: Víru, že se nové problémy zvládnou. Možná ne hned a možná ne snadno, ale zvládnou se. Jednou jsem měla možnost slyšet takového šéfa vést novoroční poradu, která měla na každého ze zúčastněných velmi vážný dopad. Z oddělení totiž bylo nutné vyčlenit tři zaměstnance, jejichž místa přestanou existovat. Šéf uměl účastníkům porady nejen sdělit tuto neblahou zprávu, ale přesvědčil je i o tom, že také pro něho vyvstává obtížná situace. Nastínil však rovněž perspektivu těm, kteří by měli tým opustit. Zkrátka uměl odpovědět na otázku, co se stane, když "přijdu o práci", jaké jeho podřízení mají možnosti získat nové uplatnění. Šéfovo taktní a rychlé jednání pomohlo celou situaci zvládnout tak, že každému zbyl dostatek kapacity věnovat se běžným úkolům.

Princip "Věří ve schopnosti své a svých lidí"

Dobrý šéf si dává práci, aby poznal skutečné schopnosti a nadání svých lidí. Zná jejich silné stránky i slabiny. Mluví s nimi otevřeně o všem, co se mu na jejich práci a jednání s občany líbí a co je nutné zlepšit. Ovšem to podstatné na úspěchu šéfa je, když se zaměřuje hlavně na silné stránky svých lidí. Ti pak dostávají příležitost je plně využít v praxi, uplatnit se. Úspěšní šéfové vědí, kdo bude nejlepší a kdo má schopnost dobře a včas zvládnout i obtížné zadání. A novoroční porada se stává příležitostí podřízeným připomenout, jak silný a schopný je každý jednotlivec.

Princip "Investují čas a energii do těch, kteří je podporují, do rodiny a přátel"

Úspěšný šéf si váží těch, kdo mu vytvářejí zázemí: Čekají na něho, až se vrátí z práce, myslí na jeho narozeniny, vytvářejí mu prostředí, které je přátelské a bezpečné... Proto je třeba vědět, že práce je sice důležitá, ale nikoli jedinou hodnotou života. Správný šéf si se stejnou důsledností plánuje čas i na své děti a partnery. Oplácí jim jejich lásku - a pokud je s nimi, dokáže s nimi opravdu být. Nepatří k těm, kteří pracují i doma a ve svých myšlenkách a snech mají stále lidi ze zaměstnání. Úspěšný šéf je myšlenkami vždy u toho, co právě dělá. Umí řídit i sám sebe.

ČÍM A JAK MĚŘIT ÚSPĚCH

Úspěch nelze měřit pouze tím, co jsme dokázali (vysokoškolské tituly, splněné úkoly...), čeho jsme dosáhli v materiální oblasti (výše platu, rodinný dům...) či v kariéře (post šéfa). Ale také tím, kolik lidí s námi jde dál a rádo. Tito šéfové - tak jak se s nimi setkávám v různých úřadech - jsou lidé odvážní (i když mnohdy sami musí překonávat své vlastní obavy), nesmírně pracovití. Nečekají, až k nim úspěch přijde, ale aktivně volí kroky, které k němu vedou. A důsledně se drží posledního principu: Cesta za trvalým úspěchem, pocitem spokojenosti a uspokojením nikdy nekončí. Jsou si vědomi toho, že jakmile se jedna práce dokončí, objevuje se druhá - a mnohdy náročnější, na což je nutné být připraven. Zkrátka, že za každou horou se objeví další.

ALENA JÁCHIMOVÁ
lektorka společnosti M.C. TRITON

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down