01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Knihovna je také komunitním centrem

VsetínMasarykova veřejná knihovna (MVK) má téměř 5000 čtenářů, jen v loňském roce jich přibylo téměř tisíc. Ročně ji navštíví více než 100 tisíc klientů. Ve městě se 30 tisíci obyvateli jsou to obdivuhodná čísla. Loni na podzim se přestěhovala ze staré a nevyhovující budovy do rekonstruovaného...

Vsetín
Masarykova veřejná knihovna (MVK) má téměř 5000 čtenářů, jen v loňském roce jich přibylo téměř tisíc. Ročně ji navštíví více než 100 tisíc klientů. Ve městě se 30 tisíci obyvateli jsou to obdivuhodná čísla. Loni na podzim se přestěhovala ze staré a nevyhovující budovy do rekonstruovaného objektu na Dolním náměstí ve středu města.

Nové prostory jí umožňují lépe a kvalitněji plnit funkci nejen moderní knihovny, ale i instituce komunitních aktivit a celoživotního vzdělávání občanů města a regionu. Pro nezaměstnané a maminky na mateřské připravuje kurzy počítačové techniky. Ženy, které jsou doma s malými dětmi, mohou navíc navštěvovat psychologicky-motivační kurzy s psycholožkou, kde získají potřebné sebevědomí, které často dlouhým pobytem v domácnosti ztratily. Rovněž letos se uskuteční rekvalifikační kurz a desítky různých přednášek, seminářů a jiných komunitních činností pro zdravotně postižené, děti, mládež, seniory a další. Postupně počítá knihovna i s jazykovými kurzy a dalšími aktivitami, které velmi vítá tamní úřad práce.

Mladí lidé si vzali doslova za svůj Komunitní klub - K klub, kde hrají stolní hry, číst časopisy, literaturu. Dávají si tam schůzku čtenáři a ostatní zájemci o informace.

"Chceme co nejvíce lidí přitáhnout k dalšímu vzdělávání, které probíhá nenásilnou a příjemnou formou. Podchytit je a zapojit do různých aktivit. Naplňujeme tak cíle projektu, který má propojit činnost knihovnickou s aktivitami podporujícími jak rozvoj místní komunity, tak integraci sociálně znevýhodněných osob prostřednictvím nabídky celoživotního vzdělávání," říká ředitelka Masarykovy veřejné knihovny PhDr. Helena Gajdušková.

Partnerem projektu Veřejná Masarykova univerzita - Instituce komunitních aktivit a celoživotního vzdělávání s finanční spoluúčastí byl zřizovatel knihovny, tj. město Vsetín, dále na něm spolupracovaly Úřad práce Vsetín, neziskové organizace Rodinné a mateřské centrum Sluníčko, Speciální školy Vsetín a Společnost pro komunitní práci Vsetín. Dotace v rámci Společného regionálního operačního programu, konkrétně grantového schématu Zlínského kraje (priorita 3, opatření 3.2. - Podpora sociální integrace v regionech) ve výši 4 mil. Kč byly schváleny v srpnu roku 2005. V lednu 2006 se projekt začal uskutečňovat a již na podzim téhož roku knihovna přesídlila do rekonstruované budovy.
/es/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down