01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Změny odstupného pro zastupitele obcí

Doslechli jsme se, že došlo k změnám ohledně odstupného zastupitelů obcí. Můžete nám sdělit podrobnější informace?Takzvaná dozorová novela (zákon číslo 234/2006 Sb.) s účinnosti od 1. července 2006 významně modifikovala ust. § 75 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění...

Doslechli jsme se, že došlo k změnám ohledně odstupného zastupitelů obcí. Můžete nám sdělit podrobnější informace?

Takzvaná dozorová novela (zákon číslo 234/2006 Sb.) s účinnosti od 1. července 2006 významně modifikovala ust. § 75 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, které upravuje podmínky vzniku nároku na odměnu při skončení funkčního období (tzv. odstupné). Obecní zřízení rozlišuje dva druhy odměn - měsíční odměnu a již zmíněnou odměnu při skončení funkčního období (viz § 71 odst. 3). Pevné výše měsíčních odměn u dlouhodobě uvolněných členů a maximální výše měsíčních odměn u neuvolněných členů zastupitelstva obce stanovuje prováděcí právní předpis, kterým je nařízení vlády č. 37/2003 Sb., o odměnách za výkon funkce členům zastupitelstev, ve znění pozdějších předpisů.

Po porovnání původní a nové úpravy "odstupného" lze však konstatovat, že změny nejsou příliš šťastné a přinášejí mnohdy nejednoznačný výklad. (Jde zejména o novou úpravu výši "odstupného" v § 75 odst. 2 obecního zřízení.) V souladu s ust. § 75 odst. 1 obecního zřízení náleží neuvolněnému členu zastupitelstva, pokud vykonává funkci starosty, a uvolněnému členu zastupitelstva odměna při skončení funkčního období, jestliže jim ke dni voleb do zastupitelstva příslušela měsíční odměna a pokud jim nevznikl opětovný nárok na měsíční odměnu. Podle citovaného ust. každému uvolněnému členovi zastupitelstva (bez ohledu na funkci - například starostovi, místostarostovi, členovi rady, předsedovi výboru apod.) a dále neuvolněnému členovi zastupitelstva, pokud vykonává funkci starosty, náleží odměna při skončení funkčního období, a to za současného splnění dvou zákonných podmínek.

První podmínkou je, že výše uvedeným členům zastupitelstva ke dni voleb do zastupitelstva obce příslušela měsíční odměna, a dále, že jim nevznikl opětovný nárok na měsíční odměnu.

Druhou citovanou podmínkou pro poskytnutí odměny při skončení funkčního období, jejíž výklad může činit potíže, je nevzniknutí opětovného nároku na měsíční odměnu. Ustanovení hovořící o měsíční odměně v § 75 odst. 1 obecního zřízení má podle mého názoru užší obsah než obecný pojem "měsíční odměna" ve smyslu § 71 a 72 obecního zřízení; ust. § 75 odst. 1 obecního zřízení má tedy ohledně obsahu pojmu "měsíční odměna" povahu lex specialis ve vztahu k § 71 a 72 obecního zřízení (v úvahu beru zároveň účel odměny při skončení funkčního období, kterým je usnadnění nového uplatnění uvolněných členů zastupitelstva obce na trhu práce zpravidla po mnoha letech "plného úvazku" v práci pro obec). Z těchto důvodů je nutno měsíční odměnu podle § 75 odst. 1 obecního zřízení vykládat tak, že se jí rozumí pouze taková měsíční odměna, která náleží neuvolněnému členu zastupitelstva, pokud vykonává funkci starosty, a (jakémukoliv) uvolněnému členu zastupitelstva obce. Za měsíční odměnu pro účely odměny při skončení funkčního období ve smyslu § 75 odst. 1 obecního zřízení tak ne-lze chápat měsíční odměnu, kterou lze poskytnout neuvolněnému členovi zastupitelstva obce (s výjimkou starosty).

Skončí-li například starostovi po volbách jeho funkce, a bude-li potom zvolen do jakékoliv funkce neuvolněného člena zastupitelstva (například místostarosty, člena rady obce atd.), vzniká mu za podmínek § 75 odst. 1 obecního zřízení nárok na odměnu při skončení funkčního období, a to bez ohledu na to, zda témuž zastupiteli obce vznikne nárok na měsíční odměnu za vykonávanou funkci neuvolněného člena zastupitelstva odsouhlasenou zastupitelstvem obce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down