01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Oslavany řešily dlužné nájemné arbitráží

Město Oslavany na Brněnsku pronajalo zámek soukromé firmě. Ta se dostala do prodlení s úhradou splátek v celkové výši 5 mil. Kč. Dlužník se ani po opakovaných upomínkách neměl k zaplacení dluhu. Díky rozhodčí doložce ve smlouvě nevyužilo město pro jeho vymáhání zdlouhavého soudního sporu, ale...

Město Oslavany na Brněnsku pronajalo zámek soukromé firmě. Ta se dostala do prodlení s úhradou splátek v celkové výši 5 mil. Kč. Dlužník se ani po opakovaných upomínkách neměl k zaplacení dluhu. Díky rozhodčí doložce ve smlouvě nevyužilo město pro jeho vymáhání zdlouhavého soudního sporu, ale arbitráž. Oslavany podaly žalobu ke Sdružení rozhodců 10. října roku 2006. "Příprava žaloby byla v podstatě stejná jako při soudním řízení. Písemná agenda byla dokonce méně obsáhlá než u soudu, protože jednání u rozhodce probíhá bez zbytečných formalit," vysvětluje Milan Hošek, vedoucí oddělení majetkové správy Městského úřadu Oslavany.

Od žaloby dostalo vše rychlý spád. "Ještě týž den jsme určili rozhodce, který konstatoval, že podle rozhodčí doložky má pravomoc spor projednat," říká JUDr. Bc. Martin Kulhánek, Ph. D., předseda brněnského Sdružení rozhodců. Následující den bylo žalobci písemně oznámeno zahájení řízení a byl vyzván k úhradě poplatku za rozhodčí řízení. Tento poplatek činí polovinu částky, která byla placena u obecného soudu. "Navíc byl v ten samý den žalovaný nájemce vyzván, aby ve lhůtě 20 dnů zaujal k podanému návrhu stanovisko s tím, že pokud tak neučiní řádně a včas, bude použita fikce uznání nároku," doplňuje JUDr. Kulhánek. Žalovaný se k žalobnímu návrhu vyjádřil již za 5 dnů. Uvedl, že na předmět nájmu nechává zpracovat znalecký posudek ohledně jeho technického stavu a ve věci chce po komunálních volbách uzavřít smír.

"Ke svým tvrzením však nenabídl žádné relevantní důkazní prostředky, které by umožnily nepokračovat v započatém arbitrážním řízení," vysvětluje předseda Kulhánek. S ohledem na to, že z tvrzení účastníků nebyl de facto sporný skutkový stav, byl již 17. října 2006 vydán rozhodčí nález, v němž se žalovaný zavázal k úhradě žalované jistiny a všech nákladů řízení. Rozhodnutí nabylo právní moci 20. října 2006 doručením oběma účastníkům.

Město bylo velice překvapeno rychlostí vyřízení sporu. Od podání žaloby k vykonatelnému rozhodčímu nálezu uplynulo 10 kalendářních dníů

"Očekávali jsme řízení o trvání nejméně 40 kalendářních dnů. Díky této rychlosti splnila arbitráž svůj účel. Z naší zkušenosti víme, že řízení před okresními soudy trvá nejméně jeden rok, a to jen v případě řešení tzv. platebním rozkazem a za podmínky nepodání odporu ze strany žalovaného. V případě odvolání budete mít exekuční titul nejdříve za pět let od podání žaloby," dodává Milan Hošek.

Podle JUDr. Bc. Martina Kulhánka, Ph. Byl daný případ rozhodován za ideálních podmínek, kdy žaloba byla řádně zpracovaná a nevyžadovala doplnění. Poplatek za řízení byl bez odkladů uhrazen a oběma účastníkům byly doručeny písemnosti do vlastních rukou bez použití fikce náhradního doručení. Navíc žalovaný uplatněný nárok de facto nesporoval. Pokud by ovšem jeden z účastníků sporu nepřebíral zásilky, prodloužilo by se jednání o 20 dní. Každá ze zásilek se posílá s desetidenní úložní dobou, po jejímž uplynutí se stává doručenou.

Pro Oslavany byla tato arbitráž první a obhájila si důvod vkládání rozhodčích doložek do smluv. "Doložky do smluv vkládáme již tři roky. Rozhodčí řízení mohu, nyní již z vlastní zkušenosti, obcím a městům vřele doporučit," uzavřel Milan Hošek.
/sk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down