01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet 8/

Dnešním tipem vás přivedu na webové stránky Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (www.psp.cz). S novým obsazením dolní parlamentní komory po loňských jarních volbách se změnil i jeho tradiční konzervativní (tuším asi už deset let používaný) internetový portál. Jeho nová podoba je co se...

Dnešním tipem vás přivedu na webové stránky Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (www.psp.cz). S novým obsazením dolní parlamentní komory po loňských jarních volbách se změnil i jeho tradiční konzervativní (tuším asi už deset let používaný) internetový portál. Jeho nová podoba je co se týká úvodní stránky výrazně obsáhlejší.

Pravda, tyto webové stránky zřejmě nebudou místem, které byste na internetu navštěvovali každý den. Ale může se stát, že si budete chtít vytvořit svůj vlastní názor na to, kdo, co a kdy v Poslanecké sněmovně prohlásil, podpořil, odmítl nebo slíbil. Tuto možnost oceníte především v případech, kdy se projednává záležitost, která se přímo dotýká vaší práce a dění v obci.

Přehled všech záznamů z jednání poslanců najdete v sekci Jednání (v horní části stránky). Můžete si také pustit přímý přenos z jednání, a to jak zvukový, tak navíc i obrazový. Dále si můžete přehrát zvukový záznam z jednání. Můžete přitom vybírat buď podle čísla, nebo data schůze, případně si můžete pomocí jmenného rejstříku zobrazit všechna vystoupení konkrétních poslanců.

Významná je i možnost pročítat stenoprotokoly z jednání. Na uvedeném webu jsou k dispozici doslovné záznamy všech schůzí parlamentu. Je až neuvěřitelné, co se kolegům z Kanceláře Poslanecké sněmovny podařilo převést z papírové podoby do elektronické a následně dát k dispozici veřejnosti prostřednictvím internetu.

Nejstarší záznamy existují většinou pouze v němčině a pamatují ještě dobu Rakouska-Uherska (ze zasedání Ústavodárného rakouského sněmu 24. července 1848). Stejně dobře si však můžete přečíst také záznam průběhu první schůze Národního shromáždění československého ze 14. listopadu 1918, nebo se tímto způsobem dozvědět více o tom, co se odehrávalo v různých zlomových letech počínaje rokem 1938 přes rok 1968 - a třeba rokem 1989 konče.

Pro ty, které zajímá horká současnost, se téměř okamžitě na webu zveřejňuje zvukový záznam z jednání. Takže pokud vás zajímá sdělovacími prostředky neupravená či nezkreslená podoba vystoupení našich ústavních činitelů k mediálně vděčným kauzám posledních dnů nebo k nadčasovým tématům, neváhejte a klikněte na www.psp.cz.

VÁCLAV KOUDELE
vedoucí odboru informatiky Krajského úřadu Plzeňského kraje vaclav.koudele@plzensky-kraj.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down