01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Elektronický oběh vládních dokumentů se už dostal do rutinního režimu

Již druhým rokem fungují dvě elektronické knihovny Úřadu vlády ČR - eKLEP a e-Vláda. Jsou součástí projektu ODok - Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy, Parlamentem ČR a Kanceláří prezidenta republiky. Dosavadní zkušenosti potvrzují, že se podařilo vytvořit efektivní, rychlý a spolehlivý systém elektronického oběhu vládních dokumentů.

Jak připomíná Ing. Jan Duben, ředitel administrativní sekce Úřadu vlády ČR, cílem projektu bylo poskytnout úředníkům orgánů státní správy, ale i jiným subjektům veřejné správy nástroj pro práci s elektronickými dokumenty určenými primárně pro jednání vlády. Obě elektronické knihovny jsou přístupné přes webový prohlížeč na adrese http://icm.vlada.cz.

K ČEMU SLOUŽÍ EKLEP A  E -VLÁDA

Zkratka eKLEP značí Elektronická knihovna legislativního procesu. Tato knihovna slouží k výměně dokumentů v rámci připomínkového řízení. Je určena úředníkům, přístup do ní je však podmíněn přidělením uživatelského jména a hesla. Knihovna obsahuje vládní dokumenty zaslané do meziresortního připomínkového řízení, připomínky, vypořádání připomínek, materiál předkládaný na jednání vlády a konečný materiál se zapracovanými připomínkami z jednání vlády. Tuto knihovnu lze také využít pro meziresortní připomínkové řízení materiálů, která nejsou určeny pro jednání vlády.

Knihovna eKLEP sleduje procesní stav dokumentů mezi ústředními orgány státní správy, Parlamentem a Kanceláří prezidenta republiky, u každého materiálu je v ní uveden jeho aktuální stav: Zda je v připomínkovém řízení, je-li určen k vypořádání, zda je určen pro jednání vlády, byl-li již projednán, zda je jako návrh v Parlamentu a - v případě zákona, zda je připraven k podpisu či byl-li už vydán ve Sbírce zákonů.

Materiály z knihovny eKLEP připravené na jednání vlády jdou do informačního systému odboru vládní agendy na Úřad vlády ČR, který je následně zařazuje na program jednání vlády a ukládá do knihovny e-Vláda.

Název e-Vláda si rozšífrujme jako Elektronickou knihovnu vládních materiálů. Ta slouží převážně členům vlády. Knihovna e-Vláda obsahuje dokumenty z eKLEP určené pro jednání vlády a přijatá usnesení vlády upravená odborem vládní agendy na Úřadu vlády. Součástí knihovny je také aktuální program jednání vlády, usnesení a záznamy z jednání vlády, archív programů, přehled legislativních a nelegislativních úkolů vlády včetně informací o stavu jejich plnění.

PŘED DALŠÍM KROKEM

Projekt Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy nyní dospěl do stádia, kdy je vyřešen proces připomínkového řízení pro orgány státní správy. Každé ze 45 připomínkových míst má svého správce adresáře, který může umožnit přístup do systému při splnění předepsaných pravidel dalším osobám ze svého resortu. Nyní se jedná o rozšíření počtu připomínkových míst včetně krajských úřadů.

Jako další logický krok se nabízí (a už se dojednává) propojení elektronické knihovny eKLEP s Parlamentem ČR. Už nyní má Úřad vlády povinnost předávat vládní návrhy zákonů Poslanecké sněmovně v elektronické podobě, což se dosud děje "kabelovou technologií" (rozuměj na disketě, kterou úřednice přenáší v kabelce). Optimální bude, až si poté, co bude návrh zákona schválen vládou, jeho znění v elektronické podobě stáhnou v Poslanecké sněmovně přímo z knihovny eKLEP. Do knihovny eKLEP pak budou zaznamenávány i odkazy na weby Poslanecké sněmovny a Senátu, z nichž bude zřejmé, v jakém stádiu projednávání v obou komorách Parlamentu ČR se příslušný návrh zákona nachází.

JAROSLAV WINTER

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down