01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Knihovna se stoletou tradicí

BÝŠŤK plnohodnotnému životu malé obce bezesporu přispívají obecní knihovny. Zcela jednoznačně to dokládají aktivity Obecní knihovny v Býšti, za které převzala knihovnice Vendulka Valečková loni 5. října v Zrcadlové kapli pražského Klementina od ministra kultury cenu Knihovna roku 2006.V Býšti, malé...

BÝŠŤ
K plnohodnotnému životu malé obce bezesporu přispívají obecní knihovny. Zcela jednoznačně to dokládají aktivity Obecní knihovny v Býšti, za které převzala knihovnice Vendulka Valečková loni 5. října v Zrcadlové kapli pražského Klementina od ministra kultury cenu Knihovna roku 2006.

V Býšti, malé obci Pardubického kraje, má knihovna již stoletou tradici. Jako obecní přitom existuje od ledna 1921. V současnosti se nachází v budově obecního úřadu, další tři její pobočky jsou v částech obce Hrachoviště, Hoděšovice a Bělečko.

Přestože obyvatel tam žije dohromady kolem 1200, na počet návštěvníků si knihovna nestěžuje. Stálých čtenářů má 409, důležitější ale je, že do ní v roce 2005 zavítalo až 5029 zájemců. Tento údaj přitom nezahrnuje návštěvníky různých akcí.

Čtenáři si mohou vybrat ze 76 pravidelně odebíraných časopisů a z knihovního fondu čítajícího 20 504 titulů. V minulém roce knihovna evidovala 30 729 výpůjček. Půjčuje se literatura všech žánrů, nejvíce však naučná. Vedle těchto služeb knihovna poskytuje během své výpůjční doby (v pondělí od 8 do 20 hod. a ve středu od 8 do 18 hod.) rovněž připojení na internet.

Pro společenské dění v obci jsou přínosem i další aktivity, které organizuje knihovnice Vendulka Valečková spolu s místními občany. Vyvolal je i demografický vývoj, který byl nastartován na počátku 90. let rozsáhlou bytovou výstavbou a příchodem nových obyvatel. I knihovna se snaží, aby pro ně obec nebyla pouhou "noclehárnou", byť rezidenčního charakteru, ale naopak místem, kde mohou plně uplatňovat své záliby a zájmy. Nabízené akce se nezaměřují pouze na jednu generaci. Například na již tradičních velikonočních, podzimních a vánočních dílnách si návštěvníci - děti i senioři - vlastnoručně vyrábějí nejrůznější dekorace. Oblíbené jsou i keramické dílny, malování na hedvábí, pletení z proutí, batika a malování na textil.

Knihovnice Vendulka Valečková zdůrazňuje, že na úspěších knihovny mají velkou zásluhu i obětavé spolupracovnice, které to dělají nezištně, zdarma.

Býšťská knihovna bezezbytku plní funkci informačního, vzdělávacího a komunitního centra. Není samostatnou účetní jednotkou, ale je organizační složkou obce. Z jejího rozpočtu získává veškeré finanční prostředky na svoji činnost, což je ročně okolo 425 tisíc Kč.

V žádném případě by neměla v následujícím období knihovna stagnovat. Rozvíjet se bude například nedávno vzniklý klub Sluníčko pro děti od dvou do šesti let a jejich maminky. Jsou to kreativní pohádkové dílny, které budou podporovat výtvarnou představivost a manuální zručnost těch nejmenších. Navíc přibudou další nové aktivity, které rozšíří škálu již nabízených. Podle vyjádření Vendulky Valečkové je vše ještě ve stádiu příprav a pro návštěvníky knihovny zatím zahaleno rouškou tajemství.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down