01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SROP: Ohlédnutí za rokem 2006

Největší z operačních programů pro čerpání dotací z EU má za sebou další rok. Jaký to byl rok? Jak si v něm Společný regionální operační program (SROP) vedl? Na tyto otázky jsme se snažili v našem ohlédnutí najít odpovědi.Leden: S novým rokem 2006 se změnil způsob financování všech evropských...

Největší z operačních programů pro čerpání dotací z EU má za sebou další rok. Jaký to byl rok? Jak si v něm Společný regionální operační program (SROP) vedl? Na tyto otázky jsme se snažili v našem ohlédnutí najít odpovědi.

Leden: S novým rokem 2006 se změnil způsob financování všech evropských dotací. Veškeré prostředky ze strukturálních fondů, které má ČR nyní k dispozici, se staly součástí státního rozpočtu a začala pro ně platit stejná pravidla jako pro české peníze. To sice přineslo příjemcům dotací povinnost vyplňovat obávané formuláře ISPROFIN, ale zároveň značné zjednodušení, jelikož z kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) je podíl státního rozpočtu a podíl strukturálních fondů proplácen společně. Do programu bylo předloženo více než tři a půl tisíce projektových žádostí za více než 32 mld. Kč. V té době bylo 126 projektů ukončeno a vyplaceno bylo celkem 116,7 mil. Kč.

Únor: Přichází zpráva Evropské komise, která umístila ČR v čerpání prostředků ze strukturálních fondů na 24. místo. Problematické jsou projekty zaměřené na rozvoj lidských zdrojů financované z Evropského sociálního fondu (ESF). Kvůli zjištění příčiny přijíždí z Bruselu do Prahy auditní skupina, která prověřuje fungování systému. Výsledek - systém funguje správně, je ale třeba ještě nějaký čas počkat, protože projekty nejsou ve většině případů dokončeny. SROP v únoru vyhlásil 6. výzvu a administroval 3816 žádostí, z nichž 205 ukončilo svou realizaci. Na účty konečných příjemců dotace bylo od počátku roku odesláno 274,97 mil. Kč. Výrazný posun v čerpání zatím nenastal.

Březen: SROP se snažil předejít neúplnému využití alokace z ESF a své aktivity zaměřil na zjednodušení podmínek pro předkladatele z neziskových organizací, které jsou nejpočetnější skupinou žadatelů v opatření 3.2. (Podpora sociální integrace v regionech) hrazeného z tohoto fondu. Práce na metodice zálohových plateb se zintenzívnily. Většina z alokace programu již byla v březnu nasmlouvána a počet projektů již výrazně nevzrostl. Za 246 akcí a projektů, které ukončily k poslednímu březnu realizaci, bylo od ledna odesláno z účtu MMR 786,6 mil. Kč. Během jednoho měsíce tak došlo k nárůstu o půl miliardy korun.

Duben: Potvrdilo se, že hrozba neúplného vyčerpání, kterou s sebou SROP nesl, se opravdu začíná zmenšovat. Díky akcím z krajských grantových schémat se počet projektů opět zvýšil na 4210. Celkem 294 projektů ukončilo realizaci a prolomena byla i miliardová hranice proplacených peněz.

Květen: Do médií se ve větší míře dostávají informace o uskutečněných projektech. Česká společnost si tak začíná více uvědomovat jejich existenci. Stejně jako v minulém měsíci i v květnu odešlo k příjemcům dotací přes 200 mil. Kč.

Červen: První letní měsíc přinesl větší množství drobných projektů, finanční částka převedená na účty žadatelů už dosahovala 1,3 mld. Kč. V červnu skončilo 7. kolo výzvy, určené tentokrát výhradně pro projekty z opatření 3.3. (Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů), jejichž cílem je připravit regiony na čerpání prostředků z programů příštího období. Zájem krajů ukázal, že problematika zvyšování absorpční kapacity je i po dvou letech stále velmi aktuální. Z 13 krajů předložilo svou žádost devět.

Červenec: Je uzavřeno přes 93 % smluv z alokace a SROP je z tohoto hlediska úspěšnější než ostatní operační programy. Problémovým není program ani z hlediska finančních prostředků převedených na účty konečných příjemců - 270 mil. Kč odeslaných během července zvýšilo celkovou proplacenou částku na 1,6 mld. Kč. Obrovský kus práce odvádějí zejména pracovníci zprostředkujících subjektů, tj. Centra pro regionální rozvoj a krajských úřadů, kteří kontrolují žádosti o platbu a faktury proplacené v rámci projektů dodavatelům.

Srpen: V rámci SROP je koncem srpna evidováno více než 4,5 tisíce projektových žádostí, u téměř 2,5 tisíce je schváleno přidělení dotace. Administrativními procesy prošly další projekty v hodnotě 400 mil. Kč. Nejpočetnější skupinou jsou stejně jako v průběhu celého programu obce a svazky obcí, které tvoří více než jednu třetinu všech žadatelů, jsou i skupinou nejúspěšnějších žadatelů. Jsou to obce, které předložily nejvíce úspěšných projektů. Je hotová dlouho připravovaná metodika zálohových plateb, která má přinést pokrok v čerpání financí z ESF a umožnit neziskovým organizacím, druhé největší skupině žadatelů, získat určitou sumu peněz ještě před začátkem realizace projektu. Dva kraje tuto možnost zálohování okamžitě zapracovávají do prováděcích dokumentů svých grantových schémat.

Září: K dvoumiliardové částce překonané v srpnu se přidává v září dalších 440 mil. Kč. Ze 14 mld. přidělených programu v roce 2004 zbývá rozdělit již jen 807 mil. Kč, což činí asi 6 % celkové částky.

Říjen: Další rekord. Horečná práce z letních měsíců přináší výsledky a na kontech příjemců dotací přibývá ze jediný měsíc více než 720 mil. Kč. SROP dosáhl čerpání 3,197 mld. Kč a ukazuje se, že částku nasmlouvanou před dvěma lety, tzv. alokaci roku 2004, nebude problém do konce roku vyčerpat. Projektové žádosti nyní přibývají už jen zásluhou krajských grantových schémat, neboť výzvy k předkládání individuálních projektů se již nevyhlašují. Nárůst je sice pomalejší, ale i tak je překročena hranice 5000 projektů zaregistrovaných do programu. Schválena je polovina z nich.

Listopad: Vysoké tempo proplácení se drží i v listopadu. Jen za první týden odešlo ke končeným příjemcům 200 mil. Kč, tj. částka, která byla vyplacena za dobu od začátku programu v roce 2004 do letošního února. Alokace roku 2004 je již za Evropský fond regionálního rozvoje (EFRR) vyčerpána na 105 %. Zlepšení je patrné i u o něco pomalejšího ESF. Tam je sice "plán" splněn jen na 50 %, ale zdá se, že do konce roku 2006, bude naplněn i ten.

Prosinec: Rok 2006 uzavírá SROP ve zcela jiné situaci, než v jaké ho začínal. Za dvanáct měsíců se z něho stal výkonný nástroj na čerpání peněz do ekonomiky.

V době redakční uzávěrky nikdo neví, s jakou částkou nakonec program rok uzavře. Určitě bude tato suma vyšší než 4 mld. Kč. Tento obnos ale netvoří ani třetinu z celkové částky, kterou se SROP zavázal obcím, firmám a nevládním organizacím vyplatit. Na to, aby proplatil i zbývajících 10 mld. Kč, má čas do konce roku 2008. Je více než jisté, že se stávajícím nasazením se to podaří.

Zatím jsme uvedli pouze údaje o proplácení konečným příjemcům, ke kterému stát využívá prostředky státního rozpočtu. To znamená: Příjemce dotace uskuteční a zaplatí projekt. Pokud je vše zkontrolováno a v pořádku, obdrží příslušnou dotaci ze státního rozpočtu, a to ve výši podílu strukturálních fondů a státního rozpočtu. Součet vyplacených dotací ze strukturálních fondů se třikrát ročně nárokuje u Evropské komise, která po kontrole a schválení zasílá finance do ČR.

K 31. 10. 2006, kdy se uskutečnila poslední certifikace, činila jejich výše přibližně 2,170 mld. Kč za EFRR a 95,119 mil. Kč za ESF.

Olga Nováková
komunikační pracovník oddělení řízení programu SROP odboru Řídícího orgánu SROP a JPD Praha Ministerstva pro místní rozvoj

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down