01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jižní Město si památek váží

Praha 11 Představa pražského Jižního Města jako lokality s drobnými památkami se zdá téměř neskutečná, ale přesto jich tam několik nalezneme. Pravda je možné je spočítat na prstech, ale možná proto jsou ve srovnání s podobnými památkami jinde v "dobré kondici", udržované a vážené. Jde o barokní...

Praha 11

Představa pražského Jižního Města jako lokality s drobnými památkami se zdá téměř neskutečná, ale přesto jich tam několik nalezneme. Pravda je možné je spočítat na prstech, ale možná proto jsou ve srovnání s podobnými památkami jinde v "dobré kondici", udržované a vážené. Jde o barokní sokl po soše sv. Isidora (socha ztracena před vznikem Jižního Města) s malým kamenným křížkem, dva pomníky obětem světových válek (z původních obcí Chodov a Háje), dva litinové křížky, prostorovou kapličku sv. Jana Nepomuckého a historickou pumpu staropražského typu.

Všechny tyto památky mají své opatrovatele mezi obyvateli městské části i na radnici. Památky a okolí jsou vždy pečlivě udržované. Zejména kaple a křížky se stávají předmětem osobních proseb a prostředníky spojení s duchovní sférou. Často bývají ozdobeny řezanými květinami a svíčkami, někdy se u památek pořádají různé malé oslavy.

Naposledy jsme se sešli u litinového křížku v Bartůňkově ulici. Bylo to letos na podzim v rámci oslav 30. výročí Jižního Města. Kříž byl postaven z prostředků, které získali sedláci z Chodova jako náhradu za pobyt vojska v obci v roce 1866. Náhrada se vlekla a byla tak malá, že dělením mezi sedláky by z toho nebylo nic. Proto se Chodovští rozhodli náhradu nedělit a vystavět za tyto prostředky na místě starého dřevěného nový litinový křížek na kamenném podstavci s letopočtem 1868.

Na konci ořechové aleje v ulici U Kolonie je nově opravená historická pumpa, jedna z mála zachovaných velkých pump staropražského typu v Praze. Litinová pumpa má ozdobnou hlavici, výtokové hrdlo i páku. Pumpu zřídilo v Chodově ve 30. letech 20. století město Praha, když zde vystavělo tzv. Pražské domky. Původně byly v Chodově tyto pumpy dvě, druhá se před lety ztratila. Po zavedení vodovodu ztratila pumpa svůj účel a postupně podléhala zubu času. Díky vytrvalému úsilí místního kronikáře a několika obyvatel byla letos nákladem Úřadu Městské části Prahy 11 historická pumpa zrekonstruována.

/ms/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down