01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

XML formuláře jako rozhraní mezi státem a municipalitami

Software602 již déle než dva roky úspěšně implementuje 602XML formuláře v oblasti veřejné správy. K největším projektům bezpochyby patří formulářové rozhraní k obchodnímu rejstříku, statistický sběr dat Ministerstva průmyslu a obchodu, statistický sběr Ústavu pro zdravotnické informace a...

Software602 již déle než dva roky úspěšně implementuje 602XML formuláře v oblasti veřejné správy. K největším projektům bezpochyby patří formulářové rozhraní k obchodnímu rejstříku, statistický sběr dat Ministerstva průmyslu a obchodu, statistický sběr Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku, napojení formulářů České správy sociálního zabezpečení na Portál veřejné správy, řešení životních situací na městech, sběr dat krajskými úřady.

Mezi úřadem a veřejností si lehce dokážeme představit kvantum formulářů, které najdeme téměř na všechny možné situace. Zde je úloha XML formulářů zcela jasná - formuláře se musí zbavit své statické nesrozumitelnosti a musí umět veřejnosti pomáhat se svým vyplněním. Už dnes nám elektronické formuláře ukazují cestu, která vede k minimalizaci papírové komunikace a k využití prostředků výpočetní techniky včetně elektronického podpisu.

Nicméně proudí také neuvěřitelné množství dat mezi samotnými úřady. Ať už to jsou statistické výkazy, vyplňování rozsáhlých formulářů různých žádostí, nebo posílání samotného velkého množství formulářů. Kde lze s výhodou využít XML formuláře? Všude tam, kde začíná být důležitá bezpečnost přenášených informací, autentizace odesílatele, bezchybnost vyplňovaných údajů, okamžitá agregace velkého množství přijatých dat.

Typickým příkladem takové agendy je aktualita posledních měsíců - systém bodového hodnocení řidičů. V projektu bodového hodnocení řidičů šlo ze strany Policie ČR o jasné požadavky na bezpečnost a autentifikaci přenášených dat, přičemž počet hlášení na obecní úřady již po několika týdnech provozu dosáhl na úctyhodných 3500 za jediný den. Perspektivnost použití XML formulářů spočívá právě v dodržování standardu XML. Tento formát lze zpracovat v libovolných aplikacích a systémech. Do budoucna tedy obecní úřady nebudou jen přijímat formuláře, ale právě díky XML struktuře dat je i efektivně následně zpracovávat.

Zkušenost se systémem bodového hodnocení řidičů přináší další možnost uplatnění XML formulářů při výměně dat mezi státními orgány a institucemi na straně jedné a úřady obcí, měst a krajů na straně druhé. Typicky jde o komunikaci mezi libovolným úřadem a jeho podřízenými organizacemi. Tam, kde jednotlivé úřady a organizace nemohou z časových nebo technických důvodů sdílet přímo data informačních systémů, jsou XML formuláře okamžitě využitelné pro bezpečný a průkazný přenos dat. A přitom agendy mohou být velice rozmanité - sběr statistických dat, hlášení o škodách, žádosti a hodnocení projektů, schvalovací procesy, kdy je potřeba v rámci jednoho formuláře mít několik elektronických podpisů a mnoho dalších.

Obr.

Přijďte se o výhodách XML formulářů přesvědčit - čekáme vás na veletrhu INVEX 2006 v pavilónu V, stánek číslo 16.

Pavel Nemrava
obchodní ředitel, Software602 a. s.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down