01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kontakty a síla, které pomáhají

V obecních lesích se klade velký důraz na veřejný prospěch, rekreační funkce lesa apod., avšak často se tam do hospodaření promítají změny ve vedení radnic. Soukromí majitelé zase upřednostňují spíše výnosnost svého počínání. I mezi nimi, členy Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL),...

V obecních lesích se klade velký důraz na veřejný prospěch, rekreační funkce lesa apod., avšak často se tam do hospodaření promítají změny ve vedení radnic. Soukromí majitelé zase upřednostňují spíše výnosnost svého počínání. I mezi nimi, členy Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL), najdeme takové, kteří vlastní jen pár desítek, ba i méně hektarů. Pro ně nová iniciativa společného prodeje dřeva má patrně větší význam než pro mnohé velké město. Obě skupiny vlastníků však spojuje dlouhodobý výhled vlastního lesního majetku - snaha o trvale udržitelný způsob hospodaření.

Od roku 2002, kdy se sdružení rozčlenilo na komoru pro obce a lesní družstva a druhou pro soukromé majitele, má ve SVOL každá skupina příležitost mu jako celku lépe prospět svými specifickými znalostmi či kontakty. Možnost obhajovat společné zájmy nestátních vlastníků lesů dostaly takové osobnosti jako předseda Komory soukromých lesů Dr. Richard Belcredi a člen představenstva Constantin Kinský. Oba jsou úspěšní ve svém oboru, jeden coby diplomat a předtím žurnalista, druhý jako bankovní ředitel. Právě jiné zkušenosti nám totiž mohou pomoci lépe hájit vlastní zájmy.

I po rozdělení na komory zůstaly zachovány výhody členství ve SVOL: odbornost, kontakty a finanční síla. Po vstupu naší země do EU se otevřela i perspektiva širší mezinárodní spolupráce. Pro ni jsou jazykové znalosti a osobní kontakty soukromých majitelů nenahraditelné. Tak vzniklo partnerství SVOL s ELO (Organizace evropských vlastníků půdy) a tak došlo i k návštěvě rakouského sdružení vlastníků lesů a výměně zkušeností k ekonomice hospodaření. Komora soukromých lesů by podle mého názoru měla navázat spolupráci s dalšími zájmovými svazy a organizacemi v ČR. Například s rybáři, podnikateli v těžbě nerostů (písek, kámen) apod. Uvědomím-li si význam a sílu zájmového sdružení rolníků, pak si umím představit společný postup při řešení problémů, jako je NATURA 2000 aj.

BEDŘICH SCHWARZENBERG
člen představenstva Komory soukromých lesů

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down