01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Statistika pro obce na webu ČSÚ

Za začátek moderní statistiky lze považovat datum 13. října 1753, kdy byl vydán patent císařovny Marie Terezie o každoročním sčítání lidu. Od té doby se na našem území odvíjí historie pevného svazku státní správy a statistické služby. Přitom právě výsledky sčítání lidu i nyní patří k těm informacím Českého statistického úřadu (ČSÚ), které veřejná správa využívá nejčastěji.

Nejsou však ani zdaleka jediné, o které je zájem, nabídka ČSÚ na webu www.czso.cz je mnohem rozsáhlejší. Orgány veřejné správy přicházejí do styku se statistickou službou ve dvojí formě. Jednak mají v některých případech rovněž zpravodajskou povinnost a musí poskytovat požadované statistické informace, jednak informace zveřejňované Českým statistickým úřadech samy vyhledávají a používají k různým účelům.

INFORMAČNÍ POTŘEBA NESTRÁDÁ

"Jak ukázaly výsledky terénního výzkumu mezi vedoucími odborů všech krajských úřadů a pracovníky úřadů pověřených obcí, který zadalo Ministerstvo pro místní rozvoj, informační potřeba těchto pracovníků je dostatečně saturována," uvádí Eduard Durník, ředitel odboru veřejných databází ČSÚ. "Až nás překvapilo, že nic výrazně nepostrádali, pouze se objevily požadavky na větší aktuálnost údajů a možnost tvorby vlastního dotazu. Respondenti nejčastěji využívají vlastní databáze a web ČSÚ. Z příležitostně využívaných zdrojů dat obsadily další místa městská a obecní statistika (MOS) a geografický informační systém (GIS)."

Přestože web ČSÚ patří k nejoblíbenějším zdrojům dat pracovníků veřejné správy a jeho návštěvnost stále roste, neuškodí přiblížit podrobněji, co vše na něm lze nalézt. V obrovském množství informací totiž mohou leckteré zapadnout a leckdo si ani neuvědomí, že by je právě na tomto webu mohl nalézt.

STRÁNKY ČSÚ LETOS V NOVÉM ČLENĚNÍ

Od ledna 2006, kdy byla spuštěna nová podoba internetové prezentace ČSÚ, jsou tam statistická data členěna do sedmi základních skupin: Ekonomika; Lidé a společnost; Mezinárodní srovnání; Trh práce a mzdy; Věda, výzkum, informační technologie; Životní prostředí a zemědělství a Souhrnná data. Odkazy na ně jsou umístěny vodorovně v horní části stránky. V nové verzi stránek lze najít pohromadě všechny typy výstupů vztahujících se k dané oblasti statistiky - nejnovější čísla v tzv. Rychlých informacích; publikace; časové řady; analýzy; metodiku a externí zdroje dat. Novinkou jsou speciální rubriky pro různé skupiny uživatelů: analytiky, novináře, podnikatele a studenty.

RSS KANÁL USNADNÍ PŘÍSTUP K PRÁVĚ VYDANÝM PUBLIKACÍM

Dalším zkvalitněním webu ČSÚ je RSS kanál, který umožňuje snadný a rychlý přístup k právě vydaným publikacím a Rychlým informacím. Pro méně znalé uživatele internetu připomeňme, že ke čtení a stahování těchto novinek je zapotřebí speciální program - tzv. RSS čtečka, která umožní zprávy načíst (čtečku je možné stáhnout zdarma z internetu). Do RSS čtečky je nutné doplnit všechny adresy (RSS kanály), ze kterých chce uživatel stahovat novinky. Jakmile se pak na vybraných adresách zveřejní nové informace, ihned se jejich titulek objeví na uživatelově monitoru, jestliže si tak čtečku nastavil.

Orientaci na webu ČSÚ dále usnadňuje menu v levém sloupci, které upozorňuje na nejžádanější statistiky (Inflace, Infrastat, Makroekonomické údaje, Nejnovější ekonomické údaje, Obyvatelstvo - demografie, Publikace, Regiony, města, obce, Ročenky, Rychlé informace - archív, Sčítání lidu, Základní údaje o ČR) a dále člení obsah na registry a databáze, informace o sběru dat a informace o ČSÚ.

VÝSLEDKY SČÍTÁNÍ LIDU ZŮSTÁVAJÍ STÁLE AKTUÁLNÍ

Pokud jde o samotné obce, nejbohatším zdrojem informací o nich a o jejich částech je Sčítání lidu, domů a bytů, které se provádí jednou za deset let. Přestože by se údaje z toho nejnovějšího sčítání (k 1. 3. 2001) mohly jevit jako zastaralé, opak je pravdou. Například údaje o struktuře domovního či bytového fondu se jinak než ze sčítání zjistit nedají. A navíc, tyto ukazatele se přece radikálně nemění z roku na rok.

Pro pracovníky veřejné správy bývají na webu www.czso.cz častým zdrojem informací stránky v rubrice Regiony, města, obce. Obsahují základní údaje o obcích, vymezení územních jednotek NUTS v České republice, databázi přeshraniční spolupráce, seznam regionálních ukazatelů v nabídce ČSÚ. Dále tam jsou odkazy na weby krajských správ ČSÚ, na publikace vydávané ústředím i krajskými správami ČSÚ a na krajské ročenky. Samostatnou sekci tvoří informace v mapách, která nabízejí například vybrané mapy ze Sčítání lidu, domů a bytů 2001.

STRÁNKY S VÝSLEDKY VOLEB PŘITAŽLIVOST NEZTRÁCEJÍ

Vůbec největší návštěvnost na webu ČSÚ zaznamenaly stránky informující aktuálně o nedávných volbách do Poslanecké sněmovny. "Naměřili jsme až 19 tisíc přístupů na jednu hlavní stránku prezentace úřadu během jediné hodiny, a to řada uživatelů šla přímo na volební server www.volby.cz," konstatuje Petra Kuncová, vrchní ředitelka sekce analýz a diseminace ČSÚ.

Volební výsledky však zůstávají atraktivní i nadále, zvláště díky tomu, že uživatel si je může prohlédnout premiérově v prostředí veřejné databáze i v připravených kartogramech - mapách s kraji nebo okresy - nebo také v několika grafech s možností výběru zvoleného území. Ke každé hodnotě zobrazené v tabulkách, ale i v grafech či na mapách může uživatel jednoduchým kliknutím získat základní údaje z metainformačního systému ČSÚ.

Zvláštní pozornost si zasluhuje projekt Veřejná databáze ČSÚ (VDB). Už jeho nynější pilotní verze naznačuje, že veřejnost, ale i pracovníci útvarů ČSÚ v něm získávají velmi cenný nástroj, umožňující interaktivní přístup k informacím. VDB představuje nadstavbu centrální (zdrojové) databáze ČSÚ jako výsledek agregace zkontrolovaných (odsouhlasených) primárních dat včetně zajištění ochrany důvěrnosti. Je realizována se záměrem zajistit jednotu údajů poskytovaných z ČSÚ a jednoduchost přístupu k informaci.

INFORMAČNÍ SLUŽBY NA MÍRU

Pokud zájemci nenaleznou na webu ČSÚ potřebné informace, mohou se obrátit na oddělení informačních služeb. Na webu najdou nejen popis poskytovaných služeb, ale i telefonický a e-mailový kontakt na zodpovědného pracovníka. K nabízeným službám patří i příprava a zpracování informací "na míru" podle individuálních požadavků. Tato často vysoce kvalifikovaná práce je časově náročná, provádí se na základě písemné objednávky, případně se uzavře se zákazníkem smlouva o poskytnutí dat, a zpravidla se údaje poskytují za úhradu.

PLATÍ SE JEN ZA ÚDAJE, KTERÉ SI KLIENT ZVLÁŠŤ VYŽÁDAL

Obecně platí, že veškeré informace, které lze najít ve výstupech ČSÚ (v publikacích nebo na jiných odkazech internetových stránek), jsou k dispozici zdarma. Údaje, které je třeba zpracovat, přepočítat či setřídit podle individuálních požadavků zákazníka, jsou poskytovány za úplatu.

Český statistický úřad zároveň uplatňuje zásadu, aby se na webu zveřejňovalo co nejvíce informací. Postupně na něm také přibývá předem připravených maket umožňujících uživatelům vytvářet si z existujících dat vlastní výběry na základě specifických požadavků.

Na rozdíl od jiných ústředních statistických orgánů v zahraničí, které zveřejňují většinu výstupů ve formátu PDF, ČSÚ se snaží stále častěji poskytovat tyto výstupy souběžně i v tabulkovém formátu Excelu, aby s nimi mohli uživatelé dále snadno pracovat.

Ředitel Durník ještě připomíná, že pro pracovníky veřejné správy jsou důležitým partnerem jednotlivé krajské správy ČSÚ. Ostatně i web ČSÚ odkazuje na webové stránky krajských správ, kde lze najít aktuální informace vztahující se k danému kraji, jeho okresům a městům a obcím - opět včetně kontaktů na pracovníky, kteří poskytují informační služby o příslušném kraji.

Jaká statistická data zajímají úředníky

Informační potřeba úředníků samosprávy je saturována, stejně tak dostupnost statistických údajů není primárně hodnocena jako problém. Nicméně existuje požadavek na větší aktuálnost údajů a možnost tvorby vlastního dotazu. To jsou hlavní závěry, které vyplynuly z výzkumu v prosinci minulého roku, který zadalo Ministerstvo pro místní rozvoj. Objektem šetření byli vedoucí odborů všech krajských úřadů (106) a pracovníci městských úřadů pověřených obcí (181).

Respondenti mj. odpovídali na otázku, k čemu především potřebují a využívají ve své práci municipální a regionální data. V tabulce hodnotící relativní četnost obsadila první místo běžná činnost úřadu s průměrnou známkou 2,06. Další pořadí obsadily zpracování žádostí o dotace (2,62), tvorba strategických dokumentů rozvoje kraje (Strategie, PRK, ROP), sledování a vyhodnocování (monitoring) realizace a výsledků strategických a koncepčních dokumentů (3,02), prezentace výsledků rozvoje kraje veřejnosti (3,06) a tvorba dlouhodobých koncepčních dokumentů v jednotlivých oblastech působnosti kraje.

Jako nejpotřebnější dotazovaní hodnotili statistické údaje kategorií obyvatelstvo (2,06), působnost orgánů státní správy (2,17), charakteristika území (2,30), sčítání lidu, domů a bytů (2,43), hospodaření obcí a krajů (2,62), životní prostředí (2,67), nezaměstnanost (2,74) a zaměstnanost (2,76). Stejné údaje byly téměř v totožném pořadí hodnoceny jako nejlépe dostupné.

Zkoumání frekvence využití zdrojů dat ukázalo, že nejčastěji jsou využívány vlastní informační databáze (1,76) a web Českého statistického úřadu (2,47). Spíše příležitostně se využívají geografický informační systém (2,56), publikace ČSÚ (2,74), městský informační systém (2,90), městská a obecní statistika (2,92), resortní statistiky (3,04) a krajský informační systém (3,15). Jako téměř nevyužívané zdroje dat byly charakterizovány přímý kontakt s pracovníky krajských reprezentací ČSÚ (3,53), Regionální informační systém (3,53) a přímý kontakt s pracovníky ČSÚ v Praze (4,36).

ZDROJ: ČSÚ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down