01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Je zeleň prioritou našich samospráv?

Města investují do obnovy a údržby zeleně každoročně stále více peněz. To vyplývá z článků, které vydala ČTK na přelomu letošního ledna a února. S tím kontrastují informace Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích. Stav nástrojů podpory a ochrany zeleně je v českých městech na velmi nízké úrovni.

Zeleň a péče o ni patří mezi priority, tvrdí většina představitelů českých měst a obcí a správců zeleně, se kterými vedli rozhovory redaktoři ČTK. V Českých Budějovicích se snaží rozšiřovat plochy zeleně zejména v sídlištích. Podobná situace je i v dalších městech Jihočeského kraje. Každoročně zvyšují investice do zeleně v Táboře, také v Jindřichově Hradci se plochy zeleně rozšiřují.

A co říkají představitelé měst z jiných krajů? "Údržba zeleně je jednou z priorit radnice, vynaložených peněz nelitujeme," uvádějí zástupci Hradce Králové. Náchod stále rozšiřuje péči o zeleň v okrajových částech města, Trutnov průběžně rekonstruuje starou a v minulosti špatně udržovanou zeleň. Zeleň patří mezi priority i na druhém konci ČR, ve Frýdku-Místku. "Zaměřujeme se hlavně na obnovu městských parků, aby město vypadalo pěkně," říkají jeho představitelé.

ZELEŇ V ČÍSLECH

Například v třicetitisícovém Chebu vydali na zeleň v loňském roce 17,5 mil. Kč, o rok dříve to bylo pouze necelých 10 mil. Kč. V téměř sedmdesátitisícovém Kladně plánují na letošek výdaje směřující do zeleně ve výši 17 mil. Kč, přičemž v roce 2005 to bylo pouze 12 mil. Kč.

V Jihlavě, městě s padesáti tisíci obyvateli, investovali loni do zeleně 19 mil. Kč a dalších 23 mil. Kč šlo ze státních dotací na obnovu jihlavských parků. Pro srovnání - před desíti lety činily výdaje na zeleň pouze 12 mil. Kč.

V mnoha městech jsou plánovány, a sice v různém stupni přípravy projektů, rozsáhlé investice do rekonstrukce parků, lesoparků, zahrad i uličních stromořadí. V Hradci Králové se chystá rekonstrukce Šimkových sadů v samém centru města, v Náchodě chtějí obnovit park na Husově náměstí, v Plzni, kde již byla řada parků a sadů obnovena, a která reprezentuje ČR i v mezinárodní soutěži Entente Florale, se připravují další projekty, například rekonstrukce největšího a nejnavštěvovanějšího Borského parku.

KROMĚŘÍŽ - MĚSTO STROMŮ

Celoroční program s tématem zeleně a stromů připravila pro své obyvatele Kroměříž, která zvítězila v soutěži pro města a obce vyhlašované Nadací Partnerství pod názvem Město stromů. Kroměříž se inspirovala jihočeskými Strakonicemi, kde nápad věnovat rok stromům vznikl. Cílem projektu je podnítit zájem místních obyvatel všech věkových skupin o ochranu životního prostředí a vytvořit pozitivní vztah k přírodě symbolizované stromy.

Kampaň, která začne na Den stromů 20. října, bude součástí programu Kroměříž - Zdravé město a naváže na již probíhající spolupráci města, škol, neziskového sektoru a nově i podnikatelské sféry. Děti se tak mohou těšit například na výtvarnou soutěž Stromy v mém životě, či pěveckou Zpívání o stromu, mládež na Rock mezi stromy a všichni také na novou zeleň v ulicích města a nové parky.

INFORMACE VÝZKUMNÉHO ÚSTAVU

Trochu překvapivé jsou v tomto kontextu výsledky výzkumu veřejné zeleně v 63 menších městech a obcích Středočeského kraje, který uskutečnil Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích.

Jedním ze základních dokumentů pro správu zeleně je evidence zeleně, tj. údaje o objektech zeleně, pořizované pro vlastníka, správce nebo uživatele zeleně. Ze sledovaných obcí a měst takový dokument mělo jenom 44 %. Evidenci zpracovanou na úrovni paspartu zeleně, tj. textového a grafického záznamu o objektech zeleně, jejich skladbě a množství zastoupených prvků zeleně, mělo pouze 17 % obcí. A generel zeleně, tj. územně plánovací podklad pro rozvoj zeleně, zpracovala jen jedna obec.

Kromě územně plánovacích dokumentů jsou účinným nástrojem ochrany a údržby zeleně také obecní vyhlášky. Jak dále uvádí Výzkumný ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, ze šetřených obcí pouze jedna zaměřila svou vyhlášku především na zeleň.

Jak to tedy opravdu se zelení v českých obcích a městech je? Zeleň je přinejmenším deklarovanou prioritou měst, ale systematická práce na jejím rozvoji na mnoha místech možná trochu pokulhává a v dalších letech je určitě co zlepšovat.

(Zpracováno z materiálů ČTK, březen 2006, dále podle Sojková, E.: Nástroje správy zeleně v obcích, Seminář Zeleň v sídlech, Praha 7. - 9. 3. 2006.)

Michal Veselý
program Strom života
Nadace Partnerství

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down