01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet 3/

Institut elektronických voleb, který umožní demokracii částečně transformovat z demokracie parlamentní (případně zastupitelské) do demokracie přímé, zatím zůstává hudbou budoucnosti. Velmi pravděpodobně se však jednou dočkáme voleb či různých referend, které se odehrají čistě elektronicky. Bude...

Institut elektronických voleb, který umožní demokracii částečně transformovat z demokracie parlamentní (případně zastupitelské) do demokracie přímé, zatím zůstává hudbou budoucnosti. Velmi pravděpodobně se však jednou dočkáme voleb či různých referend, které se odehrají čistě elektronicky. Bude samozřejmě nutné zamezit manipulovatelnosti nebo zfalšování takových voleb, ale náklady proti současnému způsobu voleb budou určitě podstatně nižší.

Zůstaňme však v současnosti. Veřejná správa se snaží občany o svém rozhodování maximálně informovat, například zveřejňováním zápisů z jednání parlamentu či zastupitelstev obcí a krajů. Některé obce a kraje zveřejňují i usnesení z jednání rad a zápisy z různých komisí a výborů.

Ukázkovým příkladem může být web Poslanecké sněmovny (www.psp.cz). Zřejmě jej nebudete navštěvovat každý den, ale možná si někdy budete chtít udělat vlastní názor na to, kdo, co a kdy v parlamentu řekl, slíbil nebo prohlásil. Vše najdete na adrese http://www.psp.cz/eknih/2002ps/stenprot. Jsou tam totiž k dispozici doslovné záznamy ze všech schůzí dolní komory parlamentu.

Vyžijí se tam i zájemci o historii. Nejstarší záznamy jsou bohužel pouze v němčině a pamatují ještě dobu Rakouska-Uherska. Ale můžete si přečíst také třeba záznam průběhu první schůze Národního shromáždění československého ze 14. listopadu 1918. Stejně tak i to, co se odehrávalo v různých zlomových letech naší historie počínaje rokem 1938 přes rok 1968 až k roku 1989.

A jaká je situace ve městech a obcích? Usnesení zastupitelstva najdete na webech téměř všech větších sídel. Problém však bývá s malými obcemi. Nemá-li tam starosta k ruce šikovného externistu, jenž se stará o provoz často jediného počítače, měl by se obrátit na některý komerční subjekt, který za úplatu nabízí zveřejňování informací na webu prostřednictvím tzv. redakčního systému. Pro obec takový postup určitě vyjde levněji, než kdyby se rozhodla nechat si udělat web na zakázku (což jistě není špatné, ale určitě bych tím v malé obci nezačínal). Redakční systém totiž umožní zveřejňovat informace na webu prakticky každému, kdo alespoň trochu zvládá základy práce s počítačem.

Starostům, kteří se rozhodují zda zveřejňovat informace na internetu, však doporučuji, aby si nejprve vyzpovídali některého svého kolegu, který to již ve své obci běžně dělá. Určitě zjistí, že informovat občany o práci zastupitelstva, případně rady, není vůbec těžké, ba ani drahé.

VÁCLAV KOUDELE

vedoucí odboru informatiky

Krajského úřadu Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down