01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

City Point/Na cestě městem 2006 - Už jste se přihlásili?

Letos 1. června byl vyhlášen druhý ročník soutěžní přehlídky městského mobiliáře, kterou pořádá občanské sdružení City Point za podpory Magistrátu hlavního města Prahy, České komory architektů a Design centra ČR. Záštitu projektu poskytl ministr pro místní rozvoj Mgr. Radko Martínek. Prvky...

Letos 1. června byl vyhlášen druhý ročník soutěžní přehlídky městského mobiliáře, kterou pořádá občanské sdružení City Point za podpory Magistrátu hlavního města Prahy, České komory architektů a Design centra ČR. Záštitu projektu poskytl ministr pro místní rozvoj Mgr. Radko Martínek.

Prvky městského mobiliáře dotvářejí prostředí obcí a měst a velmi silně ovlivňují vnímání města samotného jeho občany i návštěvníky. Existuje řada případů, kdy města a obce věnují hodně sil i peněz na zlepšení životních podmínek svých obyvatel (vybudování parku, rekonstrukce náměstí apod.), ale kvůli neucelenému přístupu zůstávají právě tyto nejexponovanější koncové prvky městského prostředí nevyřešenou otázkou. Samozřejmě existují i výjimky, které mohou být dobrým příkladem ostatním. Právě na ně by sdružení City Point svou soutěžní přehlídkou rádo poukázalo, ať už mají podobu kvalitních realizací veřejného prostoru nebo jednotlivých prvků městského mobiliáře.

DVĚ SOUTĚŽE V JEDNÉ

Přehlídka spojuje vlastně dvě soutěže v jedné. V kategorii Nová inspirace se snaží objevit, podpořit a prostřednictvím realizace prototypu vítězného návrhu uvést do běžného života nové inspirativní návrhy od mladých návrhářů a studentů uměleckých škol.

Cílem kategorie Realizovaná díla je zmapovat a ocenit to, co se již v obcích a městech podařilo. Předmětem zájmu jsou ty prvky, které jsou nebo prokazatelně byly fyzickou součástí mobiliáře a zároveň byly dokončené v časovém období 1990-2006.

Letos organizátoři přicházejí s několika změnami proti minulému ročníku. V kategorii Nová inspirace vypsali konkrétní tematické okruhy tak, aby bylo možné přihlášená díla lépe hodnotit, a také proto, aby se v průběhu určité doby rovnoměrně pokrylo celé spektrum prvků městského mobiliáře.

V kategorii Realizovaná díla je hlavní snahou City Point intenzívně pracovat na zahájení spolupráce s městy. Prostřednictvím této kategorie budou dále propagovány nejen tři nejúspěšnější přihlášené realizace (i když těm samozřejmě bude patřit největší prostor), ale prezentována budou i všechna ostatní přihlášená díla i obce, v nichž jsou umístěna.

MĚSTA A OBCE MAJÍ CO UKÁZAT

Porotce Karel Hájek konstatuje: "Minulý ročník ukázal velký rozpor mezi velkým počtem přihlášených nových nápadů a naopak nedostatečnou prezentací už existujících realizací. Doufám, že letošek přinese zvrat, protože města a obce mohou předvést nemálo dobrých řešení a příkladů."

Letos bude porota pracovat ve složení: Jan Kasl (architekt, bývalý primátor Prahy), David Karásek (designér, společnost mmcité), Karel Kobosil (Design centrum ČR), Karel Hájek (architekt, FA ČVUT, ateliér Patrika Kotase), Bedřich Quadrát (ředitel společnosti Indal), Petr Žák (odborník na osvětlení ze společnosti Etna), Osamu Okamura (šéfredaktor časopisu Era 21), Veronika Loušová (šéfredaktorka czechdesign.cz) a Ludvík Grym (architekt, zástupce ČKA).

Na slavnostním vyhlášení výsledků bude soutěž opět završena představením katalogu přihlášených prací CITY POINT book 2006. Jako loni budou všechny přihlášené práce také představeny na výstavách po celé ČR a prostor dostanou i u všech mediálních partnerů a v dalších periodikách či na webech sdružení City Point a jeho partnerů.

City Point/Na cestě městem 2006

Kategorie:
Realizovaná díla (Předmětem zájmu jsou prvky městského mobiliáře, které jsou nebo byly prokazatelně fyzickou součástí městského mobiliáře a zároveň byly dokončeny v časovém období 1990 -2006.)
Nová Inspirace (Soutěž nových, dosud nerealizovaných návrhů prvků městského mobiliáře - pro letošní rok jde o témata svítidlo v městském prostředí /svítidla vhodná pro užití ve veřejném prostoru/, němý kolportér /pro distribuci tiskovin nabízených zdarma/, reklamní prvek jako součást městského organismu /jakýkoliv konkrétní prvek městského mobiliáře, který je nosičem informace - reklamy).
Termín odevzdání přihlášek a soutěžních panelů: 15. září 2006
Soutěžní podklady k dispozici: www.citypoint.cz, www.cka.cc, www.dc.cz.

 

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down