01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pardubický kraj má být pro turisty atraktivnější

Mezi jednotlivými regiony jsou značné rozdíly v tom, v jaké míře mohou využívat cestovní ruch k vlastnímu rozvoji. Dlouhodobě se k problémovým řadí Pardubický kraj. Proto byl společně s kraji Vysočina, Ústeckým a Moravskoslezským zařazen Ministerstvem pro místní rozvoj do programu, jehož realizace...

Mezi jednotlivými regiony jsou značné rozdíly v tom, v jaké míře mohou využívat cestovní ruch k vlastnímu rozvoji. Dlouhodobě se k problémovým řadí Pardubický kraj. Proto byl společně s kraji Vysočina, Ústeckým a Moravskoslezským zařazen Ministerstvem pro místní rozvoj do programu, jehož realizace by mu pomohla změnit dosavadní stav.

Pilotní program je zaměřen především na vzdělávací aktivity. Právě v jejich rámci se uskutečnila 22. května konference Perspektivy cestovního ruchu v Pardubickém kraji s ohledem na finanční období Evropské unie v letech 2007 až 2013. Hlavní referáty analyzovaly stávající situaci a její příčiny. Jejich autoři společně s diskutujícími zdůraznili, že je nutné hledat partnerství mezi podnikateli a veřejnou správou při spolufinancování rozvoje infrastruktury sloužící zahraničním i domácím návštěvníkům.

Pardubický kraj podle prvního náměstka hejtmana Ing. Romana Línka má rozhodně turistům co nabídnout. Například zámek v Litomyšli, který je na seznamu světového kulturního dědictví, ale i přírodní scenérie, dosud společně třeba s Kralickým Sněžníkem čekající na své objevení. Navíc se v kraji naplňuje fenomén koní, ať již při Velké pardubické nebo aktivitami hřebčína v Kladrubech nad Labem i dalšími subjekty. Žádoucímu zvýšení návštěvnosti však brání kvalita komunikací i celkové dopravní dostupnosti. Je sice možné již využívat železničního koridoru, avšak podstatnou změnu má přinést až vybudování rychlostní komunikace R 35 a rozšíření služeb pardubického letiště.

Zároveň však nelze pominout faktory, které se dají jenom těžko ovlivnit. V Pardubickém kraji stejně jako jinde mezi ně patří klimatické podmínky. Například v letošním roce v prvním čtvrtletí díky dobrým sněhovým podmínkám přijelo do kraje o 60 % více zahraničních turistů než za stejné loňské období. Současně se zvýšil zájem domácí klientely, a to o 30 %.

V průběhu letošního roku se musí završit práce na projektech, které by bylo možné v letech 2007 až 2013 podpořit z evropských fondů. Samotný Pardubický kraj zatím každoročně podporuje rozvoj cestovního ruchu přibližně dvěma milióny korun. Záleží však také na iniciativním přístupu jednotlivých obcí a jejich dobrovolných svazcích, s jakými přijdou podněty, aby se vize zvýšeného přílivu domácích a zahraničních turistů skutečně naplnila. Příkladem může být vedle výstavby cyklostezek budování turistických ubytoven nebo zpřístupnění dosud nevyužitých historických objektů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down