01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Víska na Šumavě, či Praha? Všude žijí občané ČR!

Nedávno jsem se v jedné chanovické hospodě opět sešel s přáteli z naší obce, ale i z Prahy, Plzně, Strakonic a Horažďovic. U společného stolu jsme se výborně bavili a žádné téma nás nerozdělilo. Ale protože při rozchodu před hospodou jsme měli přece jen poněkud vratké nohy, raději jsme my z...

Nedávno jsem se v jedné chanovické hospodě opět sešel s přáteli z naší obce, ale i z Prahy, Plzně, Strakonic a Horažďovic. U společného stolu jsme se výborně bavili a žádné téma nás nerozdělilo. Ale protože při rozchodu před hospodou jsme měli přece jen poněkud vratké nohy, raději jsme my z Chanovic "víkendové venkovany" upozornili na nejnebezpečnější výmoly ve státní silnici, která protíná naši milou obec. Na venkově totiž máme díry v silnicích podstatně větší a hlubší, než na jaké jsou obyvatelé měst zvyklí. Ba tvrdím, že "naše díry" jsou více než sedmkrát větší, než jaké mají v Plzni či až v Praze.

Na tohle "poměřování" děr jsem si vzpomněl na semináři, který v Praze pod názvem "Rozpočtové určení daní - financování měst a obcí" pořádala stálá komise Senátu ČR pro rozvoj venkova spolu se Svazem měst a obcí ČR. Ano, jde o ono "porcování medvěda" (spíše však "medvíděte"), neboli o rozdělování vybraných tzv. sdílených daní mezi obce a města. Vždyť například hlavní město Praha dostává z "medvěda" na každého svého obyvatele zhruba sedmkrát více než naše obec se sedmi sty občany v šesti místních částech. Nadregionální funkci Prahy i dalších velkých měst lze jako důvod určité disproporce přijmout. Ale nic neodůvodní tak výrazný nepoměr mezi výší sumy plynoucí z přerozdělování daňových výnosů na hlavu pro obyvatele měst na straně jedné a malých obcí na straně druhé.

Současný systém dává menším obcím dvě možnosti. Buď se vzdát všech větších projektů a vyčkávat, zda bude lépe. Nebo hledat peníze pro potřebné rozvojové investice přes dotační tituly. Dotační programy umožňují některé veřejné projekty zrealizovat. Ale je nutné připravit a na vlastní náklady podat žádost, která je mnohdy složitá, pracná a finančně nákladná. A navíc platí: Zažádat můžeš, počkej a snad něco dostaneš. Kvůli nynějšímu systému menší obce nemají zdroje na potřebné spoluúčasti. Což znamená pro využití dotací na velké investice čerpat úvěry a zadlužit obec.

Proto navrhuji:
zvýšit koeficient pro přerozdělování vybraných daní pro menší města a obce;
část financí rozdělovaných prostřednictvím dotačních titulů posílat do rozpočtů obcí přímo; zefektivní se tím přípravapotřebných investičních akcí a zlepší se jejich postupná realizace;
zjednodušit a co nejvíce sjednotit vyhlašované dotační tituly z národních zdrojů i z EU;
nezapomínat na územní rozlohy spravovaných celků, na klimatické podmínky a nadmořskou výšku;
pamatovat na dluh z dob vlády komunistů při budování plošné infrastruktury a při vytváření podpory bydlení na venkově;
vytvářet podporu zdravému selskému rozumu a odpovědnosti obecních zastupitelů; místní samo-správy umí hospodařit a mají úctu ke svému voliči i smysl pro povinnost.

Já si totiž pod demokracií představuji i rovnoprávnost všech občanů. Stát se přece má chovat ke svým občanům a daňovým poplatníkům stejně dobře - ať žijí u Vltavy v malé vísce na Šumavě, nebo u Vltavy na dohled chrámu sv. Víta na pražských Hradčanech.

PETR KLÁSEK ČERNICKÝ
starosta obce Chanovice, okres Klatovy

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down