01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přestupky v dopravě a správní řízení

Prvního července nabývá účinnost novela zákona o přestupcích. Proti původní normě je rozšířeno zejména ustanovení 22 - Přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. Co to bude znamenat pro správní orgány?Uvedené ustanovení široce rozvádí skutkové podstaty přestupků v...

Prvního července nabývá účinnost novela zákona o přestupcích. Proti původní normě je rozšířeno zejména ustanovení 22 - Přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. Co to bude znamenat pro správní orgány?

Uvedené ustanovení široce rozvádí skutkové podstaty přestupků v dopravě porušením ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, jehož novelizace má rovněž účinnost 1. července.

V ust. § 22 odst. 1 písm. h, i, j, k) přestupkového zákona se hovoří o dopravních nehodách, což by bylo v naprostém pořádku. Ale když se podíváme do příslušných ustanovení určujících sankce za konkrétní dopravní nehody, vzniká otázka: Je to pochybení v zákoně nebo skutečnost, podle které se budou správní orgány muset řídit?

V ust. § 22 odst. 1 písm. h) se uvádí, že přestupku se dopustí ten, kdo v provozu na pozemních komunikacích porušením zvláštního právního předpisu (zákon číslo 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů) způsobí dopravní nehodu, při které dojde k usmrcení nebo zranění osoby. Za tento přestupek podle uvedeného zákona ne-lze uložit žádnou sankci, tudíž za závažnou dopravní nehodu řidiči nehrozí žádný trest.

Stejně je to v případě ust. § 22 odst. 1 písm. j), kdy při dopravní nehodě, při které byla způsobená na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí nebo na jiných věcech pouze hmotná škoda nižší než 50 tisíc Kč, neprodleně nezastaví vozidlo a neprokáže totožnost navzájem včetně sdělení údajů o vozidle nebo neohlásí dopravní nehodu policistovi nebo nedovoleně opustí místo dopravní nehody nebo se neprodleně nevrátí na místo dopravní nehody po poskytnutí nebo přivolání Ani za tento skutek není určená sankce. V případě, že toto ustanovení nebude novelizováno, pak budou správní orgány určovat viníka jako službu pro pojišťovny.

Výše uvedená ustanovení jsou v rozporu se snahou chránit životy, zdraví a majetek účastníků provozu na pozemních komunikacích. Proč bychom se na silnicích chovali ukázněně a ohleduplně, když nám za nedodržení příslušných právních norem nic nehrozí?

Další zajímavostí přestupkového zákona jsou sankce v blokovém řízení podle ust. § 22 odst. 10. V původním znění uvedeného zákona je přímo dáno, že policista za splnění určitých podmínek může vyřešit dopravní nehodu na místě jako malou dopravní nehodu, kdy může uložit pokutu do výše 5000 Kč. Tato možnost je v novelizaci přestupkového zákona policistům odňata - žádnou dopravní nehodu nelze řešit na místě jako malou dopravní nehodu, tj. v blokovém řízení. A důsledky v praxi? Všechny dopravní nehody včetně těch, k nimž došlo méně závažným porušením zvláštního zákona, budou policisté oznamovat příslušným správním orgánům, které je budou muset řešit ve správním řízení. V celkovém důsledku to znamená nejen značné zvýšení správních řízení, ale i počtu úředníků ve správním řízení.

Bc. Miloslav Pawlica
předseda komise k projednávání přestupků města Bohumína

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down