01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Restaurační předzahrádky oživují městská prostranství

Městům a obcím restaurační předzahrádky sluší, na přechodnou dobu se stávají důležitou součástí městského parteru. Lidé je mají rádi, a proto o jejich zřizování mají zájem i provozovatelé.

Například v Hradci Králové loni město povolilo 67 předzahrádek, a protože některé jsou i vyhřívané, poslední zmizela až koncem října. V Karviné bývají v historickém centru, na Masarykově náměstí, každoročně v provozu tři. V Českém Krumlově jich funguje během sezóny asi 30 a přestože letos magistrát ceny zdvojnásobil, zájem provozovatelů se nesnížil.

MĚLY BY BÝT PĚKNÉ

Vzhled předzahrádek ovlivňují radnice jen zčásti, většinou v závislosti na lokalitě - přísnější požadavky platí pro památkově chráněná území. Architekti či designéři se však přímo na spolupráci v žádném ze tří jmenovaných měst nepodílejí. Neznamená to ale, že zřizovatelé mají naprostou libovůli.

Dost přísné požadavky jsou například v Českém Krumlově. Každý žadatel musí předložit písemné stanovisko oddělení památkové péče městského úřadu k typu mobiliáře, slunečním clonám či slunečníkům a k celkovému vzhledu předzahrádky. V památkové rezervaci nejsou povoleny plastové židle a stolky ani barevné slunečníky. Předzahrádky a jejich zařízení musí být vkusné, jak se na město zapsané na seznam UNESCO sluší.

Jednotná estetická hlediska nejsou stanovena ani v Hradci Králové. Žádosti o povolení dokládají provozovatelé dokumentací velmi rozdílné úrovně - někdy je to jen jednoduchý náčrt, někdy se schematickým zákresem do fotografie, a jen ojediněle byla přiložena profesionálně provedená vizualizace. Jde-li o památkové území, přihlíží se přísněji k materiálovému a tvarovému řešení.

Ani v Karviné nejsou stanovena jednotná hlediska, ale pro povolení předzahrádky v historickém centru je rovněž nutný souhlas oddělení památkové péče města. Radnice se snaží majitele restaurací motivovat k vytvoření hezkého prostředí v rámci soutěže o nejlepší květinovou výzdobu města, která se letos pořádá už potřetí.

USPĚJE FINANČNÍ MOTIVACE?

Zatím ojedinělý pokus o motivaci jsme zaznamenali na Praze 6: Provozovatelé, kteří splní stanovená kritéria, zaplatí jen šestinu běžného poplatku. V Praze se platí poplatky dva - jeden městské části za zábor veřejného prostranství, druhý za zábor chodníku Technické správě komunikací (TSK), která je organizací hl. města Prahy. Podle nepsané dohody je na Praze 6 výše obou poplatků stejná. Stejná dohoda platí nyní i pro slevu. Rozdílnost existuje pouze při poskytování bonusu - radnice jej uplatní ihned s vydáním povolení, TSK inkasuje plnou částku a slevu vrací do měsíce.

Podmínkou získání slevy je zřízení zahrádky, která je hezká. To znamená, že zahrádka má podlážku, kvalitní mobiliář (je vyloučen plastový), od provozu na komunikaci ji odděluje zábradlí či dělicí stěna, prostor doplňují květiny a celkově působí vkusně. Zda praxe odpovídá záměru předloženému spolu se žádostí, si radnice samozřejmě zkontroluje.

Jak tato motivace uspěla, bude možné říci až po skončení sezóny. V první polovině května hodnotili na Praze 6 situaci asi tak, že se sice dramaticky zvýšil zájem o informace, jemuž ale neodpovídá počet konkrétních žádostí o zřízení předzahrádky podle stanovených kritérií.

ARCHITEKT BY NEMĚL CHYBĚT

Měl by mít při zřizování restauračních zahrádek rozhodující slovo architekt, případně designér? "Zcela určitě," potvrzuje Ing. arch. Bohumil Beránek, vedoucí odboru územního rozvoje Městské části Praha 6. Praxe však bývá taková, že architekti nebývají vždy zváni ani k zásahům trvalejšího charakteru, jakými jsou jinak chvályhodné obnovy historických dlažeb, zřizování parkovišť, rehabilitace alejí či rozmístění prodejních stánků.

"Naší snahou je maximálně oživit ulice, zkvalitnit městský parter, jehož součástí se restaurační zahrádky stávají. Chceme, aby jich bylo co nejvíc a aby byly hezké. Na rozdíl od dlažeb nebo alejí jsou ale sezónní záležitostí. Když se nepovedou, není to chyba nevratná. Lze se z ní poučit a příští rok ji neopakovat. Osobně dávám přednost předzahrádkám spíš italského střihu, tj. komorním, intimním. Ohromné stany fungující jako velkokapacitní vývařovny, které lze vidět v centru Prahy, mne jako architekta rozhodně blahem nenaplňují."

Připomíná i jinou důležitou součást mobiliáře, uliční stánky. Na Praze 6 nyní zpracovávají záměr, který má jejich síť zkvalitnit, a zároveň prověřují možnost zřídit stánky integrované, tj. s WC. Povoleny tu jsou jen trafiky, stánky s květinami a několik málo stánků s občerstvením tam, kde provoz souvisí s tržištěm.

Architekt Beránek soudí, že kvalita se do veřejných prostranství sice postupně vrací, což platí zejména pro obnovené dlažby. Zatím ale nelze říct, že by vznikala kvalita nová. Stejně jako většina architektů má velmi chladný vztah k mobilní zeleni. Je ochoten se s ní smířit například tehdy, kdy je nutné oddělit určitý prostor, ale i tak jen jako s dočasným řešením.

Poplatky za předzahrádky ve vybraných městech (za m2/den)

Český Krumlov: Liší se podle místa i podle ročního období. V centrální historické části města, tj. na náměstí Svornosti a v ulicích Latrán, Dlouhá a Panská je v sezóně od 15. dubna do 15. října poplatek 20 Kč, po zbývající část roku 10 Kč. Ve zbývající historické části se platí v sezóně 15 Kč, mimo sezónu 5 Kč. V ostatních částech města je poplatek v sezóně 5 Kč a mimo ni 2 Kč.

Hradec Králové: Poplatek je jednotný. Za užívání pouze v pracovní dny činí 3 Kč, za užívání v pracovní dny + soboty, neděle a svátky 1 Kč.

Karviná: Ve frekventovaných částech města 2 Kč, v ostatních 1 Kč. Lze sjednat měsíční paušál, který činí ve frekventovaných částech města do záboru 100 m2 2000 Kč, v ostatních do 1000 Kč. Nad 100 m2 se platí za každý další započatý metr 40 Kč měsíčně.

Praha 6: 30 Kč městské části + 30 Kč Technické správě komunikací hl. m. Prahy. Pokud se žadatelé přihlásí do programu a splní požadavky, sníží se poplatek na 5 + 5 Kč.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down