01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ÚP Střední Čechy: Konkrétní příklady spolupráce

Územní pracoviště Střední Čechy Úřadu státu pro zastupování ve věcech majetkových (ÚZSVM) se ve své běžné činnosti bez úzké spolupráce s obcemi neobejde. Pro uskutečnění většiny záměrů jsou stanoviska a vyjádření obcí nebo jejich orgánů nezbytná. Obce nám rovněž pomáhají při identifikaci parcel v...

Územní pracoviště Střední Čechy Úřadu státu pro zastupování ve věcech majetkových (ÚZSVM) se ve své běžné činnosti bez úzké spolupráce s obcemi neobejde. Pro uskutečnění většiny záměrů jsou stanoviska a vyjádření obcí nebo jejich orgánů nezbytná.

Obce nám rovněž pomáhají při identifikaci parcel v terénu a zjišťování jejich skutečných uživatelů a poskytují nám podklady a údaje z územní plánovací dokumentace. Naše odbory odloučených pracovišť se zase snaží vyhovovat v co nejkratším termínu žádostem obcí při vydávání stanovisek ke stavebnímu řízení při budování infrastruktury, které se dotýkají pozemků, s nimiž je příslušný hospodařit ÚZSVM.

Uvedu alespoň některé z velkého množství příkladů naší vzájemné spolupráce:

Odbor Odloučené pracoviště Beroun: Se starosty obcí Málkov a Suchomasty dohodl společný postup na odstranění černé skládky. Zjistilo se, že se dvě třetiny této skládky nacházejí na pozemku ÚZSVM o výměře 4173 m2. Odpad byl na tuto skládku navážen již dlouhá léta a v několika vrstvách vždy překrýván zeminou. Ze skládky bylo 12. až 31. prosince 2005 odvezeno téměř 1100 tun odpadu všeho druhu. Po její úplné likvidaci byl přístup k příslušnému pozemku zabezpečen na třech přístupových cestách zabudováním ocelových uzamykatelných závor, které zajistily obce Málkov a Suchomasty. Celá akce stála více než 2 mil. Kč. Uvedeným obcím jsme nabídli odprodej pozemku, aby se už podobná situace nemohla opakovat.

Odbor Odloučené pracoviště Benešov: Převedl v polovině minulého roku 39 pozemků pod komunikacemi a silnicemi II. a III. třídy (v hodnotě téměř 880 tisíc Kč) na nové vlastníky. Šestnáct pozemků získal Středočeský kraj a 23 pozemků jednotlivé obce (s výjimkou pozemku s největší výměrou zhruba 1,6 ha v katastrálním území Drahňovice, který byl převeden na kraj. Pozemky jsou v těchto případech předávány bezúplatně z důvodu veřejného zájmu. Tento odbor také vyřešil užívání pozemků v Zvěstově, na nichž je veřejné pohřebiště. Ministerstvo financí povolilo výjimku ze zákona číslo 219/2000Sb. a schválilo bezúplatné užívání těchto pozemků na dobu neurčitou. Nyní se řeší obdobný problém s dalšími třemi obcemi. Upřednostněn bude bezúplatný převod hřbitovů do vlastnictví obcí, do jejichž kompetence provozování pohřebišť patří.

Odbor Odloučené pracoviště Mělník: ÚZSVM se zabývá i převodem pozemků, které slouží jako veřejná zeleň. Například obec Velký Borek požádala o bezúplatný převod pozemku, kde je nově zrekonstruovaná socha sv. Jana Nepomuckého. Sochu vlastní obec. Protože obec pečuje o travnatý porost na tomto pozemku na své náklady, byla s ní uzavřena smlouva o bezúplatném převodu vlastnictví k nemovitostem.

Odbor Odloučené pracoviště Kolín: Loni řešil mj. problém památníku kolínské bitvy 18. 6. 1757 mezi vojsky Marie Terezie a pruského krále Bedřicha II. Byl vybudován v roce 1898 a je zapsán v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. V souvislosti s blížícím se 250. výročím bitvy se rakouské velvyslanectví chtělo podílet na jeho restauraci. Protože ÚZSVM není určen k hospodaření s takovými objekty ve vlastnictví ČR, nabídli jsme objekt Ministerstvu kultury. Ani ministerstvo, ani ostatní složky státu však neměly o památník zájem. S ohledem na charakter objektu je ve veřejném zájmu jeho bezúplatný převod na obec Křečhoř, na jejímž katastru se nachází a která vždy pečovala o jeho okolí. Nyní jsou podepsané smlouvy zaslány Ministerstvu kultury ke schválení.

Kromě spolupráce v oblasti majetkoprávního uspořádání nemovitostí jsme oslovili obce, zda nemají zájem o majetek civilní obrany, který realizujeme po neexistujících organizacích. Této nabídky na odboru Odloučené pracoviště Benešov využilo 39 obcí a do jejich vlastnictví byl takto pro potřeby dobrovolných sborů a jednotek požární ochrany převeden majetek za 0,223 mil. Kč.

Spolupráce Územního pracoviště Střední Čechy s obcemi pokračuje i letos, a to především při bezúplatných převodech pozemků, které jsou historickým majetkem obcí. Připravují se i převody pozemků pod komunikacemi a veřejná zeleň.

Kontakty (včetně adres) na jednotlivé odbory odloučených pracovišť Územního pracoviště jsou na: http://www.uzsvm.cz/ uzpr_stredcechy.php.

Vladimír Hůlka

ředitel Územního pracoviště Střední Čechy

Úřadu státu pro zastupování ve věcech majetkových

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Vazeny urade.Ti to se na Vás obracim,zda by mi mohlo být uděleno jak se úřad zaobírá s majetkem po panu Hajkovi.Jedná se o nemovitost v Drnove čp.11 okr.Kladno 27401 Slaný. Nemám informace o dědicích a tímto se na Vás obracim za účelem zájmu o tuto nemovitost.Již několik let je neobývaný. Děkuji za pochopení Müllerová Eva

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down