01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bezdrátové hlasování

Stále více zastupitelstev měst a obcí používá při svém hlasování elektronický hlasovací systém. Zastupitelé mají kompletní přehled o průběhu hlasování, výsledky jsou zpracovány rychleji a navíc celý systém usnadňuje přípravu jednání. Nejnovějším trendem je bezdrátové hlasování.Zkušenosti s tímto...

Stále více zastupitelstev měst a obcí používá při svém hlasování elektronický hlasovací systém. Zastupitelé mají kompletní přehled o průběhu hlasování, výsledky jsou zpracovány rychleji a navíc celý systém usnadňuje přípravu jednání. Nejnovějším trendem je bezdrátové hlasování.

Zkušenosti s tímto hlasovacím zařízením už mají městské části 4, 7, 13 v Praze, města Chrastava, Příbram a jiná. Jak se hlasuje?

Každý zastupitel má své hlasovací zařízení, tedy malou "krabička" rozměrově srovnatelnou s dálkovým ovladačem k televiznímu přijímači. Vidí na něm stav hlasování, tj. informaci o tom, zda může hlasovat, zda už odhlasoval atd. Pro vlastní hlasování má k dispozici tři tlačítka (Ano, Ne, Zdržel se). Pokud se chce zapojit do diskuse, využije čtyři tlačítka (Přihlásit se, Technická, Odhlásit, Konec).

Informace o stisku tlačítka se bezdrátově přenáší do tzv. sběrného bodu. Těchto bodů může být po sále rozmístěno několik, vždy záleží na terénu a velikosti objektu. Komunikace probíhá speciálním protokolem ve veřejném pásmu pro datové přenosy, je vyloučeno rušení mobilními telefony nebo bez-drátovými audio-systémy. Sběrné body jsou dále připojeny přes HUB konvertor do USB portu PC nebo notebooku.

Na projekčních plátnech se zobrazují výsledky prezence, aktuální body, návrhy, výsledky hlasování ve volitelné formě (graf, číselné a procentuální vyjádření, jmenovitý výpis hlasování jednotlivých zastupitelů). Začátek a konec hlasování doprovází zvuková signalizace a odpočet na projekci. Výsledky hlasování jednotlivých návrhů je možno okamžitě automaticky i volitelně tisknout ve standardním formátu. Všechna zasedání jsou kdykoli přístupná pro zobrazení, tisk, export, propojení s webovou aplikací.

Hlasovací systém umožňuje řízení diskuse. Stav pořadí účastníka ve frontě se zobrazuje jak na hlasovacím zařízení, tak na PC a lze ho promítat na plátno. Blikání LED upozorňuje účastníka, že přichází na řadu. Pokud se rozhodne vzdát se své již ohlášené účasti v diskusi, má možnost se odhlásit. Konec délky příspěvku oznamuje zvukový signál. Diskuse může probíhat automaticky nebo prostřednictvím obsluhy. Lze také měnit pořadí diskutujících. Do diskuse je umožněn vstup i neregistrovaným uživatelům (hostům). Průběh diskuse je možno archivovat.

Další možností archivace je zvukový záznam jednotlivých příspěvků v MP3 formátu uživatelsky definované kvality. Velikou výhodou je automatický střih a přehledná archivace usnadňující další využití těchto záznamů. Záznam obsahuje čas, jméno diskutujícího, téma příspěvku a zařazení k příslušnému bodu programu. Struktura dat dovoluje vytvářet libovolné výstupní sestavy, například pro statistické účely lze definovat šablony s množstvím kombinací datových záznamů (podle účasti, počtu příspěvků, hlasování, stranické příslušnosti atd.).

Ochrana před neautorizovaným hlasováním je zajištěna dvěma stupni. Prvním je osobní držení bezdrátového hlasovacího zařízení, druhým číselný kód, kterým se zastupitel jednoznačně autorizuje. Výsledky hlasování lze také ukládat na disk šifrovaně pro zabránění neoprávněné manipulace. Administrace dat v systému je u jednotlivých uživatelů povolena volitelnými úrovněmi přístupu, každý uživatel si může definovat vlastní grafické a funkční uspořádání.

Zkušenosti z Městské části Praha 4

Na zkušenosti s provozem bezdrátového hlasovacího systému jsme se zeptali vedoucího odboru informatiky Městské části Praha 4 Ing. Miloslava Urbana.

Proč jste se pro tento systém rozhodli?

Jednání zastupitelstva a hlasování probíhá v sále historické části radnice, kde není možné zabudovat nastálo pevné hlasovací zařízení, protože se tam pořádají plesy, koncerty apod. Navíc zasekávat tam držáky pro monitory nebo lištovat kabely nelze. Proto zastupitelé rozhodli, že hlasovací zařízení musí být bezdrátové. Instalovat jsme je začali loni v září. Pozvali jsme si firmu, aby je vyzkoušela a upravila program tak, aby nám vyhovoval. Nešlo všechno hladce, ale dnes už systém funguje spolehlivě.

Jaký efekt přineslo nové zařízení zastupitelům?

Zastupitelstvo probírá na jednání i 50 bodů. Než se při skrutiniu s pomocí pracovníků sečetly hlasy, jedno hlasování trvalo až tři minuty. Dnes zastupitelé do 10 vteřin zmáčknou příslušenou volbu, tři, čtyři vteřiny trvá sběr a zobrazení. Nejpozději za 20 vteřin hlasování skončí. Když si rozdíl vynásobíme 50, jde o hodiny.

Setkali jste s nějakými problémy při "ostrém" provozu?

Kromě jednoho případu, kdy jsme museli kvůli vadnému tlačítku přístroj vyměnit, selhali lidé. Vyřwšili jsme to tak, že vpravo vedle jména hlasujícího je semafórek, který se rozsvítí příslušnou barvou - zelená znamená, že hlasoval pro, červená proti a šedivá zdržel se. Zastupitelé jsou někdy nepozorní, podívají se vlevo, kde vidí, jak hlasoval kolega a domnívají se, že tlačítko nefunguje tak jak má.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Resili jsme kvuli dotaci totez. Existuje system Ministr a pak jeste system HER. Oba jsou ale dost drahe, zastarale a moc toho neumi. O usneseni.cz jsme se bohuzel dozvedeli pozde, ale je to presne to, co bychom chteli. Koncepcne je to pojato uplne jinak a moderne. Hlasujete pres tablet, mobil nebo NB. Zastupitele maji sve zastupitelske prostredi, kde dohledaji vse co potrebuji.
    My ted bohuzel musime pockat, az nam skonci doba udrzitelnosti protoze jsme krabicky poridili z dotace. I kdyz hlasovani je jen jedna z funkci usneseni, nemuzeme jako rozsireni, protoze bychom ty dotovane krabicky uz nepouzivali.
    Jinak obchodni zastupce usneseni u nas byl a system nam predvedl. Doporucuji je kontaktovat a nechat si to predvest.

  2. Kolegové, moc děkuji za vaše tipy. Taktéž jsme si založili usnesení.cz a vypadá to výborně. My jen asi zvolíme placenou verzi kvůli zvukovým záznamům a dalším funkcím. Při těch všech nákladech co máme je to výdaj zanedbatelný a konečně se jako zastupitelé posuneme do 21 století. Zda se projeví deklarovaná úspora práce teprve uvidíme.

    1. Také se přidám s kladným hodnocením Usneseni.cz. Je tam vše co potřebujeme. Přístup do systému mají všichni referenti radnice. Používáme jej asi dva roky a nově jsme dokoupili i hardwarové hlasovací jednotky pro lidi, co neradi s tablety. Je to malý ovladač, 5 tlačítek. Nejlepší je, že do SMART TV Samsungu nainstalujete aplikaci projektoru a televize je zobrazuje. Není třeba žádný notebook ani kabely. V čase uzávěr často naši radní jednali a hlasovali distančně skrze integrovanou videkonferenci. Co ale oceňujeme asi nejvíce je detekce osobních údajů a anonymizace. To je skvělá věc.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down