01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Publicistická a pedagogická činnost

Je možné, aby zaměstnavatel podmínil publicistickou, vědeckou, literární, pedagogickou či uměleckou činnost svým předchozím souhlasem?Podle Ústavy ČR může každý občan činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen...

Je možné, aby zaměstnavatel podmínil publicistickou, vědeckou, literární, pedagogickou či uměleckou činnost svým předchozím souhlasem?

Podle Ústavy ČR může každý občan činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá. Naproti tomu obec a orgány vykonávající státní správu nebo samosprávu nebo veřejnou, nikoli soukromou moc, mohou činit pouze to, co jim zákon dovoluje. Svoji pravomoc mohou uplatňovat jen v případech, v mezích a způsoby, které jim stanoví zákon.

Podle Listiny základních práv a svobod je zaručena jak svoboda projevu, tak právo na informace. Cenzura je nepřípustná, každý má právo vyjadřovat své názory, a to slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem a také informace svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat. Svobodu projevu i právo na informace lze omezit pouze zákonem. Důvodem pro zákonná omezení je ochrana práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejná bezpečnost, ochrana veřejného zdraví a ochrana mravnosti. Podle zákoníku práce se na výkon vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké výdělečné činnosti, a to i takové, která je shodná s předmětem činnosti svého zaměstnavatele, nevztahuje omezení spočívající v tom, že by tuto činnost bylo možno vykonávat pouze s předchozím písemným souhlasem zaměstnavatele.

Vědecká, pedagogická, publicistická činnost ve veřejné správě a pro veřejnou správu je službou veřejnosti, stejně tak jako je službou veřejnosti veřejná správa v pracovní době. Plnění či neplnění úkolů správního orgánu v pracovní době a pracovní výsledky hodnotí zaměstnavatel výší platu, výší odměn, počtem pochval a dalšími nástroji. Po pracovní době mají všichni zaměstnanci možnost sledovat televizi nebo dělat něco jiného. Právo na výkon vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti je možno omezit pouze zákonem. Pokud by obec úředníka nebo člena zastupitelstva usnesením nebo opatřením nad rámec zákona v publicistické, vědecké, pedagogické činnosti omezila, bylo by takové usnesení nebo opatření s největší pravděpodobností pro nezákonnost zrušeno příslušným soudem.

JUDr. Eva Šromová
právnička

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down