01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prodej nemovitosti a zveřejnění na úřední desce

Musí obec zveřejnit svůj záměr o prodeji nemovitosti na úřední desce po dobu 15 dnů bezprostředně před rozhodnutím zastupitelstva obce, anebo postačí vyvěsit záměr kdykoliv předtím po zmíněnou 15denní dobu?Ustanovení § 39 odst. 1...

Musí obec zveřejnit svůj záměr o prodeji nemovitosti na úřední desce po dobu 15 dnů bezprostředně před rozhodnutím zastupitelstva obce, anebo postačí vyvěsit záměr kdykoliv předtím po zmíněnou 15denní dobu?

Ustanovení § 39 odst. 1 zákona číslo 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, ukládá obci povinnost zveřejnit svůj záměr, pokud obec zamýšlí prodat, směnit nebo darovat nemovitý majetek, pronajmout jej nebo poskytnout jako výpůjčku, a to po dobu nejméně 15 dnů před rozhodnutím v příslušném orgánu obce, vyvěšením na úřední desce obecního úřadu, aby se k němu mohli zájemci vyjádřit a předložit své nabídky. V případě, že obec záměr nezveřejní na úřední desce obecního úřadu, je příslušný právní úkon sankcionován absolutní neplatností. Nemovitost se v záměru označí údaji podle zvláštního zákona platného ke dni zveřejnění záměru.

Zákon o obcích pro zveřejnění záměru obce o příslušném dispozičním úkonu s jejím nemovitým majetkem tak výslovně stanoví, že záměr musí být zveřejněn na úřední desce obecního úřadu, doba jeho zveřejnění činí nejméně 15 dnů, vyvěšení záměru po zákonem stanovenou dobu musí časově předcházet samotnému rozhodnutí v příslušném orgánu obce a nemovitost se v záměru označí údaji podle zvláštního zákona.

Podle mého názoru nelze z doslovného výkladu § 39 odst. 1 zákona o obcích dovodit, že záměr musí být zveřejněn bezprostředně před rozhodnutím příslušného orgánu obce. Zákonodárce v citovaném ustanovení slovo "bezprostředně" či jiný slovní obrat, který by nasvědčoval takovému výkladu, nepoužil. Při výkladu § 39 odst. 1 zákona o obcích je však též nutno přihlížet k účelu zveřejnění tohoto záměru, tedy aby se k němu mohli zájemci vyjádřit a předložit své nabídky, jak výslovně stanoví zákon. Doba zveřejnění záměru před rozhodnutím by tedy neměla splnění tohoto účelu znemožňovat či nepřiměřeně omezovat. Je však nutno dodat, že na danou věc se lze setkat i s odlišnými názory (například Ondruš, R.: Hospodaření obcí, ASPI, 2003).

Mgr. JAN BŘEŇ
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down