01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Justice.cz není jen obchodní rejstřík

Obchodní rejstřík sice stále představuje nejnavštěvovanější část portálu Justice.cz, ale pozornost si zaslouží i další sekce tohoto portálu. Důležité informace v nich najdou nejen firmy, ale i občané a veřejná správa.

Datum 15. září 1997, kdy byl zpřístupněn veřejnosti přes internet obchodní rejstřík, je oprávněně připomínáno jako důležitý mezník v rozvoji internetu v České republice. I firmy, které dosud ignorovaly existenci internetu, najednou získaly pádný důvod, aby se k internetu připojily. Nejna-vštěvovanější částí portálu je obchodní rejstřík, ale přehlédnuty by neměly být ani další sekce.

Patří k nim centrální evidence úpadců, jejíž sledování může ochránit před nepříjemným překvapením. Databázi aktualizují všechny soudy v ČR, které vyřizují agendu konkursů a vyrovnání. Data ukládají on line vybraní zaměstnanci příslušných soudů, a to ve stejný den, kdy je daná informace publikována na úřední desce soudu. Na portále jsou zveřejněny nejen základní informace o prohlášeném konkursu, ale zároveň i kopie vlastního rozhodnutí soudu.

Denně je aktualizována jednotlivými krajskými soudy také databáze znalců, tlumočníků a ústavů, která obsahuje všechny soudní znalce a tlumočníky. Portál resortu justice zveřejňuje i seznam soudců a státních zástupců. Jeho aktuálnost zajišťuje Ministerstvo spravedlnosti.

INFORMACE ZE 200 SLOŽEK RESORTU

Server umožňuje každému zájemci, aby se seznámil jednotným způsobem s informacemi, které poskytují všechny složky resortu Ministerstva spravedlnosti (MSp). Aktualizaci "svých" vlastních informací zajišťuje každá složka resortu MSp prostřednictvím speciálního programového vybavení. Je jich celkem 200, počínaje 86 okresními soudy a 86 okres-ními státními zastupitelstvími, přes krajské soudy a krajská státní zastupitelství až po vrchní a nejvyšší soudy.

Každá složka má právo měnit nejen obsah jednotlivých stránek, ale zároveň i struktury MENU. Každá publikuje různě podrobné informace, v části Úřední deska jsou zpřístupněny informace, které soud vyvěšuje na své úřední desce, jež je obvykle umístěna v přízemí budovy soudu.

MINISTERSKÉ AKTUALITY

Nejvíce informací lze najít na stránkách Ministerstva spravedlnosti (www.justice.cz/msp). V sekci Aktuality jsou zveřejňovány všechny tiskové zprávy, které MSp vydává. Zároveň tam jsou předem avizovány akce, které MSp chystá. V části Legislativa a koncepce jsou zpřístupněny základní koncepční a legislativní materiály, které se v resortu připravují nebo na jejichž přípravě se ministerstvo podílí. Informace týkající se naší vazby na Evropskou unii jsou zpřístupněny a aktualizovány v sekci Evropská unie. Justiční aktuality je nejen název další rubriky, ale i název časopisu, který MSp začalo vydávat v loňském roce. Zde může zájemce získat v PDF formátu úplný tisk tohoto časopisu.

Obsahově nejrozsáhlejší je rubrika Statistika, hodnotící zprávy. V ní ministerstvo publikuje všechny základní statistiky o vyřizování hlavních agend jednotlivých soudů a státních zastupitelství. Zároveň jsou tam zpřístupněny rozsáhlé a dlouhodobé statistiky o pravomocně skončených věcech soudů a státních zastupitelství.

DIGITALIZACE POSTUPUJE

Závěrem si zaslouží více přiblížit i už zmíněný obchodní rejstřík. Denně si z něho návštěvníci pořídí v průměru 70 tisíc výpisů. Data v rejstříku jsou denně aktualizována a lze konstatovat, že každé ráno jsou takto na internetu všechny informace, které byly do konce pracovní doby předchozího dne zapsány u jednotlivých rejstříkových soudů.

Z databáze se může získat jednak výpis platných údajů a historie změn všech údajů, ale zároveň od loňska také zjistit seznam všech dokumentů, které má daná společnost založené ve sbírce listin. Založené dokumenty jsou soudem postupně skenovány a v této podobě rovněž zpřístupněny v síti internetu. Počátkem března 2006 byly v databázi již více než dva milióny stran dokumentů, tedy přibližně 15 procent všech uložených dokumentů.

Od 1. července 2005 jsou v této části serveru rovněž zpřístupněny informace o možnostech podávání návrhu na zápis do obchodního rejstříku. Uživatel má rovněž možnost stáhnout příslušné programové vybavení Filler602 a potřebný formulář (ve formátu FO či formátu PDF nebo RTF). Na serveru jsou k dispozici pokyny pro vyplňování formulářů stejně jako seznam nezbytných příloh, které musí navrhovatel předložit společně s vyplněným formulářem příslušnému rejstříkovému soudu.

NA ŘADĚ JE REJSTŘÍK TRESTŮ

Zanedlouho by se mohl dostat do centra pozornosti další z rejstříků resortu spravedlnosti, a sice rejstřík trestů. Na jeho příkladu lze ukázat, jak informační technologie mohou výrazně zefektivnit výkon veřejné správy. Výpis z rejstříku trestů patří k velmi často požadovaným dokumentům. Ročně se pořizuje na dva milióny výpisů a opisů, za něž občané zaplatí 100 miliónů korun na kolcích. Pokud potřebují výpis okamžitě, jedinou možností je navštívit Rejstřík trestů v Praze. Do budoucna by mohli tento výpis získat třeba i na poště nebo na obecním úřadu, protože podle nedávno schválené novely zákona o informačních systémech veřejné správy budou moci vydávat ověřené výpisy z úředních rejstříků a databází také pobočky České pošty, některé obce, notáři a Hospodářská komora.

Ještě lepší zprávu pro občany však představuje připravovaná změna zákonů, která umožní úřadům, aby si informace z rejstříků trestů ověřovaly samy. S výjimkou některých zvláštních případů (například při změně zaměstnání) pak občané nebudou muset výpis z rejstříku trestů vůbec pořizovat.

Podmínky provozu a využívání údajů obchodního rejstříku na síti internet

Obchodní rejstřík je veden příslušným rejstříkovým soudem (viz § 27 odst. 4 zákona č. 513/1991 Sb., Obchodní zákoník). Ministerstvo spravedlnosti (MSp) zpřístupňuje údaje obchodního rejstříku na www serveru pomocí aplikačního programového vybavení, které je jeho majetkem.

Údaje obchodního rejstříku zpřístupňované prostřednictvím www serveru mají informativní charakter a nemají charakter úřední listiny. Údaje mohou být aktualizovány kdykoli bez předchozího upozornění. MSp a rejstříkové soudy proto neodpovídají za případné škody způsobené použitím údajů získaných z tohoto serveru.

Účelem provozování aplikace je poskytnout rychlé a obecně dostupné základní informace o jednotlivých subjektech zapsaných v obchodním rejstříku. K tomuto účelu není pro běžného uživatele přístup k informacím na www serveru omezen. S ohledem na tento charakter provozu www serveru a na jeho zabezpečení si proto MSp vyhrazuje právo omezit či zakázat přístup k databázi obchodního rejstříku uživateli, který denně odešle k vyřízení více než 3000 požadavků nebo se snaží o překročení ochrany tohoto www serveru.

Obnovení přístupu k údajům obchodního rejstříku po jeho případném zákazu bude řešeno zásadně na základě dostatečných písemných záruk, které uživatel dohodne s Ministerstvem spravedlnosti.

ZDROJ: MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down