01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Komplexní řešení kanalizace v podmínkách historických center

Regeneraci historických center doprovází řada úskalí komplikujích život všem zainteresovaným. Jedním z důležitých aspektů je také řešení kanalizační sítě, jakkoli výsledky těchto prací nejsou - v lepším případě - na první pohled vidět.

Výměny a opravy kanalizačních sítí možná nejsou tak složité po stránce estetické, neboť to, co je nakonec vidět na povrchu, jsou "jenom" poklopy šachet. Výběr správných materiálů a pracovních postupů je nicméně stěžejní jak pro dobrou funkci kanalizace, tak pro její trvanlivost.

Trvanlivost kanalizace je přitom zcela zásadní také z estetického hlediska - pomineme-li funkčnost a problémy spojené s natékáním balastní vody do systému, případně průsak odpadních vod do podloží. Netěsný či jinak poškozený potrubní a šachtový systém vede v poměrně krátkém čase k vymývání obsypového materiálu a následnému propadání okolí kanalizačních poklopů. Všichni známe z praxe, jak vypadá propadlý, případně vystouplý poklop a jaké těžkosti způsobují výmoly v běžném provozu - byť by se jednalo pouze o provoz pěší.

Alternativa - Plastové šachty

Dostáváme se zde k pohledu na dlouhodobost investic, které nezasvěcený člověk nedokáže vždy odpovídajícím způsobem zhodnotit. V případě kanalizace nicméně není situace až tak nepřehledná, aby nebylo možné ji stručně shrnout. Zodpovědný investor má snahu na základě orientační znalosti přistoupit k problematice aktivně a od samého začátku konzultuje s projektantem a provozovatelem kanalizační sítě svoje ideje a požadavky. Dochází tak k výběru vhodného materiálu a technologie. Nebudeme se zde podrobně zabývat materiály trubek, protože tato problematika už je poměrně známá.

Co se týče kanalizačních šachet, je situace ještě přehlednější, jelikož proti tradičním betonovým šachtám stojí jako alternativa pouze šachty plastové. Z hlediska obecné funkce šachty nebude přeháněním, řekneme-li na úvod, že betonová šachta nemá proti plastové téměř žádné výhody. Pokud vycházíme z toho, že funkce šachty je "býti otvorem v zemi", nemá systém pevného skružového sloupce nesoucího poklop a přilehlé okolí terénu žádný smysl. Šachta má zkrátka umožnit vstup do kanalizace - buď přímo, nebo pomocí údržbových zařízení u šachet menších průměrů. Dále poklop pevně přichycený k betonové šachtě nemá možnost pohybovat se vertikálně při zamrzání a rozmrzání povrchu zároveň s okolím, což způsobuje již zmiňované výškové rozdíly mezi poklopem a komunikací - tedy výmoly.

Dosažení dlouhodobé těsnosti betonových šachet je rovněž velmi problematické, a to pro již zmíněný pohyb terénu. V mrazech, kdy se povrch zvedá proti úrovni nezámrzné hloubky i o více než 5 cm se mezi skružemi vytvoří mezery, do kterých se dostanou nečistoty. Tento proces s každou sezónou zhoršuje stav betonové šachty.

Plastové šachty Wavin se v tomto ohledu výrazně odlišují jak od šachet betonových, tak od plastových šachet ostatních výrobců. Zásadní rozdíl je v použití tzv. vlnovce, který se zasouvá na těsnění do šachtového dna a tvoří vertikální těleso šachty. Tento vlnovec je Wavinem patentován a při uložení v zemi se chová jako harmonika - smršťuje se a roztahuje podle potřeby, čímž zachovává dokonalou těsnost systému a nevytlačuje (případně netáhne) poklop proti komunikaci.

Poklop samotný je pak připevněn na betonovém roznášecím prstenci, ležícím na hutněném podkladu. Je tak fakticky integrován do vozovky (příp. chodníku), nikoli na sloupec šachty - jak je tomu u betonových skruží. Nicméně ani to by nebyl u pružné šachty problém.

Příklad Českého Krumlova

Jednou z nejdůležitějších referencí plastových šachet Wavin je historické jádro Českého Krumlova. Tyto šachty byly vybrány s ohledem na jejich unikátní vlastnosti, snadnou manipulaci při montáži (díky nízké hmotnosti, kdy není potřeba žádné mechanizace) a rovněž kvůli nedostatku místa pro výkopy. "Provoz plastových šachet Wavin je z hlediska těsnosti a běžné údržby bezproblémový a vzhledem ke kvalitě a trvanlivosti těchto materiálů neočekáváme žádné komplikace. S těmito systémy počítáme i do budoucna," uvedl Pavel Grup, vedoucí provozu Vodovodů a kanalizací jižní Čechy.

Referent investic Městského úřadu Českého Krumlova Libor Pils hodnotí jako pozitivní snadnou a rychlou montáž ve stísněných parametrech komunikací v centru města.

Komplexní řešení kanalizace systémy Wavin se neomezuje pouze na aplikaci historických center měst a obcí. V těchto "extrémních" podmínkách se však nejvíce projeví všechny vlastnosti použitých komponentů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down