01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Náměstí v Bílovci již nevypadá jako velké parkoviště

V městské památkové zóně v Bílovci je sedm státem chráněných kulturních památek. Cílenou a programovou regenerací nejen těchto památek, ale i celého historického jádra města se pokoušíme učinit centrum města přitažlivější a přívětivější.

Jedním z největších zásahů do vzhledu městské památkové zóny (MPZ) byla komplexní rekonstrukce Slezského náměstí s přilehlými ulicemi včetně rekonstrukce inženýrských sítí. Při její přípravě jsme si položili zásadní otázky: Jakou roli hraje náměstí v životě obyvatel a návštěvníků města? Má se v centru zachovat běžná doprava, je nutno ji omezit jen pro zásobování nebo má sloužit pouze pro chodce?

DOPRAVA ZŮSTALA, ALE...

Vzhledem k tomu, že v našem městě není až tolik rozšířený cestovní ruch a ani není tak velké, zastupitelstvo rozhodlo, že se na náměstí doprava zachová. Zároveň se však sníží počet parkovacích stání a zavede se systém regulace parkování výběrem parkovného v době pracovních dnů a v sobotu dopoledne. Navíc centrální plochu náměstí zdůrazní umístění obří kamenné šachovnice, kde se budou pořádat tradiční kulturně společenské akce (Den města Bílovce, Mikulášský jarmark a jiné).

Hlavním důvodem tohoto rozhodnutí nebyl ekonomický zájem města, ale snaha odstranit nešvar dnešní doby - parkování na náměstí nebo v MPZ. Trvalým celodenním obsazením parkovacích míst se snižuje dostupnost úřadů nebo obchodů v centru města.

Rekonstrukce náměstí se uskutečnila v letech 2000 až 2001 a bohužel ani provozovatelé obchodů nepochopili podstatu našeho rozhodnutí. Měli zájem zaparkovat před svými obchody i svá vozidla. A také se jim nelíbilo, že by měli platit parkovné. Přitom si neuvědomovali, že svým komfortem stát celý den před vlastním obchodem omezují zejména své zákazníky. Poté, co jsme jim nabídli možnost parkovat v zadních částech objektů, úplatné parkování na náměstí již není kontroverzním tématem. A co je nejdůležitější: Slezské náměstí po rekonstrukci již nevypadá jako jedno velké parkoviště.

DALŠÍ ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY

Počínaje 1. lednem 2003 se Bílovec stal obcí s rozšířenou působností. Všechny budovy se správními činnostmi se nacházejí v městské památkové zóně. Správní obvod našeho městského úřadu se více než zdvojnásobil, počet zaměstnanců také. Jen u správních agend činil v roce 2005 počet návštěv občanů 21 826. Z toho vyplynula potřeba dále řešit parkování v centru města. Vytipovali jsme vhodná volná prostranství na okraji památkové zóny a požádali jsme v rámci programu PHARE o dotace na zřízení parkovacích míst pro městskou památkovou zónu. Finanční podpora ve výši 6,42 mil. Kč nám umožní, abychom od března do srpna letošního roku vybudovali ve čtyřech samostatných dosud nevyužitých lokalitách o celkové rozloze 2460 m2 (centrální u městského úřadu, pod radnicí, u tržnice a u sportovní haly) 92 nových parkovacích míst .

Úspěšně skončil i náš projekt Bílovec bez bariér. Souběžně s výstavbou parkoviště bude u nejnavštěvovanější budovy městského úřadu vybudován pro imobilní občany výtah. Vzhledem k tomu, že nové lokality leží na cyklotrase Moravskoslezská brána, vybavíme je stojany na kola, lavičkami, odpočívadly a informačními tabulemi o území MPZ. Parkování na těchto parkovištích bude bezplatné.

Zásadou je poskytnout návštěvníkům města bezproblémové a centru dostupné odstavení vozidla včetně základních informací o městě či památkách a orientační mapu s upozorněním na objekty významné z hlediska kulturně historického, sportovní, společenské, stravovací nebo ubytovací zařízení aj. Naplní se tím i další cíle projektu - zvýšit podíl cestovního ruchu v místní ekonomice prostřednictvím zlepšení turistické infrastruktury a usměrnit dopravu v centru města.

Snad dovětek: V letošním roce požádala firma zastupující obchodní řetězec Lidl o pozemek na výstavbu prodejny v městské památkové zóně na jednom z připravovaných parkovišť. Finanční přísliby městu byly lákavé. I návrh, že by za nás vybudovala bezplatně všechna parkoviště, které bude zajišťovat včetně složité administrativy programu PHARE samotné město. Předsedové komisí, výborů a většina členů zastupitelstva vyjádřila s touto nabídkou svůj nesouhlas. Zastupitelstvo města Bílovec svou městskou památkovou zónu a svou vizi o její regeneraci uchránilo.

Sylva Kováčiková
starostka Bílovce

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down