01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na ocenění jsou nominována tři města

Ve Španělském sále Pražského hradu bude 18. dubna slavnostně předána Cena za nejlepší realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v roce 2005. Na toto ocenění jsou nominována tři města: Česká...

Ve Španělském sále Pražského hradu bude 18. dubna slavnostně předána Cena za nejlepší realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v roce 2005. Na toto ocenění jsou nominována tři města: Česká Kamenice (Ústecký kraj), Polná (kraj Vysočina) a Uheské Hradiště (Zlínský kraj).

Česká Kamenice: Nejpozoruhodnější je dochovalost středověkého urbanistického založení centra města - hvězdicovitý systém ulic s historickou zástavbou. Na skalní vyvýšenině se nacházejí kostel sv. Jakuba a zámek s pivovarem, tvořící kdysi jeden celek. K dalším výrazným dominantám zde patří barokní poutní kaple Narození Panny Marie s areálem. Secesní doba rovněž obohatila město o řadu hodnotných objektů při okrajích historického jádra. Zvláštností jsou i stavby lidové architektury a venkovského charakteru, které jsou převážně dřevěné, pro centrální zónu netypické. Trvalá a dlouhodobá péče o památky dodala městu novou tvář, slučující se s jeho historií. V městské památkové zóně je opravena většina budov. Uskutečnila se také úspěšná dostavba městské polikliniky na historické části parcely na Náměstí 28. října, jejíž okolí je největším korzištěm zóny. Rovněž byla upravena městská prostranství. Navíc se město snaží najít vhodné využití pro objekty v památkové zóně při zachování jejího původního rázu.

Polná: Svojí polohou uprostřed Českomoravské vrchoviny z hlediska obchodního i vojenského byla v minulosti strategickým místem a opěrným bodem. Proto byla v držení významných šlechtických rodů. Město po staletí leželo na Uherské obchodní stezce, jejíž část zvaná Kleštěr se zachovala do dnešní doby. Během jeho dlouhé existence se v něm mnoho změnilo. Původní trhová ves v místě dnešního Sezimova náměstí se rozrostla v město sevřené opevněním, později své šance široce překročila a stále se rozrůstá. Dnes je Polná příjemným menším městem s četným drobným průmyslem, pěkným okolím, slavnou "mrkvancovou poutí", jednou z největších na Vysočině, bohatým kulturním životem. Jistě stojí za zhlédnutí. Městská památková zóna byla zde vyhlášena v roce 1990. V rámci programu regenerace, který schválilo zastupitelstvo města v roce 1990, byl zrekonstruován hrad a zámek, synagoga a další nemovité kulturní památky.

Uherské Hradiště: (O tomto městě přinášíme článek v Moderní obci na straně 26 a 27. České Kamenici a Polné se budeme věnovat podrobněji v příštím čísle - pozn. redakce.)

Z nominovaných měst vybere porota vítězné město, které se stane už dvanáctým nositelem titulu Historické město roku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down