01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Letos nebude chybět žádný kraj

Spolu s Ministerstvem pro místní rozvoj převzala nad veletrhem URBIS INVEST záštitu také Asociace krajů ČR. Právě pro letošní ročník připravuje své expozice poprvé všech 14 krajů včetně hlavního města Prahy.

S čím se ve dnech 25. až 29. dubna na brněnské výstaviště jednotlivé kraje chystají?

Jihomoravský kraj ve společném stánku s městem Brno připomene 25 významných průmyslových zón na svém území. Příležitosti pro investory však nabízí i výstavba odbavovacího terminálu letiště Brno-Tuřany. Tipem může být záměr města Blansko na soubor 150 rodinných a 80 bytových domů. Pro zónu Blansko-Luhy se hledá investor, s nímž je město připraveno spolupracovat. Jistě zaujmou i informace o přípravě druhé části Technologického inkubátoru, který provozuje Jihomoravské inovační centrum, a o budování Biotechnologického inkubátoru v kampusu Masarykovy univerzity.

Jihočeský kraj se v Brně ve spolupráci s několika městy představí už popáté. Jednou z prezentovaných lokalit bude průmyslová zóna Domoradice na okraji Českého Krumlova. Je dobře přístupná veřejnou dopravou a loni tam byly zrekonstruovány inženýrské sítě. Zaujmout může také zóna v Dešné na Dačicku. Je totiž vhodná pro energeticky náročné provozy typu skleníků, sušáren dřeva apod., neboť v obci funguje teplárna na biomasu s dostatečnou kapacitou.

Královéhradecký kraj vsadí zejména na brownfields, které jsou rozmístěny po celém jeho území. Představí i úspěšný rozvoj zóny v Kvasinách, kde svou výrobu rozšiřuje Škoda Auto. Ve stánku kraje získají prostor i města Jaroměř a Nový Bydžov. Jaroměř hledá vhodné využití bývalých vojenských areálů a Nový Bydžov investorům nabízí svou průmyslovou zónu.

Kraj Vysočina předvede 32 průmyslových zón a 30 nejzajímavějších brownfields na svém území. Z průmyslových zón to bude například Jihlava průmyslový park D1, Bystřice nad Pernštejnem či Třebíč-Hrotovická. Zájemce o brownfields by mohly oslovit areály jako BOPO Třebíč, bývalý vojenský autopark Jemnice nebo Madeta Pacov.

Karlovarský kraj se soustředí na velké investiční záměry, které chystá k realizaci v příštím plánovacím období EU v letech 2007 až 2013. Jak uvedl radní kraje Ing. Luboš Orálek, je mezi nimi i revitalizace bývalého dolu Medard-Libík. Podle urbanistické studie Sokolovsko-západ "Jezero Medar - krajina nových příležitostí" tam investoři dostanou možnost zejména v oblasti rekreace, bydlení, sociálních služeb a moderních technologií.

Liberecký kraj do Brna míří s projektem dopravního obslužného systému na území tří států v rámci euroregionu Nisa. V projektu Regiotram Nisa jde především o vytvoření systému pro provozování moderní veřejné dopravy založené na páteřní síti kolejové dopravy. V kraji si od něho mj. slibují i zastavení poklesu zájmu o veřejnou kolejovou dopravu na Liberecku.

Olomoucký kraj se poprvé v rámci společné expozice představí s městy Olomouc, Prostějov, Litovel, Šternberk, Přerov a Zábřeh. Kraj do Brna přijde například s nově budovanou databází podnikatelských nemovitostí na svém území. Její webová aplikace již existuje, nyní je třeba databázi naplnit daty. Proto kraj na veletrhu předvede možnosti databáze jak konečným uživatelům, tak realitním kancelářím a firmám, které mají v nabídce volné objekty a mohly by je do databáze zapsat.

Moravskoslezský kraj si jako motto pro svůj stánek vybral "Moravskoslezský kraj - kraj příznivý pro podnikání". S krajem se na veletrhu představí desítka měst a obcí a dva podnikatelské subjekty. Kraj bude prezentovat hlavně existující průmyslové zóny na "zelené louce", ale nezapomene ani na některé brownfields. Nebudou chybět ani témata jako klastry, letiště Ostrava-Mošnov, dopravní infrastruktura v kraji či internetový portál Dynamic Region.

Pardubický kraj si od účasti na veletrhu slibuje impuls pro rozvoj podnikání, využívání průmyslových zón i brownfields a s tím spojené vytváření nových pracovních míst. Zatímco však všechny významnější průmyslové zóny jako v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách a Moravské Třebové mají akreditaci od agentury CzechInvest, mnohé brownfields ještě dokonce ani nejsou zmapovány.

Plzeňský kraj se ve svém stánku chystá nabízet i propagační materiál "Plzeňský kraj... region prosperity" v češtině, angličtině a němčině. Svoji expozici zaměří hlavně na informace o průmyslových zónách měst a obcí i o významných developerských projektech. Loni do stánku kraje zavítala zhruba tisícovka návštěvníků a podrobnější informace o regionu byly poskytnuty více než dvěma stovkám zájemců mj. z Německa, Rakouska, Velké Británie a Ruska.

Středočeský kraj připravuje společnou expozici s městy Mladá Boleslav, Nymburk, Kutná Hora, Příbram a Odolena Voda. Pochlubí se strategickými zónami Kolín-Ovčáry a Kozomín, ale nezapomene ani na další z celkem 115 průmyslových zón na svém území. Investorům budou nabídnuty také informace o možnostech využití bývalých vojenských újezdů Milovice-Mladá a Ralsko.

Ústecký kraj hodlá prezentovat především strategickou průmyslovou zónu Triangle u Žatce. Představí také databázi průmyslových zón a nájemních hal na svém území. Prezentován bude i program regenerace lokalit typu brownfields. Kromě toho se budou návštěvníci veletrhu moci seznámit také s úspěšnými projekty zahraničních investorů, kteří již v kraji působí, jako třeba firmy Kone, Kyocera, Toyoda nebo Tokai Rika.

Zlínský kraj se rozhodl soustředit na prezentaci průmyslové zóny Holešov. Byla totiž jednou z potenciálních lokalit pro umístění nového závodu společnosti Hyundai v ČR. Zóna má velkou perspektivu i díky plánované výstavbě rychlostní komunikace R49 ve své blízkosti. Kraj však představí také další zóny a ve spolupráci s městy Zlín, Uherské Hradiště a Vsetín také jejich investiční záměry.

Hlavní město Praha si za nosné téma vybralo regeneraci centra Prahy a nové trendy ve svém rozvoji. "Chceme odstranit chyby minulosti, což znamená přeložit magistrálu a rehabilitovat prostor okolí Národního muzea. Představíme i projekt rekonstrukce hlavního - Wilsonova nádraží a novou výstavbu v navazujícím prostoru na náměstí Winstona Churchilla," uvedl náměstek primátora Jan Bürgermeister.

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down