01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Liberecký kraj využívá poradenství

Systém financování vyšších územních samosprávných celků zatím nepřináší jednotlivým krajům příliš mnoho stupňů volnosti. Tuto skutečnost potvrdil i statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje Ing. Karel Dolejší: "Vždy se zvýšením podílu na sdílených daních jsme převzali také související...

Systém financování vyšších územních samosprávných celků zatím nepřináší jednotlivým krajům příliš mnoho stupňů volnosti. Tuto skutečnost potvrdil i statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje Ing. Karel Dolejší: "Vždy se zvýšením podílu na sdílených daních jsme převzali také související povinnosti. Zvláště na počátku bylo obtížné uskutečňovat finančně náročné projekty. Kraj nedisponoval ani vhodným majetkem na ručení úvěrů. Proto při rozšiřování nedostatečných kapacit pro činnost krajského úřadu využil zjednodušenou formu Public Private Partnership (PPP) projektu, kterým je dodavatelský úvěr ručený směnkou."

PROGRAM REVITALIZACE SILNIC II. A III. TŘÍDY

Tímto způsobem Liberecký kraj uskutečnil rekonstrukci budovy svého krajského úřadu v hodnotě 193 miliónů korun, přičemž nominální hodnota ročně splácených směnek se pohybuje mezi 20 až 50 milióny korun.

Dalším finančním institutem s vlivem na rozpočet kraje je ručení za úvěr vlastní příspěvkové organizace při rekonstrukci a dostavbě stravovacího provozu krajské nemocnice. "V prvním pětiletém splátkovém období je využito fixní úrokové sazby (splátka je necelých dvacet miliónů korun), pro zbytek splátkového období swapové sazby," vysvětloval Ing. Karel Dolejší. Nejrozsáhlejším projektem kraje je Revitalizace komunikací II. a III. třídy. Hledání vhodné nabídky finančního ústavu trvalo déle než rok. Přestože mezi oslovenými byla také banka EU, kraj nakonec podepsal smlouvu na 750 miliónů korun s tuzemskou bankou. Úvěr bude splácen s pětiletým odkladem a následně pak patnáct let.

KRAJ MÁ I SVÉ ODBORNÍKY

Liberecký kraj využívá již od roku 2001 finanční nebo investiční poradenství. "Máme trvalou smlouvu s firmou poskytující finanční poradenství, která nabízí své služby nejen ekonomickému aparátu krajského úřadu, ale také politické reprezentaci. Po zkušenostech z prvního volebního období jsem se zasadil nejen o vytvoření samostatného odboru, který vedle správy majetku sleduje i veškeré investiční akce kraje, ale nad určitý limit také investice zřízených organizací. Tento odbor sleduje také problematiku veřejné podpory a zabezpečuje většinu veřejných soutěží včetně elektronických. Zkušenosti mne také vedly k tomu, že v rámci ekonomického odboru vzniklo malé oddělení ekonomických analýz," říká statutární náměstek hejtmana. Jak dále Ing. Karel Dolejší uvádí, tento systém nevylučuje další spolupráci s poradenskými firmami nebo s firmami vykonávajícími veřejné soutěže: "Například při posuzování návrhů smluv s Evropskou investiční bankou a jejich srovnání s nabídkami bankovních institucí působících na našem území jsme opět využili dvou firem - právních a finančních, ale vždy na parciální výrazně levnější zakázky."

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down