01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový program: Občané pro Evropu

Hlavním obhájcem měst a obcí v Evropské unii je Rada evropských obcí a regionů. V této době se zvažuje způsob jejího financování na další plánovací období.

Partnerská spolupráce měst a obcí patří k prioritám EU i jednotlivých národních asociací, v České republice Svazu měst a obcí (SMO). Celkový počet partnerských vztahů v Evropě je asi 30 tisíc. Česká města a obce mají v této době zhruba 1100 zahraničních partnerů.

OBJEVIL SE PROBLÉM

S rokem 2006 skončí dosavadní program EU, který podporuje partnerské vztahy v rámci spolupráce měst a obcí, někdy také označované anglickým termínem twinning. V připraveném novém programu Občané pro Evropu 2007 - 2013 je věnována partnerským vztahům asi jeho jedna třetina.

Svaz měst a obcí však znepokojil přístup Úřadu vlády ČR k navrhovanému způsobu financování Rady evropských obcí a regionů, která je nejstarší organizací samospráv místních a regionálních orgánů v Evropě. Evropská komise totiž navrhuje, aby v rámci programu Občané pro Evropu bylo přímo financováno šest organizací "obecného evropského zájmu"; mezi těmito organizacemi je i Rada evropských obcí a regionů. Představitelé SMO takový návrh vítají.

Objevil se však problém: Svazu se nikdo na jeho názor neptal, přičemž z Úřadu vlády ČR odešel už loni začátkem listopadu dopis poslancům Evropského parlamentu, který lobuje v opačném směru - zaujmout k přímé podpoře vybraných organizací negativní stanovisko. Na svazu se dozvěděli o iniciativě Úřadu vlády ČR jen proto, že jeho předseda Oldřich Vlasák je jedním z poslanců Evropského parlamentu.

Svaz měst a obcí se nejdříve písemně ohradil vůči této iniciativě u premiéra. Až poté, se zpožděním, zahájil Úřad vlády ČR veřejnou diskusi na webových stránkách Euroscopu s tím, že podobu programu Občané pro Evropu 2007 - 2013 je možné ještě ovlivnit. SMO proto vyzval města a obce, které mají s partnerskými vztahy zkušenost, aby se do internetové diskuse zapojily. Výsledek ještě není znám.

PŘÍMÉ FINANCOVÁNÍ JE ŽÁDOUCÍ

Proč by mělo být zachováno přímé financování Rady evropských obcí a regionů, objasňuje pracovnice zahraničního oddělení Svazu měst a obcí Gabriela Nováková: "Rada přispívá k rozvoji partnerské spolupráce. Přitom žádný jiný finanční nástroj, který tuto spolupráci podporuje, u nás ani v EU neexistuje. Svaz je přesvědčen, že podpora rady je zcela oprávněná, protože umožňuje prostřednictvím sítě partnerských vztahů skutečný dialog mezi Evropskou komisí a 38 zástupci národních asociací, které jsou v ní sdruženy."

Před vstupem do EU se mohly zapojit do programu podporujícího partnerství i kandidátské země včetně ČR. Novinkou programu připravovaného pro další rozpočtové období je, že se tato možnost dává nejen nynějším kandidátským zemím, tj. Bulharsku a Rumunsku, ale také zemím západního Balkánu a těm, které s EU přímo sousedí.

ÚČASTNIT SE MOHOU VŠICHNI

Twinningového programu se může zúčastnit kterákoli obec bez ohledu na svou velikost. "Program je vůči malým obcím vstřícný. Dosáhnout na dotaci je velmi snadné, ať jde o napsání jednoduchého projektu, nebo o finance. Minimální grant, třeba na setkání občanů partnerských obcí, je posazen velice nízko, takže v případě zájmu není finanční spoluúčast tak obtížná. Při hodnocení žádostí program dokonce menší města a obce preferuje"

Zároveň ovšem Gabriela Nováková konstatuje, že častější jsou partnerství u obcí s alespoň tisícovkou a více obyvateli. Ale jako vždy je podstatná místní aktivita. "Podstatou spolupráce je zapojení občanů, nelze se obejít bez dobrovolnické práce, nadšení, vůle spolupracovat. Pokud tato vůle je, existuje tu i nástroj v podobě možnosti získat grant. Proto vždy záleží na každé z obcí, zda se chce o partnerství ucházet."

PODPORU POTŘEBUJE VÝCHOD A JIH

Z české strany zatím jednoznačně převažuje zájem o partnery směrem na západ, ačkolivse už vyskytují i vlaštovky směřující jižním a východním směrem. EU i SMO mají velký zájem na tom, aby se partnerství šířilo právě touto cestou. Navíc po vstupu ČR do EU už nelze počítat s finanční podporou - partnerské vztahy mezi zeměmi unie se nedotují.

Na východ i jih mohou postkomunistické země včetně ČR "vyvážet" své zkušenosti s budováním samosprávné demokracie. Podporu proto mají projekty zaměřené na předávání zkušeností s fungováním veřejné správy a samosprávy, průběhem transformace, decentralizace a reformy veřejné správy. Už nyní se tak děje formou studijních pobytů starostů a zastupitelů zmíněných zemí v ČR nebo naopak výjezdů českých zastupitelů. Mimořádnou podporu má pomoc rozvoji samosprávné demokracie v Bělorusku, která se uskutečňuje ve spolupráci s organizací Člověk v tísni, a spolupráce zaměřená na Moldávii, Ukrajinu, Bosnu a Hercegovinu.

"Občas slýchám otázku, zda takto orientovaná spolupráce našim obcím může něco přinést, zda to pro ně neznamená jen vynakládat peníze. Ale není to tak," řekla Gabriela Nováková. "Pokud se město či obec zapojí do rozvojových transformačních projektů, vytváří si svůj lektorský nebo školicí tým, který získává zkušenosti s předáváním zkušeností. To není marné! Spousta programů EU je konstruována tak, že podporuje projekty, do nichž se zapojí město nebo obec z nových členských zemí, které spolupracuje s kandidátskými zeměmi nebo nečleny unie."

SPECIFICKÝ PARTNER SLOVENSKO

Když se před 14 lety rozpadalo Československo, mnozí z těch, kteří si rozvod nepřáli, se utěšovali slovy "sejdeme se v EU". Stalo se; dnes k sobě opět Češi a Slováci nacházejí jejím prostřednictvím cestu na nejrůznějších úrovních. Našly ji i český Svaz měst a obcí a slovenské Sdružení měst a obcí. Před rokem uzavřeli představitelé obou institucí v Bruselu dohodu o společné strategii a zpracovali plán společných aktivit. Letos v lednu se uskutečnilo další zasedání, na němž se projednávaly možnosti společného zastoupení v Bruselu a o naplňování spolupráce. Gabriela Nováková však popravdě konstatuje, že spolupráce se teprve rozebíhá, byť vztahy obou institucí jsou nadstandardní. Chce to čas.

Partnerská spolupráce českých měst a obcí (počty)

SRN: asi 320

Polsko: 134

Švýcarsko: 103

Rakousko: 86

Nizozemsko: 77

Slovensko: 67

Francie: 63

Velká Británie: 44

Itálie: 43

ZDROJ: Svaz měst a obcí ČR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down