01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Společenství obcí - fikce, či reálný nástroj rozvoje venkova?

Jak se zdá, společenství obcí jako možný, Ministerstvem vnitra navrhovaný institut spolupráce zejména menších obcí do 1500 obyvatel aspiruje na jedno z nejfrekventovanějších témat pro diskusi o dalším vývoji českého, moravského a slezského venkova.

Připomeňme, že ministerstvo nepovažuje společenství obcí (SO) za jedinou univerzální, a hlavně nikoliv povinnou formu, na jejímž základě by malé a menší obce mohly zajistit zásadní kvalitativní posun v oblasti výkonu a rozvoje veřejné správy v takovém rozsahu, který jejich občané při srovnání s praxí ve velkých sídlech oprávněně požadují. Ne všechny stávající dobrovolné svazky obcí totiž umožňují kvalitní spolupráci obcí v širokém spektru činnosti veřejné správy.

Na Ministerstvu vnitra působí při odboru rozvoje územní veřejné správy Pracovní skupina pro problematiku malých obcí složená ze zástupců Komory obcí Svazu měst a obcí ČR, Spolku pro obnovu venkova, odborné veřejnosti i zástupců resortu. Z dílny této skupiny pochází i návrh věcného záměru novely zákona o obcích (nová forma meziobecní spolupráce), který je brán jako východisko k širší diskusi. S návrhem se lze seznámit na webu Ministerstva vnitra (www.mvcr.cz) pod odkazem Veřejná správa - Odbor rozvoje územní veřejné správy - Pracovní skupina pro problematiku malých obcí.

Proto i my zveřejňujeme některé názory jak z malých obcí, tak z měst, která mají statut obcí III. typu s rozšířenou působností. Dáváme však také prostor Úseku veřejné správy Ministerstva vnitra, který na některé vznesené připomínky a námitky reaguje.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down