01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Municipality si na korupci nestěžují. Opravdu neexistuje?

Zatím ani v jediném případě města a obce nevyužily možnosti upozornit na případ korupčního jednání prostřednictvím speciálních telefonních linek ministerstev financí a pro místní rozvoj. Celkem 266 oznámení přijalo do poloviny letošního února Ministerstvo financí (MF) na svoji speciální...

Zatím ani v jediném případě města a obce nevyužily možnosti upozornit na případ korupčního jednání prostřednictvím speciálních telefonních linek ministerstev financí a pro místní rozvoj.

Celkem 266 oznámení přijalo do poloviny letošního února Ministerstvo financí (MF) na svoji speciální protikorupční telefonní linku 257 043 800. Linka funguje už od 12. 7. 2004 a stejně jako na e-mailovou adresu korupce@mfcr.cz na ni občané mohou oznamovat případy korupčního jednání jak na samotném ministerstvu, tak na finančních ředitelstvích a finančních úřadech, u celní správy, v České konsolidační agentuře a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Na lince se také přijímají informace týkající se podezření z korupce a případných nesrovnalostí při schvalování a poskytování pomoci z programů Evropské unie.

Jak nám sdělilo oddělení komunikace MF, obsahem přijatých oznámení bývají nejen případy související s korupcí, nýbrž i stížnosti nejrůznějšího zaměření. Prošetřování přijatých oznámení je časově i věcně náročné, a proto ne u všech již bylo šetření ukončeno. Zatím však podle ministerstva bylo z prošetřených případů pět stížností uznáno jako oprávněné a tři jako částečně oprávněné. Zajímavé je, že na protikorupční lince MF dosud nebylo přijato žádné oznámení města nebo obce a stěžovateli - ať už anonymními či s uvedením jména a adresy - jsou zatím vesměs občané.

Podle stanoveného interního pokynu MF jsou závažná podání ihned podstoupena Policii ČR. Ostatní oznámení řeší odbor interního auditu a inspekce i další příslušné útvary. Podněty, které se netýkají resortu financí, jsou předávány podle působnosti ostatním ministerstvům a dalším správním úřadům.

Ještě zajímavější zkušenost má Ministerstvo pro místní rozvoj s protikorupční zelenou linkou měst a obcí 234 709 709, kterou zřídilo společně se Svazem měst a obcí (SMO). Linka je v provozu od loňského září a fyzicky funguje při SMO, který by také primárně případná upozornění přijímal. Jak uvedla tisková mluvčí MMR Radka Burketová, ministerstvo dosud z této linky neobdrželo ani jedno oznámení o korupčním jednání či "nestandardním" způsobu získávání dotací. Speciální e-mailová adresa pro tyto účely zavedena nebyla.

Každopádně se na úvodních stránkách webů obou ministerstev (www.mfcr.cz a www.mmr.cz) příslušné protikorupční linky nenajdou, stejně jako odkaz na ni nikdo neobjeví, otevře-li si internetové stránky SMO (www.smocr.cz).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down