01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak obec může ušetřit na softwaru

Otázka, která zní téměř jako reklamní slogan, má překvapivě snadnou odpověď. Náklady na licence každého úřadu nejsou zanedbatelnou položkou, přičemž tyto finanční prostředky dnes často bývají investovány zcela zbytečně a mohly by být využity na mnohem důležitější a zajímavější projekty.

Jak tedy uspořit na licencích za programové vybavení? Zkuste Open Source. Díky pojmu Open Source se již nějaký ten pátek celý IT svět mění v základech, neboť tato nová filozofie distribuce softwaru si žádá zcela odlišný obchodní model. Open Source software je programové vybavení, které si můžete zcela legálně stáhnout z internetu, bez střetu se zákonem je užívat doma pro soukromé účely, ale i ve firmě či v úřadu pro komerční účely nebo pro potřeby veřejné správy. Navíc má takový software veřejně přístupné zdrojové kódy. Vy můžete tyto aplikace upravovat podle vlastních potřeb a dále používat a šířit (za podmínky, že vždy znovu poskytnete zdrojové kódy své upravené aplikace).

JEDNODUŠŠÍ, NEŽ SE ZDÁ

Zní to poměrně složitě, ale je to jednodušší, než se zdá. Potřebujete legalizovat kancelářský balík? Máte dvě možnosti: zakoupit licence na komerční kancelář (MS Office, Lotus SmartSuite apod.) nebo přejít na kancelářský balík OpenOffice.org (nebo jinou volně dostupnou aplikaci). Taková migrace samozřejmě také něco stojí (minimálně školení a technickou podporu), ale již nyní u nás existují společnosti schopné garantovat náklady za tuto migraci, které nepřekročí 50 % ceny licence za komerční aplikaci. Také je třeba vědět, že u komerčních aplikací pořídíte pouze samotné programové vybavení bez jakýchkoliv dalších služeb (školení, implementace, instalace, technická podpora apod.).

Ve světě je model využívání Open Source aplikací ve veřejné správě velice populární a některé státy se jej chystají přímo nařídit, neboť úspory pro veřejnou správu jsou obrovské a ušetřené prostředky lze investovat do jiných, důležitějších projektů. Také Evropská unie doporučuje veřejné správě využívat takové aplikace a otevřené formáty (například Open Document Format, viz MO č. 12/2005 - pozn. redakce).

JAK TO FUNGUJE V PRAXI?

Pokud stojíte před rozhodnutím o nákupu licencí pro svůj úřad a přímo se v problematice Open Source neorientujete, zkuste se obrátit na sdružení OSS Alliance (www.oss.cz), které vzniklo za podpory Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze a funguje pod záštitou Ministerstva informatiky. OSS Alliance umí poskytnout nezávislé informace o možnostech využití Open Source aplikací - jaké volně distribuované aplikace existují, jaké jsou pro danou obec vhodné apod. Tyto konzultace jsou navíc pro veřejnou správu zcela zdarma.

Podívejme se na nejčastěji nasazované alternativy za komerční aplikace u nás. V první řadě je to kancelářský balík Open-Office.org, který je plnohodnotnou náhradou za Microsoft Office. Obsahuje textový editor, tabulkový procesor, prezentační nástroj, grafický editor a databázi. Cena za licenci činí 0 Kč včetně DPH. Celý kancelářský balík je navíc dostupný v mnoha světových jazycích, funguje na všech rozšířených platformách (MS Windows, Linux, Apple MacOS X a další) a podporuje i formáty MS Office, takže se nemusíte bát, že si nebudete rozumět s okolím.

Dalšími aplikacemi, na které úřady často přecházejí, jsou internetový prohlížeč Mozilla Firefox a e-mailový klient Mozilla Thunderbird (náhrada za MS Outlook či Outlook Express). Cena za licence opět činí 0 Kč včetně DPH.

Open Source se však nesoustřeďuje pouze na menší uživatelské aplikace. Využívat můžete plnohodnotného operačního systému Linux, který se dnes používá na stanicích i serverech. Na poli serverů je rozšíření Linuxu obrovské, využívá se především jako databázový server, server pro internetové portály nebo e-mailový server, který už nalezneme na každém malém úřadě. Nahradit tak lze celý operační systém MS Windows. A cena za licence? Stále stejná: 0 Kč včetně DPH.

Tím však možnosti Open Source nekončí. Existují náhrady za e-mailový/groupwarový systém MS Exchange či Lotus Notes, grafické aplikace, GIS systémy, programy pro plánování a management projektů, CRM systémy či informační systémy. Na světě existují tisíce Open Source projektů, tisíce volně dostupných aplikací a samozřejmě různě kvalitních. Ale vždy máte jistotu, že k aplikaci získáte kompletní zdrojový kód, a můžete si ji tak upravit podle vlastních požadavků.

PŘESTUPNÍ STANICE

Pokud se úřad rozhodne pro nasazení Open Source aplikací, je v první fázi nutné nahradit samotné programy na stanicích (kancelářský balík, e-mailový klient...) a často přeškolit uživatele (i když ovládání Open Source aplikací je téměř stejné jako u komerčních aplikací). Pokud jsou nahrazeny všechny aplikace u uživatelů, lze přistoupit i k migraci samotného operačního systému z MS Windows na Linux. Ani v tomto případě neplatíte žádné poplatky za licence, takže se na cílové rovince dostanete do situace, že za samotné softwarové vybavení pro všechny stanice nevydáte ani korunu.

Právě kvůli velkému zájmu o Open Source Ministerstvo informatiky podporuje neziskovou organizaci OSS Alliance, mezi jejíž partnery patří například IBM ČR, Sun Microsystems, Novell Praha, Software 602, SGI a další. U nás již Open Source aplikace využívá řada městských úřadů, jako třeba v Blansku, Ostravě-jih, Děčíně aj. Navíc je tento druh aplikací podporován všemi předními IT dodavateli (vyjma společnosti Microsoft), což mj. dokazuje kvalitu těchto řešení, která jsou ve světě využívána ve veřejné správě, bankovním sektoru, školství i armádě.

FILIP MOLČAN

předseda OSS Alliance

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down