01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak dopadly prověrky?

Činnost turistických informačních center (IC) se profesionalizuje, ale stále je co zlepšovat. Zjistily to dvě prověrky, které uskutečnil CzechTourism zhruba s ročním odstupem na přelomu let 2004/2005 a 2005/2006. Za nejdůležitější výsledek, svědčící o pozitivním trendu, lze označit fakt, že...

Činnost turistických informačních center (IC) se profesionalizuje, ale stále je co zlepšovat. Zjistily to dvě prověrky, které uskutečnil CzechTourism zhruba s ročním odstupem na přelomu let 2004/2005 a 2005/2006. Za nejdůležitější výsledek, svědčící o pozitivním trendu, lze označit fakt, že kontroly nezjistily drastické nedostatky a žádnému z prověřovaných center nebylo odejmuto přidělené oficiální označení, ono známé "íčko".

Na opačném konci zjištění stojí poznatek, že se opětovně objevují snahy, s nimiž se zápolilo v začátcích. "Jde o to, že některým turistickým centrálám, které provozují informace spíše jako přidruženou činnost, se jednotné značení velice líbí, protože přináší lepší propagaci. Takže se znovu objevují pokusy je získat. To je ovšem znovuotevření starého problému. Jednotné označení jsme zaváděli právě proto, že jsme chtěli odlišit ty podnikatele, kteří se skrývají za informačním centrem, od těch, kteří dělají tuto činnost jako hlavní," řekl ředitel regionálního odboru České centrály cestovního ruchu Ing. Petr Kratochvíl.

Kontroloři nezjistili nedostatky ve způsobu obsluhy, vždy se setkali s vlídným a usměvavým přivítáním, snahou zodpovědět otázky. V některých případech by se podle jejich zjištění měl zlepšit způsob prezentace na webových stránkách - informační centra jsou většinou umístěna na stránkách svého města a občas bývá složité se k nim dostat. Největší nedostatky jsou ve způsobu shromažďování informací. Informační centrum by mělo mít předpis, jímž si samo určí data aktualizace informací. Například že bude předepsaným způsobem aktualizovat databázi ubytovacích zařízení, nejlépe třikrát do roka, vždy v určitých měsících. To se příliš nedělá, přitom je takový postup vzhledem ke změnám, k nimž v této oblasti neustále dochází, nezbytný.

V ČR existuje více než 400 turistických IC. Chráněný symbol "íčka" v zeleném poli jich smí používat 220. Jsou to ta, která splnila základní podmínky a uzavřela s CzechTourismem smlouvu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down