01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rok 2006: Prioritou jsou převody pozemků pod komunikacemi

Největším územním pracovištěm Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) je Územní pracoviště v Brně. Na zajímavosti z jeho rozsáhlé činnosti jsme se zeptali jeho ředitelky Mgr. Lenky Kolaříkové. Obce především zajímají nemovitosti státu, které mohou sloužit pro jejich činnost. Co...

Největším územním pracovištěm Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) je Územní pracoviště v Brně. Na zajímavosti z jeho rozsáhlé činnosti jsme se zeptali jeho ředitelky Mgr. Lenky Kolaříkové.

Obce především zajímají nemovitosti státu, které mohou sloužit pro jejich činnost. Co jim konkrétně nabízíte?

Předmětem zájmu obcí mohou být nemovitosti, které využívá široká veřejnost pro školství, zdravotnictví, sport nebo kulturu, popřípadě pozemky potřebné pro vybudování průmyslových zón. Dále to mohou být obytné domy, ve kterých obce umístí své sociálně potřebné občany. Pokud nelze ve veřejném zájmu nebo z důvodu hospodárnosti uskutečnit bezúplatný převod, účastní se obce někdy přímo výběrových řízení na prodej nemovitosti, která jednotlivé odbory odloučených pracovišť vypisují.

Obcím však nejde vždy o to, aby obdržely některou nemovitost do svého vlastnictví, ale mají zájem i na tom, aby významné nemovitosti na jejich území získali co nejdříve vlastníci, kteří o ně budou řádně pečovat.

Které administrativní budovy či jiné nemovitosti již Územní pracoviště Brno převedlo na obce?

Uskutečnil se převod administrativních budov na města Blansko, Kroměříž, Jihlava, Prostějov, Žďár nad Sázavou a Uherské Hradiště. V současné době chystáme stejné převody na města Zlín, Vyškov a Břeclav.

Městu Blansko byly odprodány pozemky, které jsou součástí nově vznikající průmyslové zóny. Obci Dolní Vilémovice na Třebíčsku jsme prodali pozemky, kde je vybudován rybník, a obci Nové Syrovice pozemky na hřiště pro kopanou. Bystřice nad Pernštejnem v okrese Žďár nad Sázavou odkoupila pozemky pro dětské hřiště v katastrálním území Vítochov.

Odbor Odloučené pracoviště v Uherském Hradišti bezúplatně převedl městu Uherský Brod hřbitovní kapli, která slouží široké veřejnosti. V okrese Kroměříž byla obci Chvalnov - Lísky bezúplatně převedena budova, ve které je knihovna a klubovna pro místní občanská sdružení. Obec Rusava tímto způsobem získala pozemek u obřadní síně místního hřbitova. Nyní je připraven bezúplatný převod části pozemku tvořící školní hřiště obci Jakubov u Moravských Budějovic. Na Břeclavsku zvažujeme bezúplatný převod budovy základní školy v obci Pouzdřany. V Prostějově je zájem o pozemky pro oddechové centrum - Aquapark, ovšem v tomto případě by se muselo jednat o úplatný převod.

Některé převody na obce, například budovy bývalé školy v obci Radkov za účelem zřízení knihovny (a podle možností i umístění obecního úřadu), nebo převod prachárny Kozí Hrádek a hradebních zdí mikulovského zámku na město Mikulov jsou teprve ve fázi přípravy podkladů pro optimální řešení.

Obecně vzato obce mají zájem o majetek státu, který mohou získat zadarmo. Můžete jim vždy vyhovět?

Jestliže stát zváží, že je na bezúplatném převodu veřejný zájem, nebo pokud by takový převod byl pro stát hospodárnější, musí se obec zavázat, že nemovitost nepřevede po určitou pevně stanovenou dobu na jiný subjekt a že nebude komerčně využívána. Jestliže poruší takový závazek, pak jí hrozí na základě platných právních předpisů sankce.

Běžně však získávají obce bezúplatně pozemky zastavěné místní komunikací nebo pozemky, které slouží jako veřejná zeleň. Ostatně převod pozemků pod komunikacemi je letos jednou z priorit ÚZSVM při nakládání s majetkem státu. Pravidla a kritéria bezúplatných převodů administrativních budov po okresních úřadech na obce stanovila vláda svým usnesením. Proto také ne všechny obce, které měly o převod zájem, byly ve svých požadavcích uspokojeny.

Co je největším problémem při nakládání s nemovitými kulturními památkami?

Nejnáročnější je vzhledem k nedostatku finančních prostředků péče o nemovité kulturní památky. Navíc podléhají zvláštnímu režimu dohledu nad opravami a údržbou.

Přitom jen naše pracoviště převzalo po okresních úřadech 24 budov a staveb, mezi nimiž jsou významné a široké veřejnosti známé památky jako Loucký nebo Kapucínský klášter ve Znojmě, tzv. vládní vila v Brně-Pisárkách, zámek Čechy pod Kosířem včetně rozsáhlého parku a zámek Kunštát. A také méně známé, například kostel sv. Josefa v obci Mirošov, tvrz Starý Hrad v obci Želetava, zřícenina hradu Frejštejn na Znojemsku. Z uvedeného výčtu se nám podařilo převést na Národní památkový ústav pouze zámek Kunštát. V okrese Uherské Hradiště připravujeme převod kapličky sv. Kříže na Buchlovice. U některých kulturních památek, o které neprojevila zájem žádná organizační složka státu ani státní organizace, zvažujeme prodej formou výběrového řízení - s pevně stanovenými podmínkami pro další využití.

Zmínila jste, že letos budete klást důraz na převody pozemků pod komunikacemi na samosprávné celky. Kolik je majetkoprávně nevypořádaných pozemků? A jaké jsou další priority ÚZSVM?

Majetkoprávně nevypořádaných pozemků jsou stovky. Urychlení převodů komplikuje zjišťování dokladů o tom, zda stát se opravdu v minulosti vlastníkem takového pozemku stal a zda tento pozemek v dalších letech nepřešel podle zákona do majetku obcí, nebo zda jej nespravuje Pozemkový fond. Převod také ne-lze uskutečnit, pokud nejsou dosud vyřešeny restituční nároky.

Další prioritou ÚZSVM jsou mj. převody pozemků pod obytnými družstevními nebo bývalými družstevními domy na družstva nebo na občany, kterým družstvo převedlo bytovou jednotku v domě do vlastnictví.


Územní pracoviště Brno

Své kompetence vykonává na území 13 okresů a statutárního města Brna. Protože se místní působnost řídí rozsahem působnosti Krajského soudu v Brně, zasahuje působnost tohoto územního pracoviště do čtyř krajů: Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Vysočiny.

V každém okrese sídlí odbor odloučené pracoviště, v okr. Brno-venkov a na území statutárního města Brna působí odbor Hospodaření s majetkem státu.

Adresa: Orlí 27, 601 70 Brno, e-mail: katerina.prokesova@uzsvm.cz, tel.: 542 163 410, fax: 542 163 211, www.uzsvm.cz/uzpr_brno.php.

PAVLA KOSÍKOVÁ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down