01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Integrovaný portál MPSV: Adresa důležitá k zapamatování

Jestliže dříve bylo možné si stěžovat, že úřady nezveřejňují na svých webových stránkách dostatek informací o své činnosti, dnes už problém nejednou zní jinak. Totiž jak se zorientovat v množství informací, které úřady tímto způsobem nabízejí. Zvláště pro instituce s rozsáhlým záběrem činnosti, jako je například Ministerstvo práce a sociálních věcí, to může být docela obtížný oříšek k rozlousknutí.

Informace na jeho integrovaném informačním portálu jsou sice přehledně roztříděny do logických sekcí, nicméně jejich množství je takové, že zaskočilo i mnohé zaměstnance ministerstva, když jim byl portál při prezentaci představen podrobněji. Proto neuškodí věnovat trochu času členění portálu a zjistit, co vše se ukrývá v jednotlivých sekcích.

Portál Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) lze nalézt buď přímo zadáním adresy http://portal.mpsv.cz, anebo se k němu dostat z jednodušší adresy www.mpsv.cz. Adresa portálu je pochopitelně nastavena jako vstupní obrazovka ve všech samoobslužných systémech nainstalovaných na úřadech práce. Jde o dva druhy zařízení, které jsou občanům k dispozici bezplatně - samoobslužné počítače a informační kiosky. Mají je ve všech úřadech práce v bývalých okresních městech a jejich zavedení koncem roku 2004 vedlo k výraznému zvýšení zájmu o informace uvedené na portálu.

PRO ZAMĚSTNAVATELE I UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ

V současnosti se portál člení do osmi sekcí. Jednou z nich je sekce Zaměstnanost. Ze dvanácti částí, na které se člení, se zastavme alespoň u některých. Bezkonkurenčně nejnavštěvovanější z celého portálu jsou stránky v rubrice Volná místa. Zájemce si na nich může najít informace o jakémkoli volném místě, které v daný okamžik nabízejí úřady v České republice.

Pokud se uživatel přihlásí (netrvá to déle než půl minuty a nevyžaduje se zadávání osobních údajů), může zadat a uložit do systému výběrová kritéria požadovaných volných míst. Na jejich základě pak portál automaticky a bezplatně zasílá nová volná místa e-mailem nebo na mobilní telefon ve formě SMS zpráv. Zájemce může postupovat i tak, že zadá svůj životopis do sekce Inzerce zájemců o práci. Opakem této aplikace je aplikace určená zaměstnavatelům, kteří v ní mohou vyhledávat vhodné zaměstnance podle údajů uvedených v jejich životopisech.

Ne každý ředitel školy či učiliště má asi radost ze sekce Školy, v níž lze získat podrobné informace o školách a oborech v ČR. Jedna z aplikací totiž nabízí informace, jak jsou absolventi libovolné školy či oboru schopni uplatnit se na trhu práce.

Zatímco dříve museli zaměstnavatelé osobně hlásit volná místa úřadu práce, nyní se kromě zavedeného telefonického kontaktu nabízí zaměstnavatelům také možnost zadávat, upravovat a rušit volná místa v libovolnou denní i noční dobu prostřednictvím internetu. Zaměstnavatelé tak získávají zároveň plnou kontrolu nad tím, jaká volná místa a s jakou specifikací jsou prostřednictvím úřadů práce nabízena.

Zajímá vás, kolik nezaměstnaných je ve vaší nebo sousední obci? Kolik lidí loni hledalo práci ve vašem okrese a kolik měly úřady práce k dispozici volných míst? Kolik byste si ve stejné profesi vydělali v jiných krajích republiky? Všechny tyto informace a mnohé další lze najít v tabulkové formě nebo v podobě zajímavých grafických prezentací v sekci Statistiky.

K ŽÁDOSTI O DÁVKY STAČÍ I ELEKTRONICKÝ PODPIS

Základem jiné, rovněž velmi důležité sekce Státní sociální podpora jsou informace o jednotlivých druzích dávek státní sociální podpory, dále o jednotlivých střediscích sociální prevence (SSP) včetně úředních hodin a kontaktních údajů. K usnadnění komunikace s orgány ministerstva slouží aplikace Elektronické formuláře SSP. Jednotlivé formuláře žádostí lze buď pouze vytisknout a poté ručně vyplnit, nebo s řadou nápověd a kontrol vyplnit na obrazovce a pak vyplněné vytisknout, případně vyplněné a podepsané zaručeným elektronickým podpisem přímo elektronicky podat (tato možnost se zatím využívá velmi zřídka). Kromě formulářů žádostí o dávky lze vytisknout i řadu dalších potvrzení, dokladů a prohlášení pro dávky státní sociální podpory.

... NEŽ VYJEDETE ZA PRACÍ DO ZAHRANIČÍ

Sekci EURES využijí zájemci o zaměstnání v zahraničí. Připraveny jsou pro ně informace o jednotlivých zemích Evropského hospodářského prostoru (EHP) a o Švýcarsku. Mají pro všechny země jednotnou strukturu a měly by umožnit odpověď na otázku: Je pro mě výhodné v této zemi pracovat a co vše musím splnit, abych tam byl zaměstnán legálně a mohl používat všech výhod, které jsou mně jako občanovi členské země Evropské unie nabízeny? Připraveny jsou pro ně informace o jednotlivých zemích EHP.

V této sekci lze také zjistit, jak by měly vypadat životopisy zasílané zaměstnavatelům do jednotlivých zemí Evropy. Vedle obecných informací nabízí tato část i vyhledávání volných míst. A to buď místa, která jsou v rámci sítě EURES hlášena zaměstnavateli do ČR se zvláštním zájmem o naše občany, nebo je možné použít vyhledávání v sekci Evropský portál pracovní mobility EURES, kde jsou k dispozici tisíce pracovních míst z celé Evropy.

SYMBOLICKÝ ŠPENDLÍK VYZNAČÍ ADRESU

Sekci Adresní registr UIR-ADR vyvinulo MPSV v rámci informačního systému státní sociální podpory pro zabezpečování komunikace se svými klienty. Zde je k dispozici široké veřejnosti. Obsahuje adresy všech objektů, které mají číslo popisné či evidenční. Uživatel může zadat ve formuláři programu pro vyhledávání i jen část příslušné adresy, jejíž existenci chce ověřit nebo jejíž atributy chce zjistit, a systém mu zobrazí jednu nebo více adres vyhovujících zadaným podmínkám a doplněným o všechny územní identifikace. Díky propojení s mapovým serverem lze zobrazit také mapu, na níž je poloha příslušné adresy vyznačena špendlíkem.

Portál MPSV se člení do osmi základních sekcí:

Zaměstnanost - komplexní problematika zaměstnanosti

Státní sociální podpora - informace o sociálních dávkách

EURES (Evropské služby zaměstnanosti) - informace o možnostech zaměstnání v Evropské unii a Evropském hospodářském prostoru

MPSV - informace týkající se celého ministerstva

Česká správa soc. zabezpečení (ČSSZ) - informace o sociálním zabezpečení občanů

Portál veřejné správy - přístup do informací z celé státní správy

Ověřování adres v územně identifikačním registru adres UIR-ADR - informace o všech adresách v ČR

Brána do internetu - odkazy na vybrané státní portály a na užitečné adresy týkající se zejména zaměstnání

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down