01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výhoda pro občana i úřad

Trh s platebními kartami se neustále rozvíjí a placení kartou se začíná prosazovat i ve styku občanů či podnikatelských subjektů s orgány veřejné správy. Příkladem za mnohé jiné mohou být města Nový Bor, Šumperk či Blansko nebo Krajský úřad Moravsko-slezského kraje. Většina nyní placených poplatků...

Trh s platebními kartami se neustále rozvíjí a placení kartou se začíná prosazovat i ve styku občanů či podnikatelských subjektů s orgány veřejné správy. Příkladem za mnohé jiné mohou být města Nový Bor, Šumperk či Blansko nebo Krajský úřad Moravsko-slezského kraje.

Většina nyní placených poplatků se vybírá buď v pokladnách v hotovosti, nebo prostřednictvím platebního styku (platební příkazy, poštovní poukázky apod.). Platební karty přinášejí novou pohodlnou a bezpečnou formu jejich úhrady. Výraznou výhodu pro občana i úřad představuje skutečnost, že na rozdíl od výše uvedených způsobů jde o platby nenákladové.

Platba kartou je administrativně jednodušší, snižuje se výše pokladní hotovosti, a tím i pravděpodobnost případné krádeže. Na městských a obecních úřadech lze tímto způsobem hradit správní a místní poplatky, pokuty, ale i jiné platby sankční povahy, stejně jako třeba nájmy či jiné příjmy úřadu.

Funkčnost bezhotovostní platby je součástí pokladního modulu informačního systému. Například aplikace Pokladna jedné jihlavské firmy, která tuto funkci zavedla jako první, samostatně komunikuje prostřednictvím volby "platba kartou" s instalovaným platebním terminálem, kterým je provedeno ověření platební schopnosti karty.

Systém také zajistí konečné "spárovaní" realizovaných kartových platebních operací s uskutečněnými transakcemi. Softwarové řešení je ověřeno například na platebních terminálech České spořitelny s využitím tzv. "odložených provizí".

Pro zavedení služby je třeba zajistit telefonní linky na příslušná pokladní pracoviště, pořídit platební terminály a ve spolupráci s dodavatelskou společností vyškolit pokladní. Jde o celkem nenákladnou a rychlou záležitost.

Celý proces nasazení a testování lze zvládnout přibližně za jeden měsíc. Při výběru dodavatele by se obecní či městský úřad měl především informovat o tom, na kolika místech už je dané řešení v ostrém provozu, jak dlouho trvala jeho implementace, jak jsou občané s těmito službami spokojeni a co to přineslo radnici.

Důležitý je také výběr peněžního ústavu, který umí programově identifikovat platby a následně je automaticky párovat do účetnictví.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down