01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přiznání k DPH elektronicky

Stále více právních předpisů umožňuje používání elektronického podpisu i ve veřejné správě, a to jak při komunikaci mezi úřady, tak při komunikaci občanů s úřady. Mohou obecní úřady podávat přiznání k DPH v elektronické...

Stále více právních předpisů umožňuje používání elektronického podpisu i ve veřejné správě, a to jak při komunikaci mezi úřady, tak při komunikaci občanů s úřady. Mohou obecní úřady podávat přiznání k DPH v elektronické podobě?

V případě, že si obec nezajistila zaručený elektronický podpis během akce Elektronický podpis obcím, kterou letos už ukončilo Ministerstvo informatiky, má možnost si ho nyní zakoupit, a to buď u společnosti PostSignum QCA, nebo u společnosti První certifikační autorita, a. s. Dále si může obec zřídit elektronickou značku za poplatek 2856 Kč včetně DPH. Elektronická značka (zavedená novelou zákona o elektronickém podpisu) je určena pro automatické bezpečné hromadné označování dokumentů a umožní obcím plně využít provozování elektronické podatelny.

Jakmile se obec stane vlastníkem e-podpisu, má možnost nejen přijímat podání a vydávat správní akty v elektronické formě či doručovat písemnosti na elektronické adresy, ale může také v elektronické podobě podávat daňové přiznání včetně přiznání k DPH. Ministerstvo financí spustilo aplikaci EPO (Elektronická podání pro daňovou správu), která od 22. 7. 2004 umožňuje plátcům DPH podávat přiznání na elektronickém formuláři, a to podle zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. Podání přiznání k DPH se uskutečňuje odesláním datové zprávy, opatřené zaručeným elektronickým podpisem, České daňové správě. Bez e-podpisu je nutné dodat ještě papírovou verzi podání (internet pomůže "jen" s vyplněním formulářů).

Postup podání přiznání k DPH lze shrnout do následujících bodů:

1. Kontrola počítače - před zahájením je nutné zkontrolovat, zda nastavení počítače a jeho programové vybavení splňuje požadavky aplikace.

2. Vstup na webové stránky Ministerstva financí - na webových stránkách www.mfcr.cz uživatel vstoupí na stránky následujícího webu http://adis.mfcr.cz/adis/jepo/index.html.

3. Volba daně, způsobu zadání a vkládání dat - v oddílu Podání si uživatel zvolí typ daně, tj. DPH. Dále si vybere vkládání dat pomocí formuláře nebo ze souboru. Při ručním vkládání dat jsou v elektronickém formuláři k dispozici nápovědy a aplikace sama provádí výpočty. V případě vstupu dat ze souboru musí být data předem uložena v přesně definované struktuře.

4. Odeslání přiznání s pomocí zaručeného elektronického podpisu - odesílaný soubor (datovou zprávu) uživatel opatří svým e-podpisem a odešle jej. Po odeslání se datová zpráva uloží do souboru označeného v názvu "...-potvrzeni.p7s".

Nora Grymová
Daňové a právní služby
PricewaterhouseCoopers

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down