01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Novém Jičíně se rozhodli obměnit park komunální techniky

Technické služby města Nového Jičína (TS) zabezpečují služby při údržbě komunikací a chodníkových těles, svozu komunálního odpadu, sběru nebezpečného a kusového odpadu, péči a obnovu veřejné zeleně, hřbitovy a v neposlední řadě i údržbu a opravy veřejného osvětlení. "Náš strojový park je velmi...

Technické služby města Nového Jičína (TS) zabezpečují služby při údržbě komunikací a chodníkových těles, svozu komunálního odpadu, sběru nebezpečného a kusového odpadu, péči a obnovu veřejné zeleně, hřbitovy a v neposlední řadě i údržbu a opravy veřejného osvětlení.

"Náš strojový park je velmi rozsáhlý. Obsahuje techniku, která je využívána celoročně, jako jsou nosiče a přepravníky kontejnerů, vozidla pro svoz komunálního odpadu, kombinovanou techniku pro letní a zimní úklid vozovek a chodníkových těles. Dále techniku pro sezónní provoz, jako jsou samochodné sekačky trávy, křovinořezy, sněhové frézy atd. Její převážná část byla pořízena v letech 1980 - 1995. Pouze techniku pro svoz komunálního odpadu máme téměř novou," uvedl ředitel TS Ing. Oskar Šíma.

V Novém Jičíně dříve používali komunální techniku, aniž by průběžně dbali o střední a generální opravy, což často vedlo k poruchám, které s sebou nesly vysoké dodatečné náklady na opravy, snížení kapacity služeb a komplikace při provádění jednotlivých činností TS. Proto si tam nyní provedli komplexní rozbor stavu techniky a na jeho základě zajistili celkové opravy vybrané techniky (například nosičů velkoobjemových kontejnerů), dílčí opravy s výměnou dílů (předpříprava pro postupnou obměnu či celkovou opravu) a v neposlední řadě některá zařízení vyřadili a koupili nová.

Radě města byl předložen návrh na další postupnou obměnu komunální techniky v letech 2006-2008 (například nákup Avie s hydraulickou rukou, multikáry, nástaveb a příslušenství pro celoroční použití, zařízení na údržbu chodníkových těles atd.), přičemž finanční náročnost této obměny bude zhruba 15 mil. Kč.

"Cílem postupné a finančně náročné obměny techniky je zvýšit efektivnost provozu, snížit poruchovost, a tím odstranit prostoje techniky, které mají za následek i snížení výkonu jednotlivých středisek a jež jsou citelné v rozsahu poskytovaných služeb. Systémovým řešením je unifikace používaných typů techniky s cílem modifikace typů, jejich vzájemná zaměnitelnost v případě poruchy, dostupnost potřebných náhradních dílů a jednotný servis," konstatoval Ing. Šíma.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down