01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Důvodů k oslavám bylo letos v Kladrubech několik

>Kladruby Obec na Tachovsku a jejích pět částí - Milevo, Láz, Vrbice, Brod a Tuněchody - si letos připomínají několik významných výročí. Bezesporu největší událostí pro místní obyvatele byla srpnová oslava 890. výročí od první písemné zmínky o Kladrubech. V této dlouhé a bohaté historii obce...

>Kladruby

Obec na Tachovsku a jejích pět částí - Milevo, Láz, Vrbice, Brod a Tuněchody - si letos připomínají několik významných výročí. Bezesporu největší událostí pro místní obyvatele byla srpnová oslava 890. výročí od první písemné zmínky o Kladrubech. V této dlouhé a bohaté historii obce sehrálo důležitou roli založení kláštera v roce 1115 a udělení statutu města v roce 1230 Přemyslem Otakarem I. Vzácný benediktinský klášter s chrámem jsou národní kulturní památkou, kterou každoročně navštěvují tisíce domácích i zahraničních turistů. Již tradičně se tam koná hudební festival klasické hudby Kladrubské léto, který pořádá Obecní úřad Kladruby společně s Národním památkovým ústavem v Plzni.

"Rovněž naše škola si letos připomíná 470 let od první historické zmínky. Mezi jubilanty patří i Sbor dobrovolných hasičů, který vznikl před 130 lety. Všechna výročí podtrhuje trvalý rozvoj naší obce. V minulém roce jsme dokončili stavbu vodovodu v Lázu a Vrbici a předali jsme do užívání Dům s pečovatelskou službou v Kladrubech. Opravili jsme kulturní dům, kde se konají divadelní představení pro děti i dospělé a další akce. Připravili jsme lokalitu pro výstavbu rodinných domů. Letošního 19. srpna jsme slavnostně otevřeli nově zrekonstruovaný objekt U koruny, kde je stravovací zařízení, turistická ubytovna a sál s jevištěm," vyjmenoval některé úspěchy z posledního období starosta města Emil Janča.

V současné době žije na správním území Kladrub 1457 obyvatel. Vedení obce se snaží pro ně vytvořit příznivé životní podmínky. Řada občanů se prostřednictvím různých spolků sama aktivně zapojuje do organizování kulturně společenského života. To vše ocenila i krajská komise soutěže Vesnice roku 2005 Plzeňského kraje, která udělila obci Kladruby 1. místo. Na druhé příčce se umístily Hněvnice a třetí příčku obsadily Ejpovice.

"Významné ocenění nám slavnostně předal 22. července v našem klášteře hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmerman. Je poctou pro všechny - pro občany, zastupitelstvo obce i pracovníky obecního úřadu. Laťka je tak nastavená vysoko i pro další roky naší společné práce," dodává Emil Janča.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down