01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Restaurují vodní kolo

>Rychnov nad kněžnou Místostarosta města Jaroslav Kos obnovuje v rychnovských Chaloupkách ojedinělou technickou památku - vodní kolo. Nachází se v domě čp. 393, který stojí v Rychnově nad Kněžnou na místě bývalého panského mlýnu, převedeného majitelem rychnovského panství Burianem Trčkou z Lípy a...

>Rychnov nad kněžnou

Místostarosta města Jaroslav Kos obnovuje v rychnovských Chaloupkách ojedinělou technickou památku - vodní kolo. Nachází se v domě čp. 393, který stojí v Rychnově nad Kněžnou na místě bývalého panského mlýnu, převedeného majitelem rychnovského panství Burianem Trčkou z Lípy a Světlé nad Sázavou v roce 1584 rychnovským soukeníkům. S restaurováním vodního kola pomáhá místostarostovi sekerník Jiří Myška ze Studnice u Hlinska, s jehož prací se můžeme setkat ve skanzenu východočeské vesnice na Veselém kopci u Trhové Kamenice. Ostatně je to právě on, kdo byl v roce 2004 oceněn ministrem kultury titulem Nositel tradice lidových řemesel.

Restaurované vodní kolo je jediným zachovaným vodním dílem na bývalé 1600 metrů dlouhé Soukenické strouze, která vznikla v roce 1478. Tehdy začínala pod skálou v Městské Habrové nedaleko bývalého hostince U Strnadů a končila na Kozím rynku v místech dnešního autobusového nádraží. Po roce 1948 v době "znárodnění" zanikla malá řemesla a s nimi i dílny na toku strouhy, které využívaly sílu vodní energie. Povinnost udržovat koryto přešla na stát, a to byl začátek devastace Soukenické strouhy. V roce 1970 byla jedna její třetina proměněna ve stoku a koryto zmizelo v potrubí. Zanikl tak i půvab "Rychnovských Benátek", jež zachytil na svých akvarelech i Josef Šlitr, tatínek hudebníka Jiřího Šlitra.

Obnovované vodní kolo o průměru 5 metrů a šíři 0,9 m bylo vyrobeno na začátku 20. let minulého století. Pomocí dalších ozubených kol přenášelo sílu vodní energie na transmisi, která rozváděla pohon na dřevoobráběcí stroje kolářství Vojtěcha Šklíby. Jeho vnukem je právě současný rychnovský místostarosta Jaroslav Kos, který už v roce 2002 úspěšně restauroval hodinový stroj na věži kolowratského zámku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down