01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Oprávnění policistů a strážníků požadovat prokázání totožnosti

Jaké je oprávnění policistů a strážníků, pokud požadují po osobách, aby prokázaly svoji totožnost? Pro policistu znamená prokázání totožnosti prokázání jména a příjmení, data narození a trvalého, popřípadě přechodného pobytu osoby. Trvalý pobyt...

Jaké je oprávnění policistů a strážníků, pokud požadují po osobách, aby prokázaly svoji totožnost?

Pro policistu znamená prokázání totožnosti prokázání jména a příjmení, data narození a trvalého, popřípadě přechodného pobytu osoby. Trvalý pobyt mají občané České republiky podle zákona o evidenci obyvatel (zákon č. 133/2000 Sb.). Místem trvalého pobytu se rozumí adresa pobytu občana v České republice, kterou si zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu, který je označen určitým číslem (popisným či evidenčním, popřípadě orientačním). Místem trvalého pobytu občana v době jeho narození je místo trvalého pobytu jeho matky (dále viz § 10 cit. zákona). Přechodný pobyt mohou mít cizinci ve smyslu § 16 a následujících zákona o pobytu cizinců na území České republiky (zákon č. 326/1999 Sb.).

Zákonodárce výslovně nestanovuje, jakými prostředky má být totožnost prokázána. Je ovšem nutno ji prokazovat zejména takovými identifikačními doklady, které jsou veřejnými listinami ve smyslu § 134 občanského soudního řádu (tj. listinami vydanými státními orgány v mezích jejich pravomoci nebo listinami, které jsou zvláštními předpisy prohlášeny za veřejné). Je to například občanský průkaz, cestovní doklad, řidičský průkaz či průkaz poslance Parlamentu ČR.

Z uvedeného výčtu plyne, že totožnost se hodnověrněji prokazuje takovými doklady, které jsou opatřeny fotografií držitele. Platí rovněž pravidlo, že jestliže některý údaj vyplývá z jiného, nemusí být zvláště prokazován (například je-li prokázáno rodné číslo, nemusí být prokazováno datum narození). Důvod ke zjišťování totožnosti určuje míru spolehlivosti, s níž se zjištění provádí. Půjde-li například o osobu, která byla přistižena při páchání závažného trestného činu, nemusí být dostačující ani předložení občanského průkazu, který může být padělaný, a její totožnost lze dále blížeji zkoumat.

Naopak v případě přistižení osoby při bagatelním přestupku, který může být projednán domluvou (například krádež věci nepatrné hodnoty), je možné přihlédnout i k prokázání totožnosti prostřednictvím prohlášení hodnověrné třetí osoby, pokud tato svou totožnost nepochybně prokáže (podobně též Mates, P. - Kramář, K. - Čechmánek, B. - Staša, J. - Hálová, M.: Policejní právo. Praha, CODEX 1997, s. 45 - pozn. autora).

Při zjišťování totožnosti je tedy nutno postupovat individuálně. Záleží též na místní a osobní znalosti policisty či strážníka.

Pro strážníka znamená prokázání totožnosti totéž co pro policistu. Zákon hovoří o bydlišti osoby, což lze považovat spíše za formulační rozdíl.

odborný asistent katedry veřejné správy

Policejní akademie České republiky

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down