01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalitní stavba začíná dobrým projektem

Veřejné stavby mají mnoho podob a funkcí. Dali jsme slovo zástupcům několika stavebních společností, aby se zamysleli nad tím, jaké trendy lze vysledovat v některých segmentech výstavby veřejných staveb.ČISTÍRNY ODPADNÍCH VODIng. Richard Ulrych, specialista...

Veřejné stavby mají mnoho podob a funkcí. Dali jsme slovo zástupcům několika stavebních společností, aby se zamysleli nad tím, jaké trendy lze vysledovat v některých segmentech výstavby veřejných staveb.

ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD

Ing. Richard Ulrych, specialista HOCHTIEF VSB, a. s.:

V současné době je velkým problémem státu dodržet slib daný Evropské unii a vyřešit odkanalizování a čištění odpadních vod ve všech aglomeracích nad 2000 ekvivalentních obyvatel. K tomu musí být vybudováno nejen mnoho nových čistíren odpadních vod (ČOV), ale zejména musí být rekonstruovány čistírny staré, které nezajišťují výstupní parametry podle hygienických limitů. Projekty tohoto druhu počítají s finančními zdroji EU a daří se je vcelku připravovat tak, že tuto možnou podporu ČR zřejmě využije.

Naopak téměř zcela chybějí výraznější finanční zdroje pro obce s malým počtem ekvivalentních obyvatel. Stát musí přednostně zajišťovat zdrojové financování z EU. Státní fond životního prostředí proto letos na jaře dokonce zastavil příjem žádostí do národních programů, z nichž menší obce dříve mohly podporu čerpat. Malé obce se však vzhledem k objemu svých rozpočtů při této investiční výstavbě bez dotací neobejdou. Další vývoj proto bude záležet i na schopnosti státu pomoci také malým obcím.

Kvalitní stavba začíná u projektu a zkušeného projektanta. V segmentu výstavby a rekonstrukcí ČOV ovšem pracují i nezkušené projekční firmy. V době, kdy se účastníme soutěže na realizaci projektu, již nemůžeme, přes veškerou snahu o kontrolu projektu, měnit koncepčně řešení projektu předloženého investorem.

ŠKOLY A SPORTOVIŠTĚ

Otto Tlustý, jednatel společnosti MAO, spol. s r. o., Kladno:

Ať již v oblasti inženýrských, tak občanských staveb - zejména škol a sportovišť, kterými se naše společnost zabývá, považujeme za důležité týmové řešení hlavního záměru stavby s cílem maximálně vyhovět potřebám budoucích uživatelů. Proto doporučujeme, aby v týmu byli zastoupeni nejen představitelé investora jako architekt, projektant, odborníci na jednotlivé technologie, nýbrž i uživatelé staveb (zástupci veřejnosti, zaměstnanci, učitelé, trenéři apod.).

Dalším výrazným požadavkem investorů je sledování budoucí ceny stavby už od fáze zadání s důrazem na dodržení očekávaného rozpočtového rámce. Proto členem týmu by měl být i profesionální rozpočtář staveb.

Tyto trendy sice znamenají daleko větší nároky na odbornost projektantů, techniků a inženýrů a jejich týmovou spolupráci, ale zaručují, že nové stavby budou hezké a praktické, že výše nákladů nebude mít fatální důsledky na ekonomiku obce či města a že spokojeni budou také uživatelé.

ZAŘÍZENÍ PROTI POVODNÍM

Ing. František Polák, tiskový mluvčí společnosti Metrostav, a. s:

K řadě veřejných zakázek přibyly po povodních v roce 1997 a v Čechách zejména po roce 2002 práce na zabezpečení obcí a měst proti velké vodě.

Do roku 2002 se stavby zabezpečovaly proti stoleté vodě, jejíž úroveň byla stanovena podle povodně z roku 1891. V srpnu před třemi roky však například v Praze byla tato úroveň překročena o více než dva metry. Existující protipovodňová opatření se proto zvyšovala a díky dokončenému vývoji mobilních zařízení se dostalo ochrany i historickému centru hlavního města, kde by trvalé protipovodňové stavby zničily obytnou, kulturní i turistickou funkci metropole. Nová návrhová úroveň povodně (rok 2002 + 30 cm) znamenala i některé technické zajímavosti. Například Metrostav a. s. kotvil stanici metra Palmovka tak, aby nebyla nadzvednuta a potrhána vztlakem zvýšené podzemní vody.

DOMOVY PRO SENIORY

Ing. Jiří Urban, spolumajitel stavební firmy Syner, s. r. o., Liberec:

Stavebnictví je na vrcholu a ještě nějaký čas bude silně růst. Přispívá k tomu nejen zájem zahraničních investorů působit na našem trhu či silné developerské zázemí, ale také možnost výhodných hypotečních úvěrů, které umožňují širokému spektru obyvatelstva pomýšlet na bydlení, které bychom v letech minulých hodnotili jako nadstandardní. V nejbližších letech však podle mého názoru stavebnictví najde své značné uplatnění také při realizaci penzionů a domovů důchodců, přičemž mám na mysli bydlení různých kategorií. Neboť i naše populace stárne rychleji, než přibývá mladých, a ve srovnání se státy na západ od našich hranic máme počet objektů takového typu bydlení daleko nižší.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down