01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přeměna nemocnic na akciové společnosti jako jediné řešení?

Všech devět nemocnic, které převzal Krajský úřad Moravskoslezského kraje od státu, bylo dubnovým rozhodnutím zastupitelstva kraje převedeno na akciové společnosti s účinností od 1. ledna 2006. Mezi nimi je také Nemocnice v Bílovci se 105letou tradicí. I proto samospráva v našem městě věnuje...

Všech devět nemocnic, které převzal Krajský úřad Moravskoslezského kraje od státu, bylo dubnovým rozhodnutím zastupitelstva kraje převedeno na akciové společnosti s účinností od 1. ledna 2006. Mezi nimi je také Nemocnice v Bílovci se 105letou tradicí. I proto samospráva v našem městě věnuje zvýšenou pozornost současnému dění ve zdravotnictví.

Jako hlavní důvod transformace nemocnic uvádí kraj nutnost jejich ekonomické stability a zefektivnění řízení jejich provozu. Snaze kraje naprosto rozumíme, je však akciová společnost řešením?

Ano, akciové společnosti jsou legislativně nejlépe propracovanou právní formou firmy a právní forma příspěvkové organizace je v současnosti už do značné míry překonána. Na druhé straně je však obchodní společnost už ze své podstaty určena především k tvorbě zisku, a proto se obecně pro zdravotnictví jako veřejnou službu nehodí. Nemocnice se tak totiž vymaní z působnosti řady právních předpisů, které upravují činnosti ve veřejném zdravotnictví včetně pravidel pro zadávání veřejných zakázek či veřejných výběrových řízení. Dále se může zkomplikovat vyřizování stížností pacientů a podstatně se zhorší i možnost veřejné kontroly.

Nemalé je také riziko prodeje akcií vedoucí k vlastnímu prospěchu proti veřejnému zájmu a k netransparentnosti hospodaření v nemocnicích. Jedním z prostředků minimalizace těchto rizik by se mohl stát převod akcií na nižší územní samosprávný celek a přijetí chybějící normy, zaručující občanům přiměřenou dostupnost zdravotní péče a formulující povinnosti veřejné správy a nově vzniklých subjektů při jejím zajišťování. Taková právní úprava u nás - na rozdíl od některých dalších zemí Evropské unie - chybí a komplikuje organizaci veřejných služeb.

Na příkladu nemocnice v Bílovci lze doložit, že změna příspěvkové organizace na akciovou společnost nemusí být nezbytně nutná. Po personální restrukturalizaci v roce 2003 a výměně top managementu za nový je totiž tato nemocnice od počátku roku 2005 v zisku. Tento trend byl výsledkem systémových změn v nemocnici a především manažerských schopností současného ředitele.

Jsem přesvědčena o tom, že nepříznivé ekonomické situaci ve většině zdravotnických zařízení kraje bylo možné předejít účinným a důsledným uplatněním všech zákonných kontrolních mechanismů a postupů. Zkušenosti Nemocnice v Bílovci nám potvrzují, že kontrolní mechanismy dříve skutečně nefungovaly. Dozorčí rady nově vytvořených akciových společností jsou však nyní obsazeny podle politické příslušnosti, nikoliv podle skutečných kvalifikačních předpokladů. Vznikem akciových společností se tak nevytvářejí podmínky pro změnu hospodaření nemocnic.

Lidský život a zdraví jsou nejvyššími hodnotami. Přála bych si, aby se heslem pro naše zdravotnictví stalo: "Nejen lukrativní obory, ale komplexní péče o zdraví občanů". Jak se mé přání naplní, však ukáže až čas. n

starostka města Bílovec

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down