01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Belgická inspirace

V Belgii se déle než dvacet let proměňují zemědělské usedlosti na zařízení s ubytováním pro turisty. V jižních Čechách se tento trend teprve rozjíždí. Může být belgický přístup, vzhledem k podobnosti obou regionů, inspirativní také pro naše zemědělce? Odpověď na tuto otázku hledali nedávno člen...

V Belgii se déle než dvacet let proměňují zemědělské usedlosti na zařízení s ubytováním pro turisty. V jižních Čechách se tento trend teprve rozjíždí. Může být belgický přístup, vzhledem k podobnosti obou regionů, inspirativní také pro naše zemědělce? Odpověď na tuto otázku hledali nedávno člen rady Jihočeského kraje Karel Vlasák a předseda Krajského výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Jiří Netík na farmách v okolí Bruselu.

Systém podpory zmíněného odvětví turistiky v Belgii je propracovaný a obecně považovaný za velmi úspěšný. »Česká představa, že EU prostě pošle milion na přestavbu staré stodoly na lukrativní penzion, je ale velmi zjednodušená. Farmář musí nejdříve investici zaplatit sám, pak žádat o dotaci, která se pohybuje v rozmezí 10-35 % nákladů. Jakákoliv částka je pro místní zemědělce významná. S žádostí uspěje asi každý čtvrtý žadatel,« uvedl Karel Vlasák. »Jde nejen o rozvoj turistiky, ale také o pomoc farmářům bojujícím doslova o přežití. Navštívili jsme několik oblastí, kde bývalo před dvaceti lety na 500 farem, a dnes jich tam nenapočítáte ani pět,« doplňuje Jiří Netík.

Je možné využít belgický model i v našich podmínkách? Podle Jiřího Netíka v první fázi, jako myšlenku, rozhodně ano. »Jenže abychom mohli utrhnout evropské jablko, musíme nejdřív zasadit český strom. Nyní je nezbytné obrátit se na Asociaci krajů ČR a získat její podporu. Až potom můžeme další nezbytné administrativní postupy a návrhy předložit na ministerských úrovních,« uzavírá Karel Vlasák.

Karel Vlasák (vpravo) a Jiří Netík (vlevo)s majiteli útulné stylové restaurace, která vznikla přestavbou bývalého vepřína.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down